Tadžikistan má dôležitý geopolitický význam. Som pripravený im odovzdať svoje skúsenosti, hovorí Palko

0
František Palko (Autor: Facebook)

Od septembra ste na novej pozícii ako poradca vlády Tadžikistanu, čo je presne vašou náplňou práce?

Pôsobím v tejto krajine už od augusta tohto roku, pričom príprava prebiehala niekoľko mesiacov dozadu. Oblasťou, ktorej sa tu venujem v pozícii externého vládneho konzultanta, je sféra verejných financií. Teda oblasť, ktorej som venoval na našom ministerstve financií 12 rokov. Mojou pracovnou náplňou je pomôcť miestnej štátnej administratíve pri tvorbe, realizácii a hodnotení rozpočtu verejnej správy na báze programového a viacročného rozpočtovania. Teda metódy, ktoré sme zavádzali na slovenskom ministerstve financií. Chcem aplikovať do ich rozpočtového procesu aj princípy analýz výdavkov na báze systému Hodnota za peniaze.

Kto vás oslovil? Prečo práve Tadžikistan? Máte k nemu nejaký špeciálny vzťah?

Počas mojej zhruba 20-ročnej praxe vo verejnej správe na Slovensku som mal celý čas popri sfére verejných financií v pôsobnosti aj oblasť európskych záležitostí. Tak skrz verejné financie, ako aj cez európsku agendu som sa spoznal s viacerými ľuďmi, ktorí pôsobia vo sfére medzinárodného poradenstva pre verejnú sféru. Do Tadžikistanu potrebovali človeka s mojím profesionálnym profilom a ja som sa rozhodol na túto novú výzvu zareagovať pozitívne. Štruktúry Európskej komisie ma po relatívne dlhom a náročnom schvaľovacom procese odsúhlasili na túto pozíciu, a tak som dnes tu.

Akým prínosom môžete byť pre túto krajinu a naopak, môžeme nejaký prínos očakávať aj v SR?

Mám za sebou praktické skúsenosti s metodológiou rozpočtového procesu aj s jeho samotným riadením vďaka tomu, že rozpočet verejných financií bola moja oblasť, za ktorú som zodpovedal najprv ako generálny riaditeľ pod vedením ministra financií Ivana Mikloša, a neskôr ako štátny tajomník pod vedením ministra Jána Počiatka. Tieto skúsenosti som pripravený odovzdať tejto krajine, ktorá bude mať možnosť riadiť rozpočtový proces na princípe odskúšaných moderných metód.

Čo sa týka prínosu pre SR… Moja súčasná pozícia si nevyžadovala žiadne schvaľovacie procedúry na strane slovenských orgánov verejnej moci, takže dnes priamo pracujem pre projekt Európskej komisie. Priama spojitosť so Slovenskom okrem toho, že som Slovák, v tomto prípade nie je. A to, či by Slovensko využilo moje skúsenosti z tohto regiónu, nie je ani tak otázka pre mňa.

V akom časovom rozmedzí tam máte pracovať, čo od toho očakávate?

Podľa predpokladov to bude práca, ktorú tento rok neskončím, takže v najbližších mesiacoch, ktoré prekročia tento rok, vidím svoje pôsobenie práve tu na tejto pozícii. Moje očakávania sú jednoznačné, a to rozšíriť si skúsenosti o novú dimenziu využitia poznatkov, ktoré som získal doma. Mám tiež ambíciu spoznať tento zaujímavý región a trocha mu porozumieť a vrátiť sa domov bohatší o nové poznatky a skúsenosti.

Aké sú vaše ďalšie plány po tejto misii?

Teraz sa sústreďujem výlučne na súčasnú prácu, pretože tá ma vyčerpáva maximálne. Zároveň rozširujem aj pôsobenie Inštitútu hospodárskej politiky, ktorého som riaditeľom, o nové činnosti, ako je vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti žiakov a študentov regionálneho školstva a vzdelávanie budúcich finančných sprostredkovateľov, aj keď to na diaľku tým, že koordinujem činnosť mojich kolegov. A čomu sa budem hlavne po ukončení tejto misie venovať, závisí od viacerých faktorov, aj od toho, ako bude vyzerať spoločenská klíma na Slovensku, či budem vidieť svoje uplatnenie doma alebo budem pokračovať v mojej práci na medzinárodnej úrovni ako v súčasnosti.

Aký je Tadžikistan? Zvykli ste si tam už? Akí sú tam ľudia? Čo ste stihli už vidieť?

Je to pre nás exotická krajina. Hlavné mesto Dušanbe ma nad očakávanie potešilo v tom, že je to krásne zelené mesto s mnohými parkami, modernými budovami, kultúrou, umením a srdečnými ľuďmi. Je to krajina, ktorá má výrazný geopolitický význam, pretože susedí s Čínou, Afganistanom a Indiou. Z hľadiska svojej polohy je to preto krajina, ktorá je predmetom záujmu USA, EÚ, Číny, Turecka. Chcem časom spoznať aj ďalšie krajiny regiónu strednej Ázie. Zatiaľ som mal šťastie, že som ešte predtým navštívil Kazachstan a Turkmenistan, a chcem pokračovať ďalej Uzbekistanom a Kirgizskom.

- Reklama -