Totálna likvidácia, to je cieľ Merkelovej. Prišlo kopnutie do zadku. Teraz sa veci menia, ozýva sa Češka z Nemecka

0
Angela Merkelová (Autor: TASR)

Angela Merkelová oznámila, že sa bude znova usilovať o post kancelárky v budúcich voľbách. Prekvapilo vás to?

Nie. Keby nekandidovala, trošku by tým priznala, že sa v tom stráca a že nevie, čo ďalej. A hlavne to, čo začala – teda totálnu likvidáciu nemeckého obyvateľstva –, ešte nedokončila. Takže som vedela, že bude kandidovať.

Totálna likvidácia nemeckého obyvateľstva – to je dosť ostré hodnotenie. Myslíte si, že to robí nevedomky v dobrej viere alebo azda zámerne?

Keby to myslela dobre, musela by skončiť niekde na psychiatrii. Myslím si, že Nemci pomaly, ale isto strácajú identitu. Nikto na nich neberie ohľad. Obyvateľstvo sa v podstate zmieša. A to je podľa mňa aj účel. Nedokončila to, čo začala.

Politológ Petr Robejšek k tomu povedal (v pondelkovej relácii Události, komentáře na ČT), že Angela Merkelová nevie, kedy má prestať, a že nechcela dopadnúť ako Helmut Kohl, ale pravdepodobne tak dopadne…

Kohl skončil neslávne. Pána Robejška si nesmierne vážim, ale v tomto prípade si, naopak, myslím, že ona veľmi dobre vie, čo robí. Podľa mňa je aj nútená robiť to, čo robí. Veľa vecí nemôže ovplyvniť, pretože tam sú tlaky z inej strany. Je bábkou v rukách niekoho iného.

Patrí do tejto kategórie aj fakt, že súčasný sociálnodemokratický minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier bude kandidátom vládnej koalície na budúceho prezidenta, čo je okrem iného určitá správa o tom, že by mala súčasná koalícia pokračovať v rovnakom zložení aj po ďalších voľbách a politický kurz by sa tak nemal nejako výrazne meniť, keď tam budú tí istí ľudia?

Uvidíme, ako to zamiešajú voľby. Podľa mňa všetky strany teraz horlivo premýšľajú, ako získať voličov. Aké predvolebné podfuky na voličov nastražia, aby im dali hlasy. Vôbec si netrúfam povedať, ako sa to skončí. Nemecko je úplne rozpoltené. Je tu silná skupina tých, ktorí Merkelovú podporujú. Ale sú to aj tí, ktorí to robia kvôli vlastnému profitu, nie preto, že by si mysleli, že robí dobré veci.

Môže to tak byť preto, že Nemci sú konzervatívnejší ako iní, neradi veci menia a sú aj disciplinovanejší?

Teraz je však situácia úplne iná. Predtým sa nič také nedialo, bolo jedno, kto je hore. Žiadna utečenecká kríza, pokojné vody. Teraz je to úplne iné. Som z toho taká znechutená, že nemeckú televíziu už ani nepozerám. Každá druhá veta je, že musíme pomáhať utečencov integrovať. Mám pocit, že sa všetci zbláznili.

Podľa prieskumu Nadácie Friedricha Eberta sa takmer 35 percent Nemcov cíti byť cudzincami vo vlastnej krajine a 50 percent z nich chce limit na prijímanie utečencov. Minule ste hovorili, že sa Nemci boja na verejnosti hovoriť o svojich kritických výhradách súvisiacich napríklad s migráciou. Prejavuje sa to aj na týchto číslach?

Určite sa to na tých číslach prejavuje. Málokto povie otvorene svoj názor. V televízii a novinách sa cielene pýtajú len ľudí, o ktorých dobre vedia, aká bude ich odpoveď. Aj na demonštrácie Alternatívy pre Nemecko sa ľudia báli ísť alebo tam chodili za tmy. A to je pritom legálna strana. Nemyslím si, že to môže dopadnúť dobre.

Možno budeme prekvapení ako tento rok už dvakrát, v prípade brexitu či amerických prezidentských volieb, ktoré dopadli inak, ako ukazovali prieskumy. Mohlo to byť práve preto, že sa niektorí ľudia otvorene neprihlásili k tomu, že budú hlasovať za brexit či za Trumpa?

Je to možné, že ľudia tvrdili niečo iné, ako potom urobili. Tí dvaja kandidáti, to je presne odraz Ameriky. Vyberalo sa menšie zlo.

Ako vnímajú v Nemecku zvolenie Trumpa?

Vo vládnych kruhoch zavládlo zdesenie. Hlavne preto, že si uvedomili, že ľudia volia inak, ako by oni chceli. Je to pre nich také kopnutie do zadku. Normálni ľudia Trumpovo víťazstvo privítali. Je podľa mňa lepším variantom ako Clintonová, aj keď na mňa pôsobí zvláštnym dojmom. Človek naozaj nevie, čo urobí. Bojím sa. Rozpolťuje sa celý svet. Amerika, Británia, Európa.

Aj k nám prenikol šokujúci prípad z Hamelnu v Dolnom Sasku, kde kurdský utečenec priviazal svoju ženu k autu a potom ju vo vysokej rýchlosti ťahal po uliciach mesta. Žena je s vážnymi zraneniami v nemocnici. Je to, samozrejme, extrémny kriminálny prípad, ale signalizuje určitý spôsob správania? Myslím postavenie ženy voči mužovi v týchto komunitách.

Prišli sem s nimi iná kultúra, zvyky a obyčaje, iné náboženstvo. Ženy tam nemajú žiadne práva. Tak čo chceme? Tam je to normálne, tak tu sa nebudú správať inak. Máme, čo sme chceli.

Najväčším nebezpečenstvom z radov moslimov žijúcich v Nemecku sú salafisti, z ktorých mnohí sú pripravení zapojiť sa do násilných akcií – ako uviedol Spolkový úrad pre ochranu ústavy. Teraz urobili policajti veľkú raziu po celom Nemecku proti salafistickej organizácii Pravé náboženstvo, ktorej členovia oslavovali džihád a terorizmus a 140 z nich odišlo bojovať do Sýrie a Iraku. Takúto policajnú akciu asi vítate, že?

Určite áno. Ale je to chobotnica a je veľmi ťažké proti nim zakročiť. Je určite dobré, že sa tento malý článok rozbil, ale stále zostáva veľa skrytých vecí, o ktorých nikto nevie a polícia sa k nim nedostane.

- Reklama -