Varovanie z Izraela: Európa? Ak nezmení svoju politiku, moslimovia v nej budú tvoriť väčšinu

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Izraelský parlament prijal v pondelok (11. 7. 2016) sporný zákon, ktorý posilňuje dohľad nad mnohými domácimi ľudskoprávnymi organizáciami. Je namierený proti skupinám, ktoré dostávajú vyše polovicu peňažných prostriedkov od zahraničných vlád alebo politických organizácií?

V prvom rade chcem dôrazne podotknúť, že som len „vlažným“ podporovateľom súčasnej vlády a bol by som rád, ak by v nej nastali zásadné zmeny. Nový zákon žiada organizácie, pri ktorých príjem zo zahraničia presahuje 50 %, aby to presne špecifikovali a povedali nahlas a jasne. Mali sme tu už mnoho vlád, ktoré chceli podporovať rôzne záležitosti. A toto konkrétne v praxi znamená, že súčasná vláda má záujem na transparentnosti v tom zmysle, aby bolo každému jasné, že ak pre nich pracuje, že tam existujú aj zjavné zahraničné záujmy.

Myslíte si, že v praxi tento zákon takmer výlučne ovplyvní liberálne skupiny? Pretože politicky dravé zoskupenia v Izraeli sa vo veľkej miere spoliehajú na príspevky od majetných jednotlivcov a práve tí sú spod tohto legislatívneho opatrenia vyňatí.

Myslím, že zákon by mal byť postavený tak, aby zahŕňal akékoľvek príspevky, nielen vládne. Aj bohatí ľudia majú záujem, ale ja by som ich nepovažoval za dravé. Každý sa predsa môže slobodne rozhodnúť a s každým by sa malo zaobchádzať rovnako. To, že sa tak dbá o ľudské práva, je síce pekné, ale existujú napríklad aj ďalšie ľudské potreby. A práve o tie by mali dbať zahraničné vlády – a nielen prispievať na politické účely.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podporoval toto opatrenie s tým, že na požiadavke transparentnosti nie je nič nedemokratické. Verejnosť má podľa neho vedieť o úlohe zahraničných vlád vo financovaní daných skupín. Súhlasíte s týmto jeho postojom?

Určite, ale za predpokladu, že sa to bude týkať všetkých organizácií a rovnako aj všetkých jeho aktivít.

Oponenti tohto zákona namietajú, že Netanjahuova vláda útočí na liberálne ľudskoprávne organizácie, ktoré kritizujú politiku židovského štátu voči Palestínčanom…

To je pravda, ale na druhej strane treba povedať – je to princíp demokracie. Ak vládne ľavica, nevyhovujú jej opatrenia pravici. Chcel by som ešte zdôrazniť, že celý tento príbeh je o tom, že každá organizácia, ktorá dostáva viac než polovicu prostriedkov od zahraničných vlád, to musí priznať. A podľa mňa je to správne. A čo je nemenej dôležité, aj v americkom senáte a nie som si celkom istý, či aj v ďalších krajinách, ak vás financuje cudzia krajina, musia o vás vedieť, musí to byť viditeľné. Verejnosť by o tom mala vedieť.

Prezident Barack Obama plánoval ešte pred svojím definitívnym ukončením svojej kariéry priložiť ruku k dielu a uzavrieť mier na Blízkom východe. Už mu však veľa času nezostáva… Myslíte si, že mal šancu to dosiahnuť?

Myslím si, že Bibi (Bibi, prezývka izraelského premiéra Benjamina Netanjahua – pozn. red.) spravil obrovskú chybu, keď s ním rokoval takým spôsobom, ako to robil. Myslím si, že to bol doposiaľ najhorší prezident, čo sa týka Izraela, ale treba podotknúť, že v mnohom k tomu prispel aj samotný Bibi.

Ako hodnotíte politiku prezidenta Baracka Obamu?

Nemám na to objektívnu odpoveď. Ale myslím si, že to, čo sa udialo v Iráne, bola fatálna chyba. Ale opäť prízvukujem, Amerika sa ma netýka.

Myslíte si, že je vôbec možné niekedy dosiahnuť mier a stabilitu na Blízkom východe?

Osobne si myslím, že možné to je. Najdôležitejšie je, aby sa Palestínčania konečne zobudili a pochopili, že tu ostaneme. Myslím si, že v dvoch štátoch je to už možné, lebo prieskumy ukazujú, že až 70 % ľudí podporuje túto myšlienku.

Vojna na Blízkom východe je dlhoročná, vyčerpávajúca trauma v histórii oboch národov. Dokážete pomenovať hlavný dôvod tohto konfliktu?

Toto by som si dovolil komentovať trošku obšírnejšie. Všetok ten ruch okolo izraelsko-palestínskeho konfliktu je do veľkej miery len propaganda. Keď sa pozrieme celosvetovo na rôzne konflikty a začneme ich spočítavať, dopracujeme sa k číslu 130. Viem vám predložiť objektívne štatistiky, kde sa vedú dlhé roky krvavé konflikty. Pozrite sa napríklad na také Čečensko, Kurdistan, pozrite sa na Arménsko, Tibet, choďte do Sýrie – nájdete tam pol milióna mŕtvych a 10 miliónov utečencov len za uplynulých päť rokov, Irak, Jemen – kdekoľvek sa pozriete, nájdete krvavý konflikt. Ale na to akoby celý svet zabudol a prioritne rieši ten náš. Spýtali ste sa niekedy, prečo je to tak? Podľa môjho názoru je hlavnou príčinou tohto konfliktu skutočnosť, že moslimovia nikdy nepochopia, že vyhladenie Izraela nie je možné.

Avigdor Sapir

Avigdor Sapir                    Foto: archív A. S.

Izraelsko-palestínsky konflikt je stále v centre pozornosti celého sveta. Myslíte si, že raz sa dosiahne mier?

Nemyslím si to a nepredpokladám, že je v budúcnosti taká možnosť. Neustále sa totiž zaoberáme minulosťou, máme svojich ľudí, ktorí vyťahujú historické súvislosti, rovnako oni majú svojich, takže kto ich môže rozsúdiť? Kto má pravdu? Myslím si, že by sme s touto filozofiou mali prestať, sadnúť si za jeden stôl a konečne nájsť spôsob, ako existovať v budúcnosti a nie stále sa ohliadať za minulosťou.

Šíri sa však aj propaganda proti Izraelu – moslimovia otvorene hlásajú, že Izrael je plne zodpovedný za útoky a vychováva mladých chlapcov už od detstva a pripravuje z nich profesionálnych zabijakov. Prečo si podľa vás volia takúto drsnú rétoriku?

To je jednoduché. Uvedomme si, kto riadi Gazu. Je to Hamas. A cieľ Hamasu je jasný – vyhladiť Izrael. Sú to fanatici a keď volia také príbehy a „predávajú ich“, vždy sa nájdu ignoranti, ktorí tomu uveria. A to potom hrá v ich prospech.

Ako by ste popísali moslimského teroristu? Ako sa vôbec z bežného človeka stane radikál? A ako napríklad ISIS verbuje nových členov?

Len pred pár dňami bol medializovaný príbeh žien, ktoré sa odmietli podvoliť príkazom mužov a nesprávali sa teda k rodine úctivo, takže dostali na výber, že môžu spáchať samovraždu. A ako verbuje Islamský štát Európanov či dokonca moslimov? Robia to v mešitách. Fanatici nepoznajú hodnoty civilizovaného západného sveta a zastávajú názor, že ktokoľvek, kto nezdieľa ich myšlienky, by mal byť zavraždený. Teroristi Islamského štátu zavraždili omnoho viac moslimov ako ktokoľvek iný.

Aký je váš názor na vzájomné vzťahy Izraela a Ameriky v súčasnosti?

Myslím si, že príchodom nového prezidenta sa vzťahy zlepšia. A dúfam aj v to, že náš súčasný premiér odíde a jeho nástupca všetko „vylieči“. Väzba medzi oboma krajinami je však natoľko silná, že sa len tak nepretrhne.

V posledných rokoch čelí teroristickým útokom aj Európa. Prečo teroristi útočia aj na krajiny Európskej únie?

Minulý rok som absolvoval seminár na univerzite, ktorý sa volal Päťdesiat odtieňov čiernej farby islamského teroru. Profesor, ktorý prednášky viedol, je veľmi známy. A povedal nám veľmi zaujímavé veci. ISIS bol ako islamský štát predtým súčasťou Sýrie a Iraku a zmenil si názov na IS – Islamský štát. Majú presne zadefinovaných svojich nepriateľov, ale vo všeobecnosti sú to neveriaci ľudia. Na prvom mieste figurujú ľudia, ktorí sú moslimovia, ale nezmýšľajú a nesprávajú sa ako oni. Ďalší v poradí sú katolíci a až za nimi nasledujú židia. Zástupcovia Islamského štátu skutočne aj veria, že to, čo robia, je správne. Veria napríklad aj príbehu 72 panien – keď zbožného moslima príjme Boh do raja, bude sa môcť oženiť so 72 ženami – pannami. Odkedy však Európa otvorila hranice, ISIS získal nových stúpencov aj v Európe, a to je problém. Páchajú teroristické útoky v Európe, ale popritom nezabúdajú ani na Turecko, Egypt, Pakistan a ďalšie moslimské krajiny. Podľa môjho názoru je prioritnou motiváciou otázka viery – pri islamských extrémistoch predsa nepočúvate príbehy o chudobe či diskriminácii, ale výlučne o viere. Uvediem aj príklad. Pozrime sa na Veľkú Britániu, ktorá prijala utečencov zo svojich kolónií a dala im občianstvo. Británia prijala dve majoritné utečenecké skupiny – sikhov (bolo ich okolo 400-tisíc) a moslimov (približne 2 a pol milióna). Obe pochádzajú z odlišných kultúr, majú odlišné vierovyznania, odlišný vzhľad, odlišný odev. Ale počuli ste už niekedy o teroristickom čine sikhov? Či samovražedných atentátnikov od sikhov? Sikhoch, ktorí znásilňujú? Samozrejme, nikdy ste o ničom takom nepočuli, ale zaiste ste o takýchto činoch počuli z radov moslimov. Určite, treba brať ohľad aj na to, že moslimov je šesťkrát viac ako sikhov, ale napriek tejto proporcionalite medzi nimi nenájdete násilníkov. A prečo?

Aké sú podľa vás hlavné príčiny migračnej krízy v Európe a existuje riešenie, ako zastaviť vlnu migrácie?

Zásadným problémom Európskej únie je podľa mňa, že imigračnú krízu nedokáže riešiť. Možno to poviem trochu neokrôchane, ale utečenci sú ľudia ako všetci ostatní, ale bola to obrovská chyba prijať ich v Európe. Dôkazom sú útoky, znásilnenia, kriminalita… Ak je len zo Sýrie 10 miliónov utečencov v Európe, a keď Európa príjme aj ďalších z iných štátov, bude doslova zaplavená utečencami. Ak by si Európa vyberala len vzdelaných utečencov, bola by to pre Sýriu  katastrofa. Myslím si, že štáty Európskej únie by sa mali spojiť s Amerikou, lebo toto je problém, ktorý sa netýka len jednej krajiny. Riešením by bolo vybudovať pre utečencov tábory pod dohľadom armády, vycvičiť ich na boj a poslať ich naspäť do ich domovských krajín, aby bránili svoju vlasť a bojovali za ňu. Prípravné armádne tábory by mali postaviť aj v Libanone, Turecku a Jordánsku. A finančne by sa na tom mohli (aspoň čiastočne) podieľať bohaté arabské krajiny, ktoré profitujú z ropy. Po tom, ako by sa im podarilo vybojovať si slobodu vo vlastnej krajine, by mal nastúpiť Marshallov plán, aby sa Sýria opäť postavila na nohy. Ale netýka sa to len tejto krajiny, ale aj niektorých krajín v Afrike.

Myslíte si, že utečenci pre Európu predstavujú hrozbu?

Určite, a veľkú. Európa sa v nasledujúcich rokoch zmení, a nebude to k lepšiemu.

Mnohí analytici hovoria aj o islamizácii Európy. Myslíte si, že takýto scenár je v najbližších rokoch možný?

Opäť budem možno trochu neokrôchaný, ale priamy. Myslím si, že ak Európa nezmení svoj postoj, môže sa stať, že o pár generácií už Európou ani nebude. Kľúčovú rolu tu hrá aj nízka pôrodnosť v Európe. Ak to bude takto pokračovať, európska populácia bude čoraz menšia, takže tento kontinent bude mať veľký problém. Priemerná dĺžka života je dlhšia, ale rodí sa menej detí, takže dôchodkové fondy, ktoré boli postavené na myšlienke, že sa budú jednotlivé generácie podporovať, vymiznú a nastane kolaps týchto krajín. Pred pár rokmi som videl v nemeckých novinách jednu karikatúru – päťdesiat starcov držalo v rukách jedno batoľa a vravelo si svorne medzi sebou: „Tak sa nám konečne narodilo jedno dieťa a máme garantovaný dôchodok!“ Toto je ten hlavný dôvod, prečo Európa potrebuje migrantov. Je to teda možno aj hrozba pre Európu, ale zároveň aj skutočnosť, že Európa sa úplne zmení. Bude mať novú väčšinu, ale je tu nádej, že to nebudú teroristi. Predpokladám však, že Európa sa stane väčšinou moslimská.

- Reklama -