Weisenbacher pre PL.sk o napadnutí Krempaskej: Je možné, že to spáchala mafia. Útok umožnil Matovič

0
Aktivista Peter Weisenbacher (Autor: Facebook Peter Weisenbacher)

Kto podľa vás stál za útokom na vašu kolegyňu Alenu Krempaskú?

Ja si netrúfam tvrdiť, kto za tým útokom stál. Stal sa však niekoľko hodín po proteste, na ktorom boli voči nám z pódia z úst Igora Matoviča vyslovené veľmi tvrdé a zároveň nepravdivé obvinenia, na ktoré skupina ľudí, ktorá na proteste bola, reagovala skandovaním, kričaním a niektorí z nich sa nám fyzickým násilím vyhrážali už priamo na mieste. Niektorí k tomu fyzickému násiliu chceli aj prejsť, ale polícia nás ochránila a v kordóne nás odviedla z toho miesta. Je absolútne jasné, že to, čo sa stalo, sa stalo v dôsledku tej atmosféry a tých krivých obvinení a klamstiev z úst pána poslanca Matoviča.

Igor Matovič tvrdí, že ju zbila Kaliňákova mafia.

Neviem, kto spáchal ten útok, je možné, že to spáchala mafia. Či to naozaj bola mafia a čia mafia, to neviem. Ten útok bol možný len preto, lebo výroky pána poslanca Matoviča vytvorili atmosféru nenávisti. Škandalózne, ničím nepodložené a nepravdivé a sú urážlivé nielen voči nám, ale aj voči ostatným mimovládnym organizáciám.

Ste platení Smerom?

Na Slovensku pracujú tisíce ľudí, obvykle dobrovoľne na rôznych témach, či sú to ľudské práva, či je to zdravotná starostlivosť, ochrana životného prostredia. Títo páni poslanci a ich asistenti, ktorí sú platení z našich daní, hovoria nám, že ak sa z času na čas za pár rokov pošťastí nejaká malá dotácia, znamená to, že si nás kupujú ich konkurenčné politické strany. To je absolútne urážlivé a podobnými výrokmi sa vraciame do 90. rokov, keď autokratický premiér Vladimír Mečiar obviňoval každého, kto mal nejaký názor, že je platený Sorosom, že je platený zo Západu, že je protislovenský.

Plánujete v súvislosti s obvineniami podniknúť právne kroky?

Ideme podať trestné oznámenie na pána poslanca Matoviča, pretože viacero z vecí, ktoré na včerajšom mítingu verejne zazneli, sú nepravdy, ktoré sa dajú veľmi ľahko vyvrátiť. Bohužiaľ, zazneli tam aj rôzne polopravdy, manipulácie a urážky, ktoré nie sú žalovateľné, ale zaznelo tam aj viacero vecí, ktoré žalovateľné sú.

Ktoré máte na mysli?

Zmienim tri. Matovič klamlivo tvrdil, že za pána premiéra Fica som bol členom výboru pre ľudské práva. To nie je pravda, ja som bol členom tohto výboru, čo je, mimochodom, neplatená funkcia, v období vlády premiérky Ivety Radičovej. Tejto funkcie som sa vzdal, keď som odchádzal na dlhodobý pobyt do zahraničia, a potom, keď sa vymenovala nová vláda, členom toho výboru som už nebol.

Druhé klamstvo. Pán Matovič povedal, že aj ja, aj kolegyňa Krempaská sme tunelári. Ničím to nepodložil, ani sa to ničím podložiť nedá, pretože všetky dotácie, ktoré sme pred niekoľkými rokmi, naposledy v roku 2014, dostali, boli riadne vyúčtované a nemali sme nikdy žiaden problém so žiadnymi úradmi. Pán Matovič ani nespresnil, s akými úradmi sme mali problémy, povedal len, že sme tunelári. Neviem presne, čo to znamená, ale v každom prípade nie sme.

Tretia vec bolo, že tvrdil, že som bol trestne stíhaný za finančnú kriminalitu, čo je už absolútna nehoráznosť, pretože som nikdy v živote nebol stíhaný ani obvinený, ani obžalovaný, a dokonca ani vypočúvaný, takže je to absolútne vymyslené.

Popierate teda napojenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka?

Absolútne. S pánom ministrom Kaliňákom sme sa v minulosti, napríklad počas návštevy čínskeho prezidenta na Slovensku, dostali do príkreho sporu. Bolo to medializované. Je to 5 – 6 rokov dozadu. Je to smiešne a absurdné.

 
- Reklama -