Islamský štát začal verbovať na Slovensku! Fedor zo Siete sa obáva o bezpečnosť

0
Martin Fedor, poslanec NR SR (Autor: SITA)

„Viacerí ľudia, ktorí trvalo žili na Slovensku, sa zapojili do bojov na strane ISIS. Viacerí z nich zahynuli, ale to nevylučuje, že ich budú nasledovať ďalší. Išlo síce o jednotlivcov, ale ak by bol zaznamenaný ich návrat na Slovensko, existuje predpoklad, že práve okolo takýchto ľudí sa môžu vytvárať ďalšie jadrá nebezpečných organizácií, ktoré môžu mať vplyv na bezpečnosť štátu a občanov,“ vyhlásil Fedor.

Poslanec Národnej rady Fedor má informácie, že ľudia sú na sociálnych sieťach verbovaní, aby sa zapájali do vojnových konfliktov na strane militantných hnutí, paravojenských organizácií. „Takáto aktivita je proti záujmom SR. Naša zákonná úprava neráta s postihom ľudí, ktorí sa zapájajú do bojov za separatistické organizácie na Ukrajine alebo ISIS. Ani Slovensko voči tomu nie je imúnne a treba na tento vývoj reagovať,“ povedal s tým, že už aj na Slovensku vznikajú polovojenské združenia, ktorých ideológia je nastavená proti záujmom SR.

„Problémom sme sa zaoberali aj v rámci odbornej skupiny Siete. Aj toto treba riešiť v zákonoch, pretože v súčasnosti je postihovaná len služba v cudzom vojsku. Takýto zákon by mal odstrašiť potenciálnych záujemcov, ale preventívne by mal pôsobiť aj na tých, ktorí takýchto ľudí verbujú alebo trénujú,“ zdôraznil Fedor.

- Reklama -