Takto rozčúleného Hlinu ste ešte nezažili. Pokojný sviatok s rodinou sa pre lídra KDH zmenil na katastrofu vo chvíli, keď stretol kotlebovcov

0
Fotografia z púte v Šaštíne (Autor: Facebook Alojz Hlina)

„Som zhrozený a smutný,“ začína Hlina, ktorý bol dnes s rodinou na púti v Šaštíne, na ktorej sa zúčastnili aj sympatizanti ĽSNS. Tí si na púť doniesli aj vlajky s logom ich obľúbenej strany. „Záplava kotlebovských vlajok, ktoré často držali ľudia, ktorí nevedia ani Otčenáš,“ rozčúlil sa Hlina.

„Bol som zhrozený z toho, ako to tam vyzeralo,“ povedal líder KDH pre Parlamentné Listy a dodal, že vlajky politickej strany na kresťanskú púť nepatria. „Je to vec, ktorá sa absolútne nehodí a strana, ktorá to urobí, je absolútne chrapúnska,“ myslí si rozčúlený politik. „Nepatrí sa ľudí, ktorí idú na kresťanskú púť, obťažovať politikou. To je úplne zvrátené,“ dodáva.

„Žasnem nad tým, koľko drzosti majú tí ľudia v sebe, že tam doniesli vlajku ĽSNS. Oni majú poslanca, ktorý sa po kežmarských krčmách chváli, že vystúpil z cirkvi. Ich predseda nejde ani na prvé sväté prijímanie a dá si krížik ako malé decko,“ povedal Hlina a dodal, že Marian Kotleba podľa všetkého nemá v poriadku sviatosti.

Ako si toto mohli dovoliť?

„Bolo to také absurdné, že tam už naozaj mohli byť komunisti alebo Martin Poliačik s vlajkou SaS,“ myslí si Hlina. Na otázku Parlamentných Listov, prečo SaS prirovnal ku komunistom a nacionalistom, odpovedal: „Aby to nebolo zle pochopené, nemyslel som to v rámci programovej alebo inej príbuznosti. Povedal som to len pre tú absurditu, ak si ĽSNS vytiahne vlajky na púti, je to pre dôvody, ktoré som už spomenul, absurdné. Rovnako absurdné je, keby tam boli komunisti, ktorí zatvárali kňazov a rovnako absurdné by bolo, keby tam bol Martin Poliačik s vlajkou, lebo on je hodnotovo úplne inde.“

Líder KDH si myslí, že s podobnými iniciatívami je nutné sa vysporiadať. „Pokiaľ budú púte robené tak, že tam bude záplava straníckych vlajok, sme veľmi blízko k nešťastiu,“ predpokladá Hlina a dodáva, že pútnici od Kotlebu pôsobili ako organizovaná skupina. „Pôsobilo to tak, akoby mali plán obsadiť sektory. Ja som mal pocit, že oni sú rozmiestnení strategicky, aby ich stále bolo vidieť. Malo to znaky koordinácie. Odhliadnuc od toho, takto sprzniť niekoľkostoročnú tradíciu nejakými vlajkami na to musíte byť… neviem nájsť slová,“ pení kresťanský demokrat a zhrozene sa pýta, „Ako si toto mohli dovoliť?“

Presné riešenie problému však Hlina nepozná, apeluje však na organizátorov: „Organizátor má možnosť pútnikov presvedčiť a poprosiť, aby počas púte nereprezentovali akúkoľvek politickú stranu,“ myslí si líder KDH.

KDH si niečo také nikdy nedovolí

Podľa Hlinu účastníci púte na vlajky nereagovali. „Predpokladám, že tam boli aj ľudia, ktorým to neprekážalo a som z toho smutný. Stále však chcem veriť, že tam bolo veľa ľudí, ktorým to prekážalo. Práve preto, že vedeli, že je to púť a nehodí sa dávať najavo nesúhlas a trpeli to,“ dúfa politik.

Hlina si myslí, že na kresťanské púte nepatria vlajky žiadnej politickej strany, ani KDH. „Pokiaľ viem, KDH sa nikdy takto neprezentovalo a pokiaľ ja budem predseda, tak nikdy sa takýmto spôsobom prezentovať nebude. Pokiaľ ja budem predseda, nebude nikto na kresťanskej púti držať stranícku vlajku,“ vyhlásil líder KDH a dodal, že ak by nejakého člena v podobnej situácii prichytil, skutok by vyhodnotil veľmi negatívne.

Parlamentné Listy dali priestor aj poslancovi za ĽSNS Milanovi Uhríkovi, ten však vyhlásil, že vlajky na pochode boli iniciatívou sympatizantov ĽSNS. „Rozčúlenie pána Hlinu nám žily absolútne netrhá,“ ukončil Uhrík.

- Reklama -