Sulík pre PL: Dúfam, že servilnosť voči mocnostiam skončí

0
Richard Sulík (Autor: TASR)

V čom by mohol byť Trumpov najväčší prínos z pohľadu Európy, respektíve Slovenska?

Ako som už viackrát povedal, bolo by to ukončenie vojny v Sýrii, a je jedno, za akých okolností. Chápem, že situácia je tam mimoriadne kritická, no myslím, že Trump k tomu prispeje. Lebo pod jeho vedením sa USA budú menej hrať na svetového policajta a nebudú sa miešať do kadejakých konfliktov. Takže Trump bude mať možnosť „posťahovať“ amerických vojakov zo sveta.

Máte aj nejaký svoj osobný odhad, kedy by k ukončeniu sýrskeho konfliktu mohlo prísť?

Viem si predstaviť, že v budúcom roku by už mohlo dôjsť k významnejším zmenám, no tieto predikcie sú veľmi ťažké, lebo situácia je tam veľmi komplexná, zamotaná a nerozhodujú o tom iba Spojené štáty a Rusko, ale ďalších niekoľko hráčov: Saudská Arábia, Irán a iní. A toto nie je ako tipnúť si, či Briti vystúpia alebo nevystúpia z Únie. Čiže taký môj veľmi, veľmi opatrný odhad je, že do roka by sa to tam mohlo upokojiť. Ale zároveň vravím, že to tak vôbec nemusí byť.

V prezidentskom boji sa určite vyskytli aj oblasti, v ktorých mala navrch Trumpova súperka Hillary Clintonová. V čom sa teda najviac musí Trump do budúcna zlepšiť, v akých oblastiach?

Rozhodne mala Clintonová aj výhody, napríklad politickú skúsenosť. Tú nemá Trump takmer žiadnu, pričom si nemyslím, že je výhodou nemať skúsenosť. Toto bude taký jeho hendikep najbližšie roky.

A keď sa pýtate, na čom by mal zapracovať, tak by si mal nájsť schopných a múdrych radcov, ktorí budú jednak lojálni, a majú s ním aj spoločné videnie sveta. A čo som zatiaľ stihol zachytiť o tých prvých personáliách, tak sa javí, že tomuto on veľmi dobre rozumie. Koniec koncov, toto je vizitka úspešných manažérov, že sa dokážu obklopiť ľuďmi, ktorí sú často schopnejší v určitých oblastiach ako oni sami.

V médiách sa objavili aj scenáre, ktoré prorokujú, že excentrický Trump by mohol byť hrozbou pre svetovú ekonomiku. Je naozaj budúci americký prezident rizikom pre globálnu ekonomiku?

Ja si myslím, že presne naopak. Podľa mňa svetovej ekonomike prospeje, pretože chápe kvalitné hospodárske prostredie ako nástroj na zvyšovanie životnej úrovne všetkých obyvateľov. Samozrejme, môže  sa stať, že prasknú nejaké akciové bubliny, nejaké nafúknuté trhy, prípadne nejaké umelo pri živote držané banky, „pôjdu do kytek“.

Veď toto je veľakrát problém nášho sveta, že vznikli kadejaké bubliny, no následne, keď sa tie ceny zreálnia… Čítal som nedávno nejakú správu, že americké voľby zničili hodnotu akcií vo výške 1 bilióna dolárov, čo však nie sú, samozrejme, žiadne zničené hodnoty. Sú to len nové ceny pre jednu a tú istú vec. A možno oveľa triezvejšie ceny.

Čiže podľa určitých indikátorov to môže vyzerať, že ekonomika sa zhoršuje, a rôzni bankári, prípadne investori, nebudú nadšení, ale myslím si, že pokiaľ budú USA robiť rozumnú politiku, čo očakávam skôr od Trumpa než od Clintonovej, tak životná úroveň bude rásť.

Je Trumpovo zvolenie predzvesťou konca štandardných politikov akéhosi „klasického strihu“?

Toto si vôbec nemyslím. Hlavne by sme ale mali definovať, že kto je to štandardný politik, a až potom sa môžeme baviť, či sa končí ich doba. Lebo ja som tiež už 8 rokov v politike a tiež sa snažím dodržiavať nejaké pravidlá, hýbem sa v nejakom štandardizovanom prostredí.

Myslím si však, že sa končí doba prehnanej politickej korektnosti. Veď si len predstavte, že inak zdatný exminister financií Ivan Mikloš tu dokázal pred pár rokmi zblbnúť“ polovicu národa a vysvetliť, že my musíme do Grécka poslať 2 miliardy eur, lebo geopolitika. Jediný jeho argument bola akási geopolitika. A dúfam, že práve toto sa skončí. Takáto servilnosť voči mocnostiam a prehnaná politická korektnosť. Lebo keď tu niekto háji národné záujmy, tak je hneď nacionalista, a keď človek počúva ostatných ľudí, tak je zase hneď za populistu. Veľmi túžim po tom, aby sa už toto skončilo.  

- Reklama -