Vládne nám nestabilný biznis zlepenca. Zoberte si SNS. Ktorého poslanca okrem Andreja Danka poznáte? Remišová pre PL na rovinu aj o fungovaní matovičovcov

0
Veronika Remišová (Autor: SITA)

Začneme ľudsky. Vieme, že ste mali úraz. Ako ste na tom momentálne zdravotne?

Ďakujem, sama som na seba nahnevaná, že som si nedávala viac pozor a šmykla som sa na tej nešťastnej mokrej dlážke, keď sme neskoro večer končili sociálnu komisiu. Zatiaľ ležím, ale dúfam, že zajtra (21. 9. – pozn. red.) už začnem chodiť s barlami. Po takýchto nehodách sa viem aspoň lepšie vžiť do situácie ľudí, ktorí sú na vozíčku alebo dlhodobo chorí a s podobnými problémami musia zápasiť celý život.

V pondelok to bude presne päť mesiacov, odkedy parlament schválil programové vyhlásenie III. Ficovej vlády. Aký prívlastok – za toto obdobie – by ste dali tejto koalícii? Čo je podľa vás najväčší problém súčasnej vlády?

Prívlastky nerada dávam, ale na túto vládu sa asi najlepšie hodí pomenovanie nestabilný biznis zlepenec. Najväčším problémom tejto vlády je, že sa nezaoberá problémami ľudí a Slovenska, ale nejakými zástupnými témami, ktoré ľuďom nepomôžu. Stačí sa pozrieť, o čom bola septembrová schôdza. Väčšinu času zabrala zmena rokovacieho poriadku, ktorú navrhol Andrej Danko. Čo prinesie ľuďom, že poslanci nebudú v parlamente jesť horalku a piť vodu? Alebo že budú môcť vystúpiť len raz? Nič. Len to, že poslanci budú môcť menej robiť, menej sa pripravovať a menej vystupovať. A toto je hlavná téma strany SNS. Potom sú tu škriepky o moc vo verejnoprávnej televízii, ktorú chce pán Danko podľa svojho vyjadrenia prevziať „do správy“, aby tam mohol vystupovať od rána do večera. A to práve v čase, keď sa televízia obsahovo pozviechala a ľudia viac dôverujú spravodajstvu. My sme dávali na túto schôdzu zákony, ktoré sú prospešné pre ľudí – zvýšenie a predĺženie materskej dovolenky, zvýšenie daňového bonusu pre rodiny, lepšie podmienky pre opatrovateľov ťažko postihnutých… Poslanci vládneho zlepenca hlasovali pri všetkých zákonoch proti. 

Politológovia vás (ako opozíciu) nešetria a napríklad klub OĽaNO označujú za nesystémové zoskupenie, ktoré vie len kričať, ale nemá čo ponúknuť. Ako vnímate túto kritiku a ako sa vám spolupracuje v rámci klubu OĽaNO?

Medzi našimi poslancami máme mnoho šikovných a charakterných ľudí. V parlamente konštruktívne pracujeme a odborne diskutujeme. Na rozdiel od vládnych poslancov predkladáme aj zákony. Protestné reči v parlamente zabrali minimum času, ak nerátam mimoriadne schôdze na odvolanie pána Kaliňáka. Neviem, prečo by vláda, ktorej by sme boli súčasťou, nemala fungovať. Som presvedčená, že určite by sme boli lepšou alternatívou ako napríklad pán Počiatek, ktorý bol vo vláde Roberta Fica ministrom financií a zároveň chodil na jachtu finančnej skupiny J&T. Táto skupina hneď nato rozprávkovo zarobila na konverznom kurze eura. Alebo pán Kaliňák, ktorý kupoval firmu od pána Bašternáka a jeho miliónové platby v hotovosti potom obhajoval ako niečo normálne – „svet kešu“. Alebo si zoberte ministrov za SNS. Na poste ministra životného prostredia sa v minulosti pre obrovské kauzy vystriedali štyria nominanti. Alebo pán Žiga, súčasný minister hospodárstva za SMER. Okrem kauzy kompa za minulej vlády vlastní pán minister firmu, ktorá vyváža čím ďalej, tým viac nespracovaného dreva do zahraničia. A to napriek tomu, že ako súčasný minister hospodárstva by mal byť zodpovedný za rozvoj slovenského drevárskeho priemyslu a za to, aby sa čím viac dreva spracovalo u nás doma až do podoby finálnych výrobkov. Ale to by asi jeho firma tak neprosperovala. Som teda presvedčená, že by sme boli oveľa lepšou alternatívou pre Slovensko ako tri Ficove vlády.

Spoločným menovateľom výčitiek koalície na správanie sa opozičných poslancov je Igor Matovič. Rešpektujúc, že ste boli líderkou kandidátky OĽaNO, nepreháňa to občas so svojím vystupovaním, nemal by občas – nazvem to – byť kultivovanejší?

Každý má svoj spôsob vnímania politiky a politického boja. Igor Matovič si nekladie servítku pred ústa a vykričí to, čo si myslí na plné ústa. Mnohí ľudia na ňom oceňujú práve túto vlastnosť. Potom tu máte takých politikov, ktorí nepovedia za celé volebné obdobie jediného slova a ani neviete, že existujú, najmä zo strán Smer a SNS. Tým sa dá ťažko niečo vytknúť, lebo kto nič nerobí, nič nepokazí. A potom sú tu „diplomati“, ktorí sa síce správajú navonok kultivovane a nosia drahé obleky, a hodinky, no v súkromí vulgárne nadávajú. 

Pýtal som sa, ako sa vám spolupracuje v rámci OĽaNO. A špeciálne ma zaujíma, ako sa vám spolupracuje s Igorom Matovičom. Dá sa s ním zhodnúť na väčšine tém?

Do politiky som vstúpila preto, aby som pomohla očistiť Slovensko od korupcie a zlepšiť život ľudí. V tomto sa s Igorom Matovičom určite zhodujeme. Nie sme strana jedného muža, v poslaneckom klube o predkladaných zákonoch živo diskutujeme a snažíme sa nájsť spoločné riešenie. Je to parlamentná práca tak, ako by mala vyzerať a myslím, že aj pre niektoré iné poslanecké kluby by sme mohli byť vzorom.

Predsa len, vláda má svoje programové vyhlásenie a určité priority. Nepotrebuje mať aj opozícia určitú víziu? Má vaše hnutie OĽaNO v talóne určitú koncepciu smerovania a napredovania Slovenska?

To, že „štandardné“ strany majú nejakú koncepciu a opozícia nie, je jeden veľký mýtus, ktorý cielene šíri vládny zlepenec. Strana SMER nemala ani poriadny volebný program, ak volebným programom nenazývame pár všeobecných fráz. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti pripravilo kvalitnú víziu Slovenska, náš program v oblasti vzdelávania a zdravotníctva, čo sú dve najproblematickejšie oblasti, bol vyhodnotený ako jeden z najlepších. Celý 140-stranový program nájdete na našej webovej stránke. Počas tohto volebného obdobia budeme svoje sľuby napĺňať a zákony predkladať do parlamentu. Snažíme sa spolupracovať aj s koaličnými poslancami, no pravda je, žiaľ, taká, že poslanci koalície opozičné zákony systematicky odmietajú.

Veľa sa hovorí o počte členov jednotlivých strán. Myslíte si, že OĽaNO by sa malo aj formálne otvoriť a fungovať ako normálna strana? Vstúpili by ste do takejto strany a pôsobili ako jej riadna členka?

Neviem, či je namieste hovoriť, že to, či je strana „normálna“, závisí od počtu členov. Zoberte si SNS. Ktorého poslanca okrem Andreja Danka poznáte? Nikoho. Je to strana jedného muža, ostatní sú štatisti. To, či má strana 10, 50 alebo 500 členov nevypovedá o kvalite politickej práce, ktorú strana odvádza. Ani veľký počet členov nezabráni hrubému zneužívaniu politiky na osobné obohacovanie, ako sme to videli napríklad v stranách HZDS, SNS alebo SMER. Ale rozmýšľame nad silnejšou prítomnosťou v regiónoch a chceme sa viac priblížiť ľuďom.

Aká je vaša osobná agenda v tomto volebnom období? Čo by ste chceli presadiť z pozície zákonodarcu?

Záleží mi na zlepšení vzdelávania, lepšom využívaní našich spoločných peňazí a skoncovaní s korupciou. Takisto spolupracujem s mojimi kolegami na zákonoch, ktoré sú zacielené na rodiny, napríklad zlepšenie bytovej politiky, lepšie podmienky pre matky s deťmi, právo na škôlku a podobne. Nedávno som predkladala obsiahlu novelu, ktorá sa týkala Najvyššieho kontrolného úradu. Bola to síce technická vec, ale výrazne by sa zlepšili právomoci a fungovanie NKÚ, lebo práve tento úrad kontroluje, či štát narába s našimi peniazmi hospodárne. Zatiaľ je kontrola veľmi formálna a nedarí sa poriadne odhaliť najväčšie kauzy. Úrad by mal takisto pôsobiť preventívne a analyzovať, kde je riziko korupcie najväčšie.  

V minulom volebnom období ste pôsobili ako poradkyňa vtedajšej podpredsedníčky NR SR Jurinovej, odhalili ste viacero káuz. Od marca ste už poslankyňa parlamentu. Máte pocit, že teraz to už máte ľahšie v poukazovaní na zlyhania štátneho aparátu?

Médiá prirodzene venujú viac pozornosti poslancovi ako neznámemu blogerovi, takže v tomto je to možno ľahšie. Na druhej strane popri poslaneckej práci mi ostáva menej času na večerné detektívne pátrania, keďže povinnosti mávam často až do neskorých večerných hodín.

Vy ste sa na margo predsedu parlamentu Danka vyjadrili, budem citovať: „Andrej Danko je predsedom len koaličných poslancov. Opozičným poslancom vypína mikrofóny a od zvolenia do funkcie ich len znevažuje a nadáva im.“ Skutočne ste zachytili, ako predseda Danko nadáva niektorému opozičnému poslancovi?

Napríklad v poslednej rozprave o rokovacom poriadku (prepis rozpravy je na stránke národnej rady) urážal opozičného poslanca, keď na jeho adresu povedal, citujem: ‚Ja neviem, kto je váš otec, ani či vás bil, ani ma to nezaujíma.‘ A o niekoľko minút znova urážky: ‚Je to ťažké nemať dostatok lásky v detstve, no. Je, teraz je.‘ Zdá sa mi nemorálne takýmto spôsobom útočiť na rodinu, detstvo či súkromný život kolegu-poslanca. Na moju adresu sa Andrej Danko takisto vyjadroval znevažujúco na jednej zo svojich tlačoviek. Opozičným poslancom okamžite skáče do reči alebo ich prerušuje, hoci na to nemá právo, koaličných poslancov necháva rozprávať, aj keď hovoria mimo témy a mal by ich podľa rokovacieho poriadku upozorniť, aby hovorili k veci.
 
Kto je vaším obľúbeným koaličným poslancom? Máte niekoho aj z tohto tábora, s kým sa dobre spolupracuje?

Veľmi dobre sa mi spolupracuje s kolegami na výbore pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Napriek tomu, že máme na niektoré problémy odlišné názory, vieme si svoje postoje kultivovane vysvetliť a snažiť sa hľadať spoločné riešenia. A som veľmi rada, že je to práve v oblasti vzdelávania, lebo to, či naše deti budú múdre a vzdelané, ozaj nie je politická téma a malo by na tom záležať každému, kto má aspoň trochu rád Slovensko. 

- Reklama -