Europoslanec Mikolášik bije na poplach: Tresty smrti narastajú, Únia nesmie byť divákom

0
Miroslav Mikolášik, poslanec EP (KDH) (Autor: SITA)

„Únia ako taká má dnes obrovské množstvo nevyriešených otázok a denne sa objavujú ďalšie. To nás však nemôže robiť slepými k okolitému svetu, v dôsledku čoho sa aj trest smrti pre Európanov stáva často iba faktom, ktorý akceptujú,“ uviedol Mikolášik s tým, že trest smrti nemôže byť akceptovateľný za žiadnych okolností.

Podľa uznesenia, o ktorom dnes hlasuje EP, sa vie  najmenej  o 2 466 osobách v 55 krajinách, ktoré boli v roku 2014 odsúdené na smrť, čo predstavuje nárast o takmer 23 percent v porovnaní s rokom 2013. Dokument upozorňuje, že počet trestov smrti a popráv v roku 2015 naďalej alarmujúco rastie.

Popravované sú aj deti

„Popravované sú dokonca maloleté osoby a osoby s duševným postihnutím alebo mentálnou retardáciou, poprava v tretích krajinách hrozí aj desiatkam Európanov,“ ozrejmil Mikolášik. Europoslanec ako člen Podvýboru pre ľudské práva zároveň vyjadril hlboké znepokojenie nad nedávnymi hromadnými súdnymi procesmi, ktoré viedli k obrovskému množstvu trestov smrti. V súvislosti s blížiacim sa 13. svetovým Dňom proti trestu smrti (10. október) upozorňuje na potrebu zvýšenej informovanosti  aj v dôsledku rastúceho medzinárodného tlaku na krajiny, kde sa uplatňujú popravy ako zákonné kroky.  

EÚ musí byť bojovníkom proti trestu smrti

„Spoločne s kolegami vyjadrujeme podporu všetkým agentúram OSN, medzivládnym regionálnym orgánom a mimovládnym organizáciám pri ich neprestajnom úsilí, ktoré vynakladajú pri nabádaní krajín k tomu, aby zrušili trest smrti,” zdôraznil slovenský europoslanec. Európska únia musí byť podľa neho nespochybniteľným bojovníkom proti trestu smrti a nikdy sa nesmie dostať do pozície diváka. „Preto sa aj od komisie očakáva značné financovanie projektov v tejto oblasti prostredníctvom európskeho nástroja pre demokraciu a ľudské práva,” uzavrel Mikolášik.

- Reklama -