Toto sa v histórii Slovenska nikdy nestalo. Neprestaneme, hovorí Uhrík o hrozbe rozpustenia ĽSNS

0
Milan Uhrík, poslanec NR SR (ĽS NS) (Autor: SITA)
Čo hovoríte na to, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal na najvyšší súd návrh na rozpustenie vašej strany? 
 
K takémuto podnetu sa nebudeme vyjadrovať, pretože my sme sa o tomto podaní dozvedeli len teraz, pár hodín dozadu. A pokiaľ si nenaštudujeme listinu, čo je tam napísané, čo vlastne viedlo politického prokurátora, aby podal takýto podnet, tak zatiaľ sa nebudeme k tomu vyjadrovať. 
 
Už sa k tomu vyjadroval aj policajný prezident, ktorý vlastne hovoril, že polícia už tiež sleduje kroky a vyhlásenia predstaviteľov vašej strany. Ako keby začala byť polícia súčinná v tomto smere. Čo si myslíte o postupe polície?
 
Jasné, to je to, čo stále hovoríme, že neexistuje nič také ako generálny prokurátor. Pán Čižnár je politický prokurátor, lebo je to politický nominant, zvolila ho národná rada, vládna koalícia v tom čase, čiže je to jasný politický nominant. Teda aj toto konanie je politické.
 
Hovorili ste v tejto súvislosti, že už máte vymyslenú nejakú stratégiu pre takýto prípad. Nestalo sa to vašej strane prvýkrát, respektíve pánovi Kotlebovi sa to prihodilo už v roku 2006. Chcem sa spýtať, ako by ste postupovali, keby došlo k takémuto zákazu strany?
 
V prvom rade sa budeme snažiť obhájiť existenciu strany na najvyššom súde, lebo, samozrejme, neexistuje dôvod na to, aby politický prokurátor rozpustil legitímne, legálne zvolenú parlamentnú politickú stranu. To sa v histórii Slovenska nikdy nestalo. Uvidíme, ako to dopadne, zatiaľ nechcem predbiehať, nechcem hovoriť nejaké kroky dopredu, aby ma do budúcna nechytili za slovíčka. Uvidíme, ako dopadne tento termín na rozpustenie. Určite v našej politickej činnosti neprestaneme, to je isté.
 
Ohrozí vás po finančnej stránke takýto krok? Prišli by ste o časť dotácií, respektíve o časť peňazí, ktoré ste dostali za voľby?
 
Určite by nám to istým spôsobom sťažilo politickú prácu, ale doposiaľ sme robili všetko z vlastnej iniciatívy, na úkor vlastného času, takže my to zvládneme tak či onak.
 
- Reklama -