Bezobsažné bláboly. Vicekancelár pre francúzsku provinciu. Masívne zlyhanie. Hollande s Merkelovou predstúpili pred europoslancov, reakcie stáli za to

0
Marine Le Pen, šéfka Národného frontu a spolupredsedníčka skupiny Európa národov a slobôd (ENF) v Europarlamente (Autor: SITA)

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz privítal Merkelovú a Hollanda so slovami, že ich návšteva je „symbolom francúzsko-nemeckého zmierenia a európskej jednoty“.

Poznamenal, že od revolučného roku 1989, kedy sa europoslancom prihovorili francúzsky prezident François Mitterrand a nemecký kancelár Helmut Kohl, sú „prvými hlavami štátu a vlády, ktorí predstúpili spoločne pred zástupcov európskych občanov a vyjadrili sa k bezprecedentným výzvam, ktorým Európa čelí“. Schulz vyhlásil, že keď „francúzsko-nemecká spolupráca nefunguje dobre, celá Európa trpí“. „Keď sa im však v krízových časoch podarí dosiahnuť dobrý kompromis, úžitok z neho majú všetci partneri a celá EÚ,“ dodal predseda EP.

Proaktívna Európa, solidarita s utečencami, boj proti terorizmu

Nemecká kancelárka a francúzsky prezident hovorili takmer jedným hlasom. Jediným riešením súčasnej krízy je podľa nich silná Európa. Prezident Hollande vyjadril podporu „proaktívnej“ Európe, ktorá bude schopná „opätovne potvrdiť jednoduché a jasné princípy solidarity, zodpovednosti a odhodlania“. Solidarity s utečencami, odhodlania čeliť „brutálnemu porušovaniu medzinárodného práva“ na Ukrajine a zodpovednosti v súvislosti s bojom proti terorizmu, ktorý „ohrozuje dušu nášho kontinentu“.

Francúzsky prezident zdôraznil nutnosť inštitucionálnej reformy EÚ. „Tvárou v tvár týmto výzvam som presvedčený, že ak sa nám nepodarí dosiahnuť pokrok v oblasti integrácie, zastavíme sa alebo skĺzneme späť,“ vyhlásil François Hollande. Francúzsky prezident v tejto súvislosti vyzval na „konsolidáciu eurozóny“, na „koordináciu národných politík, podporu fiškálnej konvergencie a harmonizácie investícií“ a zbližovanie daňovej a sociálnej politiky.

Potrebujeme viac Európy!

Prejav kancelárky Merkelovej bol do veľkej miery „poznačený“ migračnou krízou. „Obrovský počet utečencov je testom historických rozmerov. Umožniť týmto ľuďom dôstojný život v ich vlasti je európskou a celosvetovou výzvou,“ vyhlásila. „Musíme odolať pokušeniu vrátiť sa k riešeniam na národnej úrovni. Práve teraz potrebujeme viac Európy! Nemecko a Francúzsko sú pripravené. Iba spoločne sa nám Európanom podarí uspieť v odstraňovaní globálnych príčin migrácie. Naše vonkajšie hranice môžeme chrániť úspešne iba tak, že urobíme niečo pre vyriešenie mnohých kríz v našom susedstve,“ dodala nemecká kancelárka a poukázala na kľúčovú úlohu Turecka v tomto procese.

Nový začiatok, nová vízia a nový projekt

Predseda Poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber sa vyjadril, že pokiaľ sú Turecko, Jordánsko, Libanon a ďalšie chudobné krajiny schopné poskytnúť útočisko ľuďom, ktorí utekajú pred občianskou vojnou, tak „my, bohatí Európania, musíme byť tiež schopní vyvinúť takéto veľké úsilie a na túto úlohu, ktorá pred nami stojí, potrebujeme odvahu“. „Musíte mať odvahu pohnúť sa dopredu s rozvojom Európy. Svet nebude čakať na koniec našich vnútorných diskusií,“ dodal Weber.

„História nás učí, že francúzsko-nemecký motor slúžil Európe preto, lebo ponúkal Európe víziu: ideu, že základom politickej integrácie môže byť zmierenie národov rozdelených po stáročia vojnami. Dnes však potrebujeme nový začiatok, novú víziu, nový politický projekt, ktorý dá Únii význam a ktorý má zástancov vo všetkých členských štátoch,“ uviedol líder Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Gianni Pittella.

„Musíme bojovať za väčšiu fiškálnu spravodlivosť. Je totiž neakceptovateľné, že zatiaľ čo sa od občanov EÚ očakávajú obete, daňové úniky a daňové podvody pripravujú verejné financie každoročne o jeden bilión eur. Dane sa musia platiť tam, kde sa vytvára zisk,“ povedal Pittella.

Nebuďme naivní

Predseda Skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) Guy Verhofstadt prízvukoval, že musíme čeliť realite. „Táto viacnásobná kríza ohrozuje samotnú existenciu európskeho projektu. Čo ak zajtra zanikne euro? Alebo ak sa rozpadne Schengen? Čo nám zostane? Nič viac než voľná konfederácia národných štátov. Slabá hospodársky, bezvýznamná na svetovej scéne. Nebuďme naivní. Budú to Američania a Číňania, ktorí nám potom budú diktovať v ekonomických otázkach. Bude to Putin a Asad, ktorí budú rozhodovať o mieri a stabilite v Európe,“ uviedol Guy Verhofstadt.

„Vy dvaja chcete azda pričarovať späť staré spojenectvo. Nemecko-francúzsky motor sa však zadrháva. Čo teraz pani Merkelová a pán Hollande? Vaše prejavy mali inšpirovať. Otvorili ste množstvo dôležitých otázok, vaše príhovory však neobsahovali žiadne vyhliadky na posilnenie demokracie alebo sociálnu úniu v rámci EÚ. Toto je masívne zlyhanie. Prosím, čeľte týmto výzvam!“ vyzvala Hollanda a Merkelovú predsedníčka Konfederatívnej skupiny Európskej zjednotenej ľavice – Severskej zelenej ľavice (GUE/NGL) Gabriele Zimmerová.

Vy stále tlieskate

„Keď sem prišli Kohl a Mitterrand, reprezentujúc svoje krajiny, bolo to partnerstvo rovných. To ním už nie je. Francúzsko je dnes oslabené, uväznené v jednotnej mene. Je iróniou, že projekt, ktorý bol vytvorený za účelom skrotenia nemeckej sily, nám teraz priniesol Európu, ktorej totálne dominuje Nemecko,“ uviedol spolupredseda Skupiny Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) Nigel Farage.

Spolupredsedníčka Skupiny Európa národov a slobody (ENF) Marine Le Penová začala svoj prejav nasledovne: „Ďakujem Vám, pani Merkelová, že ste nás poctili návštevou spolu s vicekancelárom pre francúzsku provinciu.“ „Nemôžem Vás titulovať prezident, pretože svoju úlohu nevykonávate o nič lepšie ako Váš predchodca,“ vyhlásila smerom k Françoisovi Hollandovi. „Prezident republiky je garantom francúzskej ústavy. Nesmie sa podvoliť politike určovanej Berlínom, Bruselom alebo Washingtonom, musí brániť našu suverenitu. Vy tak však nekonáte. Naopak, keď kancelárka Merkelová v rámci dokonale nezodpovedného gesta vyhlási, že musíme prijať tisícky migrantov, vy tlieskate. Keď o niečo neskôr svoje hranice zatvorí, vy stále tlieskate,“ skonštatovala Marine Le Penová.

Video s prejavom francúzskeho prezidenta a nemeckej kancelárky vrátane reakcií lídrov politických frakcií. (Zdroj: EuroparlTV)

Názory slovenských europoslancov

Richard Sulík mal z prejavu dvoch eurolídrov nasledovné pocity: „Každý rečnil niečo vyše 20 minút. Hollande samé bezobsažné bláboly, akurát veta ,Suverenita (krajín) znamená (ich) zánik‘ dáva najavo, čo si tento pán myslí.“ „Merkelová hovorila pekne, pútavo a aj štátnicky. Zdá sa, že začína chápať, čo svojou pozvánkou napáchala, lebo trikrát spomenula, že tí, ktorí sú bez Bleibeperspektive (bez perspektívy zotrvania), musia EÚ opustiť. Za povinné kvóty boli, samozrejme, obaja,“ skonštatoval Sulík.

Europoslanec Eduard Kukan sa k prejavu Merkelovej a Hollanda vyjadril tak, že je „veľmi rád, že obaja poukázali na historické úspechy integrácie, najmä na udalosti ostatných 25 rokov“. „Práve v týchto kritických chvíľach je dôležité, aby sme si tieto úspechy častejšie pripomínali,“ dodal.

„Zaznelo veľa názorov, aj taký, že žiadna EÚ nemusí v budúcnosti existovať, lebo nezvládneme výzvy, ktorým čelíme. Ja som presvedčená, že ich môžeme zvládnuť, ale len poučením sa z chýb minulosti a spoločnou prácou. Výkriky a tvrdé postoje pre efekt prácou nie sú. Ak máme názor, povedzme ho, ale spolu s ním ponúkajme riešenia,“ uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská.

Ivan Štefanec si myslí, že „spoločné vystúpenie nemeckej kancelárky a francúzskeho prezidenta je najlepší dôkaz historického úspechu európskeho projektu“. „Súčasné krízy musíme tiež riešiť spoločne, pomocou dobrovoľnej solidarity a dôsledného dodržiavania pravidiel,“ dodal.

- Reklama -