Tam, kde nie sú vtáčiky, ktoré by štebotali, je aj prdel slávikom. Profesor Rajko Doleček neprijíma ospravedlnenie USA za bombardovanie Juhoslávie, a nielen to…

0
Profesor Rajko Doleček (Autor: Jan Štěpán)
Americký viceprezident Joe Biden sa v Belehrade ospravedlnil pozostalým obetí za bombardovanie Srbska v roku 1999. Ako toto vnímate?
 
Sú dve možnosti. Buď si uvedomili zločinnosť akcie NATO, teda Spojených štátov, pred tými 17 rokmi, alebo je to začiatok nejakého nového škaredého podvodu.
 
Akého podvodu?
 
Joe Biden to povedal v Belehrade na ceste z Albánska. Ktovie, čo im všetko sľúbil. A oni teraz tlačia na srbskú vládu – na uznanie Kosova, s tým, že nie je nádej na vstup do Európskej únie. Je teda otázka, či to neznamená zase nejaký podraz. Tiež je zaujímavé, že ešte donedávna bol bývalý prezident Miloševič najväčší vrah, zabíjač, Hitler. Teraz sa zrazu zistilo, že podľa uznesenia medzinárodného trestného tribunálu v Haagu nemá žiadnu trestnú zodpovednosť za to, čo sa odohrávalo trebárs v Bosne a Hercegovine. Pritom to bola nosná téma.
 
Sťažuje prípadné zmierenie Američanov so Srbmi fakt, že Joe Biden je demokrat rovnako ako vtedajšia americká administratíva s prezidentom Billom Clintonom? Alebo to nehrá rolu?
 
Rolu to hrá. Bill Clinton bol veľký klamár. Luhal aj pod prísahou vzhľadom na Lewinskú. Mal nejaké kladné prínosy, napr. v oblasti ekonomiky, ale to, že ničil a zabíjal v Srbsku, to mu nikto nemôže odpustiť. Podobne ako neskôr jeho manželke Hillary Clintonovej v Líbyi, ktorá bola ministerkou zahraničia. Málokto vie, že Clintonka podpísala ako senátorka dokument, že je potrebné bombardovať a zničiť Irak pre údajné zbrane hromadného ničenia.
 
Keby sa stal prezidentom Donald Trump, mal by to uzmierovanie so Srbmi ľahšie?
 
Je zlé, že taká veľká mocnosť ako Spojené štáty nemá inú alternatívu ako Clintonovú a Trumpa. Ale v tomto prípade by som bral radšej Trumpa než Clintonovú. Trump má niekoľko dobrých myšlienok. Je proti trvalej konfrontácii s Ruskom, pretože je zbytočné míňať veľké peniaze na vojnové prípravy, keď je možné sa tichou cestou ako-tak dohovoriť. Clintonovú určite nie, tá znamená vojnu.
 
Takže podľa vás Trump nie je žiadna výhra, ale Clintonová je ešte horšia voľba?
 
Rusi na to majú krásne príslovie: Tam, kde nie sú vtáčiky, ktoré by štebotali, je aj prdel slávikom.
 
Ak sa nemýlim, najhoršiu povesť medzi Srbmi má vtedajšia ministerka zahraničných vecí Madelleine Albrigtová, ktorú prezývajú balkánska mäsiarka. Prečo práve ona, nebola predsa jediná, kto o tom bombardovaní rozhodol…
 
V roku 1993 sa stala americkou veľvyslankyňou pre OSN, teda aj pre Bezpečnostnú radu. Vtedy prebehla genocída vo Rwande. Vtedy sa Clinton a Albrightová zachovali ako mŕtvy chrobák a nič nepodnikli. Potom, keď sa stala ministerkou zahraničia, bola jedným zo strojcov bombardovania Srbska. Je skutočne balkánskou mäsiarkou. Tento termín, myslím, vznikol na Západe, domnievam sa, že v nejakých amerických novinách.
 
Oficiálnym dôvodom bombardovania bolo prinútiť srbskú vládu, aby ukončila vyháňanie a násilné útoky voči civilnému obyvateľstvu v Kosove. Tento argument neuznávate?
 
Toto tvrdenie je dosť hlúpe, pretože ten útek nielen albánskeho, ale aj srbského obyvateľstva, sa začal, až keď bolo to bombardovanie NATO. Komplikácie boli v tom, že Miloševič dohodol s Holbrookom prímerie a Srbi stiahli svoje policajné a armádne jednotky z miest, kde sa odohrávali najväčšie boje. A zrazu sa sem nahrnula Kosovská oslobodzovacia armáda (UCK).
 
Takže si myslíte, že vtedy to bolo mediálne spracovávané tendenčne v prospech kosovských Albáncov a v neprospech Srbov?
 
No iste. Bolo to v prospech kosovských Albáncov, ktorých podporoval prakticky celý Západ a ktorí boli, napodiv, cvičení od elitných britských jednotiek SAS.
 
Je známe, že ste naklonený Srbom. Napriek tomu nemožno poprieť, že v tom čase sa rôzne krvavé excesy diali mimo iného aj zo srbskej strany, zvlášť od rôznych polovojenských jednotiek…
 
Excesy boli, pochopiteľne, na oboch stranách. Ale dôležité je, kto to začal. Kosovo bolo pomerne v pokoji do konca osemdesiatych rokov, keď UCK začala zabíjať sudcov, policajtov, novinárov a potom aj obyčajných ľudí. Vláda Juhoslávie vtedy vyhlásila legálne právo zaviesť poriadok. Ako to robili Briti v Severnom Írsku. Ale opakujem – kto to začal?
 
- Reklama -