Európska únia prestáva počúvať vlastných občanov. Malé štáty boli umlčané, sťažuje si Škripek

0
Branislav Škripek (Autor: branislavskripek.sk)

Škripek po vypočutí oboch prejavov otvorene priznáva, že je z Merkelovej i Hollanda sklamaný. “Očakával som jasnejšie odpovede od pána prezidenta a pani kancelárky. Musím však konštatovať, že sme sa dočkali len instatného riešenia v podobe hlbšej federalizácie Európy, ktoré potiera národné záujmy. Podľa nich viac centralizácie a unifikácie prispeje k lepšej budúcnosti Európy,” komentuje včerajšie vystúpenie francúzskeho prezidenta a nemeckej kancelárky Škripek.

Europoslanec má pocit, že pre Brusel už názor bežných ľudí a malých krajín prestáva byť dôležitý. “Celý projekt Európskej únie je založený na spoločenstve národných štátov. Rovnocenný dialóg, zodpovednosť, rešpekt voči Bohu či ochota vypočuť si iný názor v EÚ viac a viac absentuje. Sme svedkami toho, že sa EÚ prestáva zaoberať názormi vlastných občanov (iniciatíva One of us). Viacerí politici si z témy utečencov nezodpovedne vytvorili predvolebnú kampaň. A hlas malých štátov v otázke kvót bol umlčaný,” uvádza vo svojom stanovisku europoslanec. “Z histórie predsa vieme, jednoduché a skratkové riešenia prinesú nepokoj a nestabilitu. A prezident Holland a kancelárka Merkelová by nemali chcieť rozhodovať od vrchstola ako najsilnejší, ale tiež počúvať zdravé uvažovanie zvyšných 26 členských štátov a podľa toho aj konať,” dodal na záver Škripek.

„Obrovský počet utečencov je testom historických rozmerov. Umožniť týmto ľuďom dôstojný život v ich vlasti je európskou a celosvetovou výzvou… Musíme odolať pokušeniu vrátiť sa k riešeniam na národnej úrovni,” povedala napríklad vo svojom príhovore Meerkelová.

- Reklama -