VIDEO Kočner sa nemá na čo vyhovárať. Prečo polícia koná pomaly? Možno niekto zámerne blokuje vyšetrovanie, tvrdí Rajtár

0
Jozef Rajtár (Autor: OS)

Prečo ste sa rozhodli dnes podať trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre SR na neznámeho páchateľa a spolupáchateľa Mariána Kočnera?

Je to už druhé trestné oznámenie na bytový komplex Five Stars Residence a súvisí to s podozrivým prevodom bytov. Prvé oznámenie som dával v júni tohto roku a týkalo sa to spoločnosti Ladislava Bašternáka BL – 202 a Mariána Kočnera s jeho Inkasným servisom a ďalšími firmami v súvislosti s prevodom 17 bytov za jedno euro pre podozrenie z trestného činu skrátenia dane a poistného.

Potom sme robili ďalšie analýzy týchto vecí a zistili sme, že podvody pokračujú, pričom sa byty predávali za veľmi zvláštne ceny. V rovnaký deň 7. marca 2016 sa predalo niekoľko bytov po 25-tisíc eur za jeden byt a ďalšie štyri byty mali priemernú cenu jedného bytu až okolo 680-tisíc eur. Šesť bytov sa z firmy Inkasný servis previedlo na Kočnerovu firmu Hotel Holding a zvyšné štyri na inú Kočnerovu firmu, tentoraz Správa a inkaso pohľadávok, s. r. o. Trestné oznámenie, ktoré som podal dnes, sa týka práve týchto daňových podvodov.

Podvod mohol byť teda podľa vás spáchaný na vratkách DPH?

Áno. Bolo tu však aj obchodovanie s pohľadávkou spoločnosti CDI, čo spája tento prípad s ďalšími kauzami okolo Mariána Kočnera. Spoločnosť CDI bola zastúpená Janou Šlachtovou, ktorá bola spolu s Kočnerom dokonca už aj obvinená políciou z trestného činu neodvedenia dane a poistného v kauze hotelov na Donovaloch.

V trestnom oznámení navrhujete, aby bol Marián Kočner väzobne stíhaný. Prečo?

Keďže ide o pokračujúcu trestnú činnosť v súvislosti s DPH a je tu aj prepojenie s inými trestnými činmi, tak zákon polícii umožňuje väzobné stíhanie danej osoby a ja to aj vo svojom trestnom oznámení odporúčam. Hrozí tu okrem pokračovania v trestnej činnosti aj ovplyvňovanie svedkov, zbavovanie sa dôkazov či prepisovanie firiem.

Podnikateľ Marián Kočner sa pre Parlamentné listy bránil, že žiaden zákon neporušil a že mu v tom čase zákon umožňoval cenu dohodou a zmeny cien bytov mali podľa neho opodstatnený dôvod. Čo si o tom myslíte?

V prípade prvej transakcie to nesedí hlavne pretože aj keď on tvrdí, že cena bola znížená o tzv. ťarchu na základe pohľadávky schránkovej firme CDI, tak pre výpočet dane a ďalších vecí je potrebná cena určená zákonom, čo je obvyklá trhová cena. Nedá sa jednoducho cena znížiť o nejakú ťarchu. To nie je zákonom povolené a je nemysliteľné, aby sa takto konalo.

Nové prípady, na ktoré som upozornil pred týždňom, boli vykonané v marci 2016. Zákony v tom čase boli ešte prísnejšie, takže Kočner sa nemá na čo vyhovárať, keďže všetky transakcie robil medzi spriaznenými osobami, pričom on bol aj majiteľom, aj štatutárom spomínaných firiem.

Ak sa hovorí o vratkách DPH, tak väčšine ľudí sa to spojí s Ladislavom Bašternákom. Vidíte nejakú podobnosť týchto dvoch podnikateľov?

Ladislav Bašternák to robil trochu iným štýlom. Robil to však aj na tej istej bytovke ako Kočner. Podľa zverejnených informácií vyplatil štát Bašternákovej firme BL – 202 vratky DPH vo výške dva milióny eur. Dôvodom malo byť sedem bytov, ktoré vraj kúpil Bašternák od firmy Rent and Wash za dvanásť miliónov eur. Bašternák sa však potom spomínanej firmy zbavil.

Kočner robil to, že napriek prevodom bytov si firmy nelikvidoval a až teraz v lete sa ich začal postupne zbavovať.

Podnikateľ Marián Kočner však tvrdí, že predal akcie firmy Inkasný servis, ktorá získala 17 luxusných bytov za jedno euro, pretože mu za ne dobre zaplatili, a jeho nezaujíma, kto ju teraz riadi. Narážal tak na nové zistenie, že firmu riadi bývalý trestanec, nezamestnaný a dvaja Maďari.

Pre náš právny systém je veľmi dôležité účtovníctvo, hoci dôkazy sa dajú získať aj z katastra nehnuteľností, listov vlastníctva či zmlúv. Keď prepíšete firmu na niekoho iného, tak sa novému štatutárovi odovzdá aj celé účtovníctvo, aj keď zodpovednosť má za obdobie, keď sa niečo páchalo, pôvodný štatutár. Môže ale zmiznúť účtovníctvo a rovnako aj bývalý konateľ mimo EÚ a to sa potom u nás veľmi ťažko vyšetruje.

Aký postup polície teraz očakávate?

Predpokladám, že polícia sa teraz bude snažiť získať účtovníctvo od nového konateľa. Dúfam tiež, že spraví všetky potrebné kroky na overenie si všetkých vecí, ktoré som uviedol v trestnom oznámení. A aspoň trochu verím, že polícia konala už predtým, veď tých 17 bytov za jedno euro vyšetruje už rok a trištvrte od apríla 2016.

Pripravujem však aj ďalšie trestné oznámenie, keďže spracovávame obrovské schémy podvodov. Polícia by teda mohla, ak bude chcieť, konať čo najrýchlejšie a najefektívnejšie.

Ako si vysvetľujete to, že polícia spomínané prevody bytov vyšetruje už rok a trištvrte? Je to zložitosťou prípadu alebo tým, že polícia nechce konať?

Toto sú najjednoduchšie podvody na DPH, aké existujú. Nie sú to žiadne zložité tzv. karuselové podvody s daňami, ktoré prechádzajú niekoľkými krajinami a kde je skutočne ťažké sa objektívne dopátrať k podstate veci. Prečo polícia postupuje pomaly? Možno zaisťuje dôkazy neefektívnym spôsobom alebo to niekto zámerne blokuje.

- Reklama -