Toto je totálne deštruktívny smer. Zbytočne škandalizuje niečo, čo nie je taký škandál. Exmoderátorka a poslankyňa Farkašovská háji primátora a starostu

0
Mestská a miestna poslankyňa Ľudmila Farkašovská po svojej moderátorskej kariére kandidovala do parlamentu (Autor: SITA)

Prečo ste sa rozhodli podporiť navrhnutých kandidátov?

Ja si myslím, že mesto dopredu neposúvajú škandály ani kriminalizácia, ani zastrašovanie, ani odpočúvanie. Mesto sa môže pohnúť dopredu iba konštruktívnou prácou bez ohľadu na to, že výberový proces mohol mať svoje nedostatky. Nie je dôvod ho spochybňovať do takej miery, ako to robia niektorí moji kolegovia. Nemám dôvod neveriť zástupcom poslaneckých klubov v komisii, takže pre mňa bolo najlepším riešením už toto celé uzavrieť. Naozaj nepovažujem za korektné celé to vopred takto spochybňovať, škandalizovať. Nemám pocit, že toto je dobrá cesta. Mestské zastupiteľstvo má byť pôdou na konsenzus,  spoluprácu a posúvanie mesta dopredu. Toto mesto stojí od komunálnych volieb v roku 2014 a bez tohto rozhodnutia by sa nepohlo dopredu.

Pred hlasovaním však vyplávalo na povrch viacero škandálov. Jeden z nich je aj ten, že poslanci Ján Hrčka a Dana Čahojová tvrdili, že sa ich pán primátor snažil korumpovať. Tieto informácie potvrdil aj bývalý viceprimátor Kolek. Rieši to aj polícia. Transparency, ktoré prizval sám primátor k sledovaniu priebehu, tiež povedalo, že ten proces nebol v poriadku. Nebolo by lepšie, keby sa počkalo s hlasovaním do konca vyšetrovania? Prípadne, aby sa spravilo nové výberové konanie?

Každý veci vidí tak, ako ich chce vidieť. Každý ma svoj uhol pohľadu a ak vy si vyberiete ten škandál, tak vidíte ten škandál. Niekto iný si môže vybrať druhú stránku veci, ako som povedala ja, konštruktívny prístup a posúvanie vecí dopredu.

Takže vy si nemyslíte, že pán primátor korumpoval poslancov?

Nemyslím si, že pán primátor niekoho korumpoval. Mňa určite nie a podľa mňa sú to príliš silné slová a je to aj problém nielen našich poslancov, ale aj našich médií. Používajú jednoducho pritvrdé slová, ktoré nezodpovedajú celkom realite. Netrúfam si byť takým sudcom a nebudem používať silné výrazy len pre to, aby som sa zapáčila svojim voličom. Skrátka a dobre, ja svoje slová vážim.

Pán primátor poslal svojho poradcuaj za vami?


Jasne som vám povedala, že mňa nikto nekorumpoval a neviem, čomu môžem veriť, pretože, žiaľ, sa tu nielen zastrašuje a odpočúva, ale aj manipuluje. A zo svojej bývalej novinárskej praxe viem, ako to funguje v zahraničí a nedá sa to porovnať ani trochu s tým, ako to funguje u nás. Naozaj nie som presvedčená o tom, že veci sú tak, ako sa predostierajú médiám.

Takže za vami nikto nebol a neponúkal vám nejaké dohody?

Neviem prečo opakujete stále tú istú otázku. Povedala som vám to bez toho, aby ste mi ju kládli, mňa nikto nekorumpoval…

A ja sa vás pýtam, či niekto za vami bol…

Nie, nie. Skutočne nie.

Keďže ste aj miestnou poslankyňou v Petržalke, aký je váš názor na  parkovaciu politiku z dielne pána starostu Vladimíra Bajana?

Opäť si myslím, že sa tu zbytočne škandalizuje niečo, čo nie je taký škandál, ako sa prezentuje. Zas je to preto, lebo to niekomu vyhovuje. Sú ľudia, ktorí sa na tom priživujú, robia si na tom politickú kampaň a zviditeľňujú sa. Ja k takým ľuďom nepatrím. Tá zmluva určite nie je len dobrá alebo len zlá. Má svoje plusy aj mínusy. Parkovaciu politiku treba začať zavádzať do praxe. Ide o to, ako sa človek vyrovná s tým, čo všetko v tej zmluve je, čo v nej nie je, skrátka a dobre, nie je to tak, ako sa to opäť prezentuje. Nemyslím si, že tá zmluva je jednoznačne zlá, že celý proces bol úplne zlý, viem o tom, že tam bol iba jeden uchádzač, ale viem aj o tom, a dosť sa o tom písalo, že to nie je celkom pravda a tí dvaja ďalší boli len tak vylúčení neprávoplatne z toho procesu. Boli tam dôvody, boli opakovane vyzývaní aby doplnili materiál, neurobili to. Pre mňa to vysvetlenie stačí. Napriek tomu, že nie som zástanca toho vyberať z jedného. Ja tiež radšej vyberám aspoň z dvoch, ako každý z nás. Nie som rada postavená pred hotovú vec, ale prečo by sme mali nejakým spôsobom diskriminovať toho jedného, ktorý všetky tie podmienky splnil len preto, lebo ďalší dvaja na dve výzvy nedodali to, čo dodať mali. Tam je to tiež diskutabilné a ja som presvedčená o tom, že je to trochu inak, ako sa to prezentuje. Aj preto sme včera na mestskom zastupiteľstve odmietli vôbec hlasovať o nejakej koncesnej zmluve len preto, že si nemyslíme, poslanci mestského zastupiteľstva, že tá koncesná zmluva z Petržalky patrí na ich pôdu.

A nebolo by lepšie, keby pán Bajan vypísal regulárnu súťaž a nepodsúval cenu o to jedno euro na 4 999 999 eur, aby sa vyhol verejnému obstarávaniu? Vyzerá to prinajmenšom zvláštne a najmä je to jeden z hlavných argumentov odporcov Bajanovej parkovacej politiky.

Veď bola verejná obchodná súťaž, jej hranica bola rámcovou zmluvou stanovená do 5 miliónov, čo znamená, že to v konečnom dôsledku môže byť aj menej. Na to, ktorý druh súťaže – či obchodná súťaž, alebo verejné obstarávanie – je lepší alebo transparentnejší, môžu byť rôzne názory. A myslíte si, že keby bola tá päťmiliónová hranica ako vy vravíte „podlezená“ napríklad o 16 820 alebo 340 500 eur, kritici by nekričali? Akurát to jedno euro tak dobre mediálne znie.

Ďalší argument, že poslanci nemali dostatočne skôr, respektíve vôbec informácie.

Určite uznám, že komunikácia Mestskej časti Petržalka mohla byť lepšia. Naozaj aj informovanosť poslancov aj verejnosti mohla byť na lepšej úrovni. Ale ja si myslím, že toto nie je žiadna novinka, pretože to uznal aj sám starosta Bajan. Práve preto tú zmluvu zo zastupiteľstva stiahol a chce o tom s občanmi diskutovať, veď to verejne vyhlásil, tak to je.

Nie je zvláštne, že príde na rokovanie s nejakým bodom, o ktorom poslanci nič nevedia, rovnako o kampani, ktorú spustil, aj keď poslanci ešte nič neschválili?

Aj  o tom by sa dalo diskutovať, ale nemyslím si, že to je také podstatné, či robia teraz kampaň, alebo ju začnú robiť o dva mesiace. Vám sa to zdá podstatné?

Nemám z toho dobrý pocit, ani z toho, čo sa dialo na mestskom zastupiteľstve. Toto je totálne deštruktívny smer, kde jedna strana sa snaží niečo urobiť, možno aj s chybami a druhá strana to pochováva pod čiernu zem, kydá na tých ľudí, ktorí za to ani nemôžu, viď tí riaditelia vybraní, ešte nič nepokazili, nič neurobili. Ja keby som bola na ich mieste, tak sa vo dverách otočím a poviem, viete čo, ja nechcem tu byť riaditeľ, lebo ísť s tým do toho, že vy tu na mňa kydáte už vopred, tak to je strašné. Nikto nevie, že nie sú zlí, že neurobili žiadnu chybu.

Napriek tomu spochybňujeme od základu všetko. Skúste sa pozrieť na to, čo konštruktívne za posledné štyri roky urobili niektorí poslanci, ktorí takto deštruktívne vystupujú už tie štyri roky. Čo priniesli. Opravený chodník? Jeden? Alebo opravenú zastávku? Pozrite sa na to aj z tej strany. O čom to je? Aby sme mali silné reči a sústavne bojovali? A ekvilibristicky sa tam prezentovali? Je to o tom? Alebo je to o tom, že niečo človek potichu urobí, ako to robí starosta Bajan. Za ním vidno výsledky. Ja neobhajujem jeho spôsoby. Možno robil chyby a robí ako každý, čo niečo robí. Ten, kto iba rozpráva a prezentuje sa neviemakými spôsobmi, tak ten nič nespraví, lebo iba rozpráva.

- Reklama -