Základným cieľom ruskej propagandy je destabilizovať Európsku úniu. Dôkazy padajú dennodenne z neba. Únia sa len bráni, tvrdí Štefanec

0
europoslanec Ivan Štefanec (Autor: TASR)

Päť z 13 slovenských europoslancov sa podpísalo pod výzvu na vytvorenie spoločnej stratégie EÚ v boji proti dezinformáciám a propagande šírenej z Ruska. Vy ste boli jeden z nich. Z akého dôvodu?

Považujem to za vážny problém, ktorý ohrozuje stabilitu Európskej únie.

Na základe akých podkladov ste sa k tejto výzve priklonili?

Na základe skutočnosti, že Slovensko nevenuje dostatočnú pozornosť dezinformačným kampaniam, ktoré podkopávajú základné piliere štátu. Každá európska krajina bojuje proti dezinformáciám a vytvára svoje úrady. Na Slovensku je táto situácia natoľko vážna, že som sa rozhodol spolu s ďalšími kolegami z Európskeho parlamentu upozorniť na tento stav, pretože krajiny, ktoré sú ohrozené, najmä v strednej a východnej Európe, vytvárajú svoje úrady proti dezinformáciám a bojujú proti nim, ale u nás na Slovensku sa nič také nedeje.

Stav je taký, že úlohu štátu suplujú občania a mimovládne organizácie, respektíve niektoré médiá. Je načase, aby sa konečne štát zobudil a začal konať, pretože dezinformačné kampane nabúravajú samotnú podstatu štátu. Venujeme sa tomu na celoeurópskej úrovni vzhľadom na to, že sa tento rok výrazne posilnilo Oddelenie boja proti dezinformáciám v Európskej komisii. Kľúčové však je, aby štáty EÚ spolupracovali medzi sebou. Na Slovensku sa stále táto otázka podceňuje, a preto považujem za dôležité o nej hovoriť a upozorniť na ňu.

Hovoríte, že Slovensko nevenuje dostatočnú pozornosť dezinformačným kampaniam. Skúšali ste teda prehovoriť aj zvyšných osem slovenských europoslancov, aby sa pripojili k tejto výzve?

Táto výzva je výzva europoslancov z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (EPP), keď sa chcú ostatní, aj slovenskí, europoslanci pripojiť, tak sú, samozrejme, vítaní. Ja som na túto tému neoslovoval iných poslancov, okrem poslancov Európskej ľudovej strany.

Je teda podľa vás chybou, že sa k tejto výzve nepripojili aj ostatní slovenskí europoslanci?

Nie je to žiadna chyba. Ja som s nimi na tú tému nehovoril. Ak sa chcú pripojiť, tak sú vítaní. Čím viac ľudí sa pripojí, tým je to vítanejšie.

Sú podľa vás nejaké konkrétne kroky, ktorými tu Rusko zasahuje a šíri dezinformácie a propagandu?

Dôkazov nájdete dennodenne niekoľko na sociálnych sieťach a tiež v alternatívnych médiách. Dezinformácie, ktoré sú evidentnými klamstvami, padajú dennodenne z neba, stačí si otvoriť internet.

Vidíte perspektívu zlepšenia vzťahov Európskej únie s Ruskom, aj keď sa prijímajú takéto výzvy namierené proti Rusku?

Perspektívy zlepšenia vzťahov závisia od ruskej strany, ktorá musí zásadne zmeniť prístup ku svojim susedom a k Európskej únii taktiež. Vieme, že základným cieľom ruskej propagandy je destabilizovať Európsku úniu. Našťastie, sa im to nedarí, pretože je to okaté a stále viac ľudí v Európskej únii si to uvedomuje, ale zlepšenie vzťahov medzi Ruskom a EÚ leží momentálne len a len na ruskej strane. Keď Rusko prestane s anexiou Krymu, keď prestane s podporou ozbrojených zložiek na východe Ukrajiny a keď prestane so štvavou a násilnou kampaňou u svojich susedov, tak je šanca na zlepšenie rusko-európskych vzťahov.

Nemôžu rusko-európske vzťahy podkopávať aj takéto výzvy?

Spomínaná výzva hovorí o tom, aby si občania EÚ uvedomili, aké nebezpečenstvo im hrozí zo šírenia klamstiev a dezinformácií. Zlepšeniu rusko-európskych vzťahov môže pomôcť len zmena postojov z ruskej strany. Európska únia je len tá, ktorá sa stále bráni. My nie sme tí, ktorí šíria dezinformácie. Nie sme tí, ktorí okupujú svojich susedov a ktorí podporujú terorizmus v iných krajinách.

Európska únia je mierovým projektom a my sme len tí, ktorí sa bránia voči dezinformáciám ako jednému z nebezpečných zdrojov ohrozenia demokracie. Som si však istý, že demokracia je taká silná, že sa aj tomuto nebezpečenstvu ubráni. Je ale nutné, aby si aj ľudia uvedomili, aké nebezpečenstvo na nich číha, a aby rozlišovali klamstvá od pravdy.

Zo strany Európskej únie sú voči Rusku aj sankcie, ktoré však niektorí politici otvorene kritizujú. Dokonca premiér Robert Fico povedal, že sankcie sú nezmyselné a nefungujú. Čo si o tom myslíte?

Sankcie majú svoj význam a sú mierovým riešením krízy, ktorá vznikla anexiou Krymu a otvorenou formou podpory ozbrojených zložiek na východe Ukrajiny. Sú tu preto, aby sme zabránili ozbrojenému konfliktu a eskalácii násilia, s čím začala ruská strana. Nikto si sankcie neželá, ale sú, opakujem, odpoveďou na ruskú ozbrojenú agresiu.

Ak spomíname pána Fica, tak určite si každý všimol jeho dvojtvárnosť. Na jednej strane je proti sankciám, na druhej strane každého pol roka hlasuje za ich predĺženie v Európskej rade.

- Reklama -