Tony hnoja. Rozkradli obrovské balíky peňazí. Máme najdrahšie tunely na svete, nedostavané diaľnice a nikto nie je zatvorený, hodnotí analytik

0
Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
Mečiarove aj Kováčove amnestie sú po rozhodnutí ústavného súdu definitívne zrušené, ale zo strany opozície zaznievajú obavy, či dôjde k vyšetreniu činov, ktoré nimi boli zastrešené. Zdieľate tieto obavy alebo veríte, že sa po tomto dlho očakávanom kroku pohnú niektoré prípady vpred?
 
Po dlhých rokoch sa odstránila určitá trauma v spoločnosti, na základe ktorej sme sa negatívne zviditeľnili aj vo svete. Americký miliardár Warren Buffet hovorí, že niektoré veci v biznise nejdú vždy tak, akoby ste chceli a môžete byť hoci aj ten najúžasnejší a najschopnejší človek na svete. Dieťa sa nenarodí za mesiac, aj keď oplodníte deväť žien. A tak je to podobne aj v politike alebo v spoločenských procesoch. Preto, ak niekto očakáva výsledok v trestnom konaní v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní, tak bude sklamaný. Veľmi pozorne som si vypočul k tejto téme zrušenia amnestií názor mnohých právnikov. Vypočul som si mnoho politikov a politológov, ktorí do toho vniesli svoj pohľad a akúsi predpoveď do budúcnosti. Výrok pána Danka, že toto ešte civilizovaný svet nevidel, ma vôbec neprekvapil, pretože to ako obyčajne formuloval štýlom jemu blízkym. Otázka znie, čo bude ďalej? Myslím si, že obavy opozície sú opodstatnené, ale nie v tom, že by sa vo veci vyšetrovania nekonalo, ale že sa to bude vliecť neskutočne dlho. Je teraz na orgánoch činných v trestnom konaní, za aký čas preštudujú tie desiatky tisíc strán, v ktorých je už materiál časovo náročnej policajnej práce a práce prokurátora obsiahnutý. Či bude doplnený o ďalšie dôkazy? Predpokladám, že áno. Ako to všetko bude dlho trvať, to dnes nikto nevie povedať, ale bude to beh na dlhú trať. A či sa pohnú niektoré prípady vpred? No budú sa musieť. Veď k tomu smerovali aj poslanci v parlamente a ústavný súd im dal svojím verdiktom za pravdu. A je absolútne jedno, ako k tomu dospel a čo rozhodnutiu predchádzalo. Je tu výsledok zasadnutia členov senátu a ten treba rešpektovať. 
 
Pred súdom mal stáť napríklad aj bývalý šéf SIS Ivan Lexa za únos Michala Kováča mladšieho, ako aj exminister vnútra za HZDS Gustáv Krajči, žalovaný v súvislosti so zmareným referendom z roku 1999. Postavia podľa vás konkrétne týchto dvoch pred súd, keď ich teraz už nechránia Mečiarove amnestie?
 
Ak dnes média informujú, že spis má niekoľko desiatok tisíc strán, s ktorými sa musia všetci zainteresovaní v trestnom konaní oboznámiť, tak všetko záleží na tom, aký hodnotný a dôkazový materiál v ňom je alebo by mal byť a koho sa konkrétne týka. Myslím, že v novembri 2000 bola prokurátorom podaná obžaloba a nemyslím si, že by sa odvtedy niečo významne v prospech obvinených v obsahovej stránke spisu zmenilo. Na internete koluje medzi jeho užívateľmi materiál, kde sú všetky mená, ktorých sa táto obžaloba týka. Aká je jeho dôveryhodnosť, ťažko povedať. Môže byť autentický, ale aj nemusí. V podaní obžaloby voči jednotlivým obvineným sú jasne zadefinované paragrafové znenia a tie hovoria jasne. Je prirodzené, že obvinení sa budú brániť prostredníctvom svojich advokátov, ako aj medzinárodných inštitúcií. Najaktuálnejšia je lokalita Štrasburg.
  
Ako sa podľa vás budú ľudia ohrození rušením amnestií brániť? Čo teraz od nich môžeme očakávať?
 
No prostredníctvom svojich advokátov a odvolávaním sa na inštitúcie pre ľudské práva, a bude to stáť veľké prachy. To je prirodzené. Ak to naozaj bola organizovaná skupina, tak tí slabší jedinci, ktorí budú mať potrebu prehovoriť viac, doplnia svojimi výpoveďami obsahovú stránku spisu a prídu možno nové dôkazy. Tým, že sa zmenila spoločenská situácia, zintenzívnil sa tlak v spoločnosti na nezodpovedané otázky a tým pádom aj tlak na dotknuté osoby. Vždy som sa snažil ľuďom v mojom okolí hovoriť, že ak sa dostanete do nejakej funkcie alebo budete v bezpečnostných zložkách nominovaní do vyšších poschodí, nesnažte sa byť geniálni. Genialita je nebezpečná. Buďte rozumní a to vás ochráni pred problémami v budúcnosti. Bohužiaľ, ako v politike, tak i v silových rezortoch je ešte stále mnoho ľudí, ktorí akoby po tej genialite túžili a preto sa budú v budúcnosti trápiť, lebo sa dali natiahnuť do špinavých hier. Zrušením Mečiarových amnestií sa neotvárajú len prípady, ktorých sa amnestie týkajú, ale týmto sa otvárajú dvere pre vyšetrenie mnohých ďalších káuz, ktoré traumatizujú spoločnosť, mladí ľudia pre ne zvolávajú pochody a zhromaždenia. Noha je už vo dverách. A som veľmi rád, že v rozhovore, ktorý som poskytol pred pár týždňami, som zdôraznil priam nutnosť vytvorenia protikorupčného telesa podriadeného priamo premiérovi na úrade vlády, dnes sa to stalo realitou. Do funkcie etablovaný nový riaditeľ, bývalý policajt si, predpokladám, uvedomuje, akú zodpovednosť na seba zobral. Musí počítať s tým, že buď zažiari, alebo zhorí ako fakľa. Osobne mu držím palce, lebo je na tony hnoja, ktorý treba vyviezť na kopu a dúfam, že nebude chodiť s prázdnym fúrikom hore-dole. 
 
Čo sa týka zavlečenia alebo únosu mladého Kováča do cudziny, k tomuto všetkému by som chcel povedať ešte jednu vec. Videl som ten film Únos. So záujmom som si ho pozrel, pretože som v tom období pôsobil v bezpečnostných zložkách. Nebudem hodnotiť výkony hercov, lebo môžeme byť hrdí na ich talent a to v tomto prípade ani nie je dôležité. Dôležitá je obsahová stránka celého filmu. Ak by bola čo i len polovica pravdy toho, čo v tom filme bolo, tak by mali byť zrelí na trestné stíhanie viacerí, ktorí tam hrali. Hovoríme o filme. Bohužiaľ, miestami mi bolo z toho úplne zle, keď si pomyslím, ako naša spoločnosť vyzerala a kam sa až chápadlá podsvetia s previazanou skorumpovanou políciou a prominentnými detičkami dostali.   
Odbočme trochu od amnestií. Kriminálny úrad finančnej správy spísal trestné oznámenie na spoločnosť Dúha pre podozrenie z daňových podvodov, ale na políciu sa nedostalo a trestné stíhanie sa ani len nezačalo. Podľa dokumentov, ktoré získala podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS), sa to stalo vraj preto, že zamestnanci finančnej správy pod vedením Františka Imreczeho mali kryť konanie majiteľa Dúhy Miroslava Remetu. Prečo by niečo také riaditeľ finančnej správy kryl?
 
Neviem, z akých podkladov vychádzala pani Nicholsonová, ale má na to plné právo a doslova aj povinnosť ako zástupkyňa nemalej skupiny ľudí, ktorí ju volili, informovať verejnosť o potenciálnom možnom zakrývaní trestnej činnosti. Obzvlášť, ak na takéto niečo upozorní osoba z prostredia, ktorému rozumie a kde sa to deje. Sám som osobne zvedavý, o čo tu ide a ako to v skutočnosti je? Karty sú rozdané a uvidíme, kto má čo v rukách. Ani si nechcem predstaviť, že by malo ísť o akési vydieranie podnikateľa jednotlivcom alebo skupinou ľudí s cieľom zastaviť nejakú potenciálnu páchanú trestnú činnosť okrádania daňových poplatníkov v jeho prospech a tým aj v prospech tejto osoby alebo skupiny. Uvidíme, čo sa z toho vygeneruje.
 
U Remetu v sídle spoločnosti Dúha bola vlani daňová kontrola, ale spolu s ňou prišiel aj štáb televízie, čo podnikateľ označil za poškodzovanie jeho firmy. Súhlasíte s jeho tvrdením?
 
Každý má právo tvrdiť, čo cíti. Súhlasil by som s tým vtedy, ak by išlo o súkromné spoločnosti, ktoré si riešia obchody s vlastným kapitálom a ide o ich zdroje. Naše diaľnice sú predražené tak, ako nikde inde na svete. Rozkradli sa obrovské balíky peňazí. Máme najdrahšie tunely na svete a najdrahšie nedostavané diaľnice a nikto nie je zatvorený. A čo je najhoršie, tak jedna súvislá diaľnica z Bratislavy do Košíc ešte nie je dostavaná a dlho ešte ani nebude. Ďalšie milióny to však zase bude stáť, to si nemyslite. Zostal som v nemom úžase, keď jedna súkromná televízia dávala zostrih vyhlásení politikov za posledných 20 rokov a ich vyslovené termíny k vybudovaniu jednej obyčajnej súvislej diaľnice. Na toto by mali urobiť audit audítorské spoločnosti zo slávnej štvorky na Slovensku, že kde sa roztopili miliardy ako jarný sneh a prečo je to v takom stave, v akom to je? 
 
Remetova firma Dúha sa dostala k viacerým štátnym zákazkám. K najväčšej za 410 miliónov eur, ktorá sa týka projektu tunela Višňové. Remeta tvrdí, že ho chcú zdiskreditovať jeho obchodní partneri, ale prečo by niečo také robili?
 
Poviem to jednou vetou. Čo sa týka tejto zákazky a to, čo sa všetko v súvislosti s ňou v projektantských a stavebných kruhoch hovorí, tak očakávajme pravdepodobne v blízkej budúcnosti jeden veľký problém.
 
- Reklama -