Spolupráca s Most-Híd? Len na odbornej úrovni. Zaviedli sme zmeny, aj preto máme lepšie preferencie, hovorí predseda SMK József Menyhárt

0
Líder strany SMK József Menyhárt (Autor: Facebook, Menyhárt József)
SMK v poslednom prieskume preferencií predbehlo Most-Híd (SMK 5,3, Most-Híd 5,2 % –  agentúra Polis od 13. do 19. júna). Aké reakcie to vo vašej strane vyvolalo?

Pred rokom sme vykročili na novú cestu, naše výsledky ukazujú, že smer je správny. Pracujeme ďalej.

Čím si túto zmenu v preferenciách voličov maďarskej národnosti vysvetľujete?

Bolo by chybou robiť ďalekosiahle závery z výsledkov prieskumov. To mohli zapríčiniť viaceré činitele. Za časť z nich môžeme ďakovať oslabeniu strany Most-Híd. V SMK sme za jeden rok zaviedli viaceré zmeny, zmenili sme komunikáciu, zaviedli sme nové témy a priviedli nové tváre do politiky a aj za naše terajšie výsledky môžeme ďakovať týmto veciam.

Oslovujú vás voliči s požiadavkou na zlúčenie? Za bývalého predsedu vylúčila vaša strana zlúčenie s Most-Híd, neskôr predstavitelia SMK hovorili, keď sa objavila úvaha o novej, tretej strane, o logickosti prípadného spojenia. Aký je na túto otázku váš názor?

Spolupráca môže mať viac druhov. Sú záležitosti týkajúce sa predovšetkým maďarskej komunity, ktoré si vyžadujú dialóg, ale to v žiadnom prípade neznamená zlúčenie strán. Čo sa týka odbornej politiky, na tejto úrovni je potrebná koordinácia, my sme na to otvorení.

Čo vám naopak na politike Most-Híd prekáža?

Strana Most-Híd sa angažovala pri terajšej koalícii. Niektoré prípady ukazujú, že najmä oni sa držia tejto zostavy. Ich prácu vieme ohodnotiť predovšetkým ako súčasť činnosti vládnej koalície. Oni vo viacerých prípadoch prezentujú minimálne výsledky  ako obrovský pokrok, našou úlohou je, aby sme poukázali na skutočnú závažnosť týchto vecí.

Bavili ste sa o tom s niekým z Most-Híd v poslednom čase?

Stretol som sa so štátnym tajomníkom Konrádom Rigóom a so splnomocnencom vlády pre rómske komunity Ábelom Ravaszom. So štátnym tajomníkom sme hovorili o otázkach týkajúcich sa kultúry, s pánom Ravaszom sme sa rozprávali o otázkach týkajúcich sa rómskych komunít. S politikmi z Mostu-Híd hovoríme výlučne o odborných otázkach.

A pred voľbami do VÚC?

Rokovali sme v súvislosti s voľbami do VÚC, tie vyjednávania sme ukončili. Pre Stranu maďarskej komunity majú prioritu voľby do krajských zastupiteľstiev, preto sa v prvom rade sústredíme na svojich kandidátov a na vlastný program.

V čom sú podľa vás programové prieniky a kde sú rozdiely medzi stranami?

SMK ako jediná strana zastupuje záujmy južných regiónov od Bratislavy po Košice. Musíme si uvedomiť, že v tých oblastiach žijú nielen Maďari, ale aj Slováci, ktorí tiež trpia tým, že tieto regióny nedostanú takú podporu, akú by si zaslúžili. Darmo je v krajine nízka nezamestnanosť, nové pracovné miesta vznikajú iba v západnej časti krajiny. To, že ľudia cestujú za prácou, je riešením len zdanlivo, lebo zapríčiňuje to, že niektoré oblasti sú vyľudnené. Keď z jednej oblasti zmizne obyvateľstvo, ktoré je  schopné pracovať, nemôžeme hovoriť ani o sociálnej istote. Naďalej chceme zastupovať záujmy južných regiónov. Chytíme sa všetkých nástrojov, pomocou ktorých tieto oblasti môžeme posilniť aj z hospodárskeho hľadiska.  Pre nás je prioritou aj školstvo, najmä národnostné školy a používanie materinského jazyka.

- Reklama -