Vidiecke Slovensko by volilo Trumpa, tvrdí politický analytik. Prívržencov Merkelovej politiky jeho víťazstvo nepoteší

0
Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)

Trump alebo Clintonová? Kto sa podľa vás stane novým americkým prezidentom?

To ja naozaj neviem, prieskumy sú nejednoznačné. Je pravda, že vo viacerých prieskumoch amerických médií vyhráva Clintonová, ale tie rozdiely sú v rámci štatistickej chyby, to nemusí nič znamenať. Fakt si neviem ani tipnúť, nemám žiadny súkromný tip, tiež čakám na ráno.

Dá sa nejakým spôsobom pomenovať, ktorý z tejto dvojice by bol lepšou voľbou pre svet? A pre Slovensko?

Keby sme to mali zgeneralizovať, tak Trump zastáva izolacionistickú politiku, akú svojho času zastávali USA v 1. a 2. svetovej vojne, nakoniec do nej vstúpili… Je predpoklad, že by sťahoval vojská a Európa by musela začať intenzívne rozmýšľať o svojej obrane, aj keď väčšina európskych krajín je členom NATO. Pri Trumpovi je predpoklad, že by mohol naplniť svoje slová o zlepšovaní vzťahov s Ruskom, čo by do istej miery prispelo k upokojeniu situácie vo svete. Na druhej strane, mohlo by to vyvolať vyššiu mieru nervozity v pobaltských krajinách či Poľsku, tie krajiny by mohli mať väčší pocit ohrozenia zo strany Ruska. Izolacionistická politika Trumpa by mohla spôsobiť, že tieto krajiny by sa akoby – obrazne povedané – cítili pod menšou ochranou Spojených štátov.

Čo sa týka Slovenska, tento problém odpadá. Vláda sa snaží deklarovať ústretové vzťahy s Ruskom vrátane sankcií, keď premiér hovorí o potrebe zrušiť sankcie voči Rusku. Z generálneho uhla pohľadu by voľba Trumpa znamenala aj oslabenie prúdov, ktoré sa skrývajú pod tzv. politickou korektnosťou.

Keby vyhrala Clintonová, tam by sme mohli, naopak, očakávať možno ešte tvrdší prístup k Rusku, ako je teraz. Clintonová predstavuje ten prúd americkej politiky, ktorý je naviazaný na štandardné americké štruktúry, ktoré sú dlhodobo za politikou, ako sú bankári, zbrojárske firmy a podobne. Na rozdiel od Trumpa, kde tieto skupiny nemajú naňho až taký vplyv. U Clintonovej by si americká zahraničná politika zachovala trend, ktorý je teraz, možno by bol ešte výraznejší. Clintonová nikdy nespochybňovala úroveň a opodstatnenosť Severoatlantickej aliancie ani úlohu USA v nej. Naopak, tam by som skôr očakával ešte väčšiu angažovanosť aj v Sýrii, aj možno čo sa týka umiestňovania vojsk NATO na hraniciach s Ruskom, čo by všeobecne mohlo viesť k vyostreniu situácie vo svete.

Na Slovensko by v zásade priamy dosah nemuselo mať víťazstvo ani jedného kandidáta.

Prieskum Globsec Policy Institute ukázal, že Trump sa nepáči až 70 percentám Slovákov a, naopak, s Clintonovou väčšina Slovákov sympatizuje. Veríte výsledkom takého prieskumu, pretože v rôznych online prieskumoch má navrch Trump?

Videl som iný prieskum, kde výsledky boli o dosť iné. V zásade ide o metodiku, o to, koho sa pýtali, kedy sa pýtali a podobne. Nemôžem sa vyjadrovať k prieskumom, pri ktorých nepoznám metodiku.

Koho by si želali viac Slováci ako amerického prezidenta?

Pokiaľ viem, my také prieskumy nemáme. Ale z charakteru Slovákov prevažne rurálneho, vidieckeho osídlenia si myslím, že väčšia podpora by bola pre Trumpa ako pre Clintonovú. Súvisí to aj s narastajúcim antiamerikanizmom, ktorý vidíme aj na sociálnych sieťach. Na rozdiel od Českej republiky a Poľska Slovensko má v tomto skôr bližšie k Maďarsku, ktoré presadzuje, ale aj má dobré vzťahy s Ruskom. Obyvatelia Slovenska nemajú vyhranene negatívny vzťah k Rusku ako napríklad Poliaci. Je to podmienené aj historicky. S výnimkou intervencie v 68. roku nemáme negatívnu skúsenosť takého rozmeru, ako majú Poliaci. Tam ide jednak o dávnejšiu minulosť, ale aj z minulého storočia je to či už delenie Poľska medzi Sovietsky zväz a Nemecko, plus treba zarátať aj Katyň. Poliaci sú vyslovene protiruskí a proamerickí. V menšej miere sa to dá povedať aj o Čechoch, v omnoho menšej miere ako u Poliakov, ale u Slovákov toto nefunguje. Ten odpor k Rusku nie je vôbec taký badateľný.

Skúste konkrétne odhadnúť, voliči ktorých slovenských strán by sa viac prikláňali k Trumpovi.

Určite konzervatívny volič na vidieku, sú to voliči, ktorí volia Smer, OĽaNO, Sme rodina.

A ku Clintonovej?

Voliči SaS a bývalí voliči SDKÚ.

Niektorí analytici už naznačili, že v prípade víťazstva Donalda Trumpa sa dá predpokladať zmena komunikácie a spôsobu rétoriky slovenských politikov. Čo si o tom myslíte?

Ak vyhrá voľby Donald Trump, bude to silný impulz pre politické sily a prúdy, ktoré svojím spôsobom kritizujú a nie celkom prijímajú to, čo nazývame politická korektnosť, ktoré sú euroskeptickejšie a ktoré nemajú nadšenie pani Merkelovej pre imigrantov. Bude to posilnenie týchto prúdov, to sa však netýka len Slovenska. Ak vyhrá Trump, toto bude výrazný katalyzátor pre celú Európu.

- Reklama -