Som zhrozený z toho, koľko primitívov je na Facebooku. Keď je Krajniak taký epický, mal sa na protest spektakulárne upáliť, hovorí Hlina

0
Alojz Hlina (Autor: TASR)

Prioritou vášho nového programového dokumentu Nový november je rodina. Navrhujete v ňom daňový bonus pre rodiny s deťmi do výšky 100 eur. V rámci dôchodkového systému chcete presadiť princíp troch grošov, pričom by zamestnané deti mohli dve percentá z daní z príjmov fyzických osôb darovať svojim rodičom. Stačilo by to ako podpora rodiny? Tie sumy sa nezdajú byť veľmi vysoké.

Niekto sa snaží riešiť demografickú krízu tak ako jeden predseda strany, že pomiluje každú babu, ktorú stretne. Tak sa to vyriešiť nedá. Zápasíme s obrovskou krízou, ktorá môže v zásade zničiť aj európsku civilizáciu. Navrhujeme preto spôsoby, ako tomu predísť. Do budúcna bude najgarantovanejší dôchodok DVD dôchodok. A to nie je hudobný nosič, ale dobre vychované dieťa. Ide o súbor opatrení, medzi ktorými nie je len to, čo ste vy hovorili. Ide o strategickú víziu, ktorá spočíva v tom, aby ľudia mali deti a dobre ich vychovali.

A konkrétne k tým dvom percentám. Áno, v absolútnych percentách zatiaľ nejde až o tak veľa. Pri priemernom plate, ak by mal dôchodca tri deti, tak by to bolo asi na úrovni 40 eur. Nezachráni to, ale pomôže.

My to však berieme systémovo. Dnes je napríklad oprávnenou osobou nadácia, my by sme v prvej fáze zaviedli, aby sa oprávnenou osobou mohol stať aj človek – rodič. Ďalej by sme, samozrejme, mohli pracovať na tom, aby sa táto suma a percentá zvyšovali.

Finančné hľadisko však pravdepodobne nebude jadrom demografického problému, keď aj krajiny, ako sú Švédsko a Francúzsko, vynakladajú obrovské sumy na podporu rodín s deťmi, no napriek tomu nie sú schopné zabezpečiť pôrodnosť 2,1 dieťaťa na ženu, pri ktorej dochádza aspoň k obnoveniu populácie. Nejde teda skôr o hodnotový problém?

Hovorí sa, že Európu zničil Bismarck tým, že zaviedol dôchodkový systém. Mnohým ľuďom sa ako jednoduchšie naozaj javí brať dôchodok, než starať sa o deti. Kým sa naštartuje pôrodnosť, pôjde o dekády. Bol by som ale nerád, keby Európa v tomto smere narazila. Nie som katastrofista, ale môžeme byť radi, že to ešte nenastalo a stále môžeme najhoršiemu scenáru predísť.

Vieme aj zo štatistík pôrodnosti na Slovensku, že regióny s vyššou religiozitou, v ktorých napríklad ani nežije veľa Rómov, majú vyššiu pôrodnosť. Čo si o tom ako predseda kresťanskodemokratickej strany myslíte?

Ja som z Námestova, ktoré je jedným z okresov s najväčšou pôrodnosťou, a pritom tam nie sú Rómovia. Je to pritom silno religiózny región. Asi to má na to vplyv. Dieťa nie je na príťaž. Niekedy sa deti rodili aj do ťažších podmienok a ľudia mali pekný život.

Znie to cynicky, ale teraz ideme robiť projekt, v rámci ktorého vypočítame „cenu“ dieťaťa. Pokiaľ matka dojčí, koľko stojí dieťa do určitého veku v rámci primárnych nákladov? Vlastne sú to len plienky. Dieťa takto možno vyjde na tridsať eur mesačne. To nie je suma, pre ktorú by sme mali odmietať mať dieťa. To je cena večere pre dvoch v reštaurácii.

Predstavili ste taktiež takzvaný gazdovský zákon. O čo ide?

My sme naše poľnohospodárstvo zdecimovali. To, čo si my dovolíme voči našim poľnohospodárom, by si inde nedovolili. Gazdovský zákon je pracovné pomenovanie pre súbor opatrení. Napríklad ide o podstatnú záležitosť vytvoriť priestor predaja pre poľnohospodárov. Dnes si už ľudia myslia, že zemiaky rastú v Tescu. Keď sa váš produkt nedostane to Tesca, tak to neviete predať. Preto ponúkame koncept gazdovských trhov. Budeme sa tiež snažiť pomôcť tým, že aspoň potenciálne sa budú môcť dostať k pozemkom z pozemkového fondu. Dnes sú zmluvy v pozemkovom fonde večné, automaticky sa predlžujú. My budeme mať tendenciu a záujem vytvoriť na túto pôdu určitý tlak. Keď niektorí nevedia na nej gazdovať, tak by sa takáto pôda mala dostať k ľuďom, ktorí na nej gazdovať chcú a vedia.

Nedávno ste sa zúčastnili konferencie CDU v Essene, kde ste sa osobne stretli s Angelou Merkelovou. Spoločnou fotkou ste sa pochválili na Facebooku, po čom sa však na vašu hlavu zniesla vlna kritiky, ktorú ste označili za žumpu. Je pre vás CDU Angely Merkelovej vzorom alebo by ste to takto nenazvali?

Povedzte mi, ktorú inú stranu zo Slovenska by na takéto stretnutie pozvali. Jeden poslanec strany Sme rodina to komentoval, že „ježibaba“. Bol by som zvedavý, či by ich zavolali. Sme normálna strana, ktorá má svojich partnerov, v Nemecku je ním CDU-CSU. Keď vás niekto pozve, tak je vašou povinnosťou tam ísť. Oceňujem, že si v tom strese pani Merkelová našla čas. Ona je predsedníčkou, ja som predsedom. Z koho teda hovorí závisť, z koho zlosť a z koho primitívnosť?

Ja mám svoj názor na jej politiku, ale je úplne štandardné, že si s predsedom partnerskej strany podáte ruku. V tom je budúcnosť európskej politiky, musíte mať partnerov.

Pozvala vás pravdepodobne preto, že možno ešte s výnimkou SMK ste jedinou stranou na Slovensku, ktorá sa profiluje ako kresťanskodemokratická.

Určite.

Boli ste prekvapený tým „hejtom“, ktorý po zverejnení fotografie nasledoval?

Rozmýšľam, že kedy Facebook plní psychoterapeutickú funkciu a kedy sa mení na žumpu, do ktorej sa vyvracajú rôzni „compfighteri“. Niekedy si možno človek vyleje zlosť na Facebooku a potom doma nebije ženu. Ja už fakt neviem… Som zhrozený z toho, že koľko primitívov je na Facebooku. Majú potrebu niečo vulgárne napísať a myslia si, že zachránili svet. Mne prekáža klamstvo a aj ak niekto napíše, že na sociálnej sieti „zabijem“. Facebook nie je iný svet. Je to normálny svet. Asi sa tým budeme musieť zaoberať. Sloboda slova znamená, že niečo viem a napíšem na to svoj názor. Niekto si myslí, že sloboda slova zahrňuje aj to, keď napíše, že niekoho zabije.

V Nemecku sa teraz rodia snahy o tvrdšie postihovanie nenávistných názorov na internete, ale aj o trestanie tých, ktorí rozširujú „falošné správy“ či informácie, ktorých cieľom je destabilizovať štát. Kto však rozhodne, čo je pravda a čo nie? Nemalo by byť hranicou slobody slova vyzývanie na násilie?

Nejde len o vyzývanie na násilie. Každý si môže písať, čo chce, ale nemôže klamať! Niektorí ľudia majú pocit, že môžu úplne šíriť lži. Objavili sa klamlivé informácie, že František podporil Trumpa a podobne.

Nás raz tá sloboda zabije. Jeden múdry človek povedal, že často slobodu a demokraciu majú v ústach najviac tí, ktorí o nej prd vedia a ktorí ju zneužívajú. Klamstvo a vyzývanie na násilie jednoducho sloboda prejavu nechráni.

Existujú však obavy, že by mohlo dôjsť k postihovaniu nonkonformných názorov. Po sexuálnych útokoch v Kolíne sme napríklad videli, že nemecká polícia a úrady sa túto udalosť snažili ututlať. Prvé správy o tom priniesli tí, ktorých označujeme za alternatívne médiá. Sú obavy z kriminalizovania rozširovania takýchto správ neoprávnené?

Ja som posledný, kto by chcel obmedzovať slobodu. Vyrástol som na nej a často som urobil veci, ktoré boli na hrane. O Kolíne bolo treba, samozrejme, informovať. Len hovorím, že nemôžete klamať.

Jednoznačne odmietate kotlebovcov, teraz sa veľmi kriticky vyjadrujete aj k poslancom strany Sme rodina, s ktorou taktiež nechcete ísť do vlády. Smer ste nazvali nereformovateľným, čo predpokladám znamená, že s ním vládnuť rovnako odmietate. Je to správna analýza a znamená to, že ostatné strany sú pre vás prípustné?

Bodaj by boli strany, ktoré majú nejaké hodnotové ukotvenie a u ktorých viete, čo máte čakať. Jeden z kľúčových parametrov je predvídateľnosť. Odmietam stalinovský princíp, keď sa Stalin ráno zle zobudí a niekoho sa rozhodne zničiť.

Je Matovič predvídateľný?

Strany a politici majú obrovský problém s predvídateľnosťou. Každý blbec postaví stranu na nenávisti ako fašisti alebo na závisti, ako to spravili komunisti. To je zneužívanie systému a nie hrdinstvo. ĽSNS sľubovala, že vyrieši cigánov, a čo riešia? Igelitky.

Krajniak zo Sme rodina v jednej vete povie, že zachraňuje kresťanskú Európu, a v druhej, že ak by mal jeho predseda aj 30 detí, tak to je v poriadku. Čo sme všetci už rozum potratili? Ak to už nikomu neprekáža, tak tým deťom áno. Žasnem, že čo z niečích úst vyjde a niekto na Facebooku tomu dá ešte lajk. Veď to je úplne choré a pomýlené.

Odhliadnuc od niektorých vecí, Sme rodina sa profiluje ako konzervatívna strana. Richard Sulík ich napríklad z budúcej spolupráce nevylučuje, vy máte iný postoj…

Ako sa môžu profilovať konzervatívne? Čo je konzervatívne na tom mať 10 detí s 9 ženami?

Aj Trump sa napriek svojmu životnému štýlu profiluje konzervatívne.

O chvíľu takto budú aj komunisti konzervatívcami. To naozaj takto nefunguje. Aké vzory potom dávame ľuďom? Pomilovať každého, koho stretnem? Je to šialené a neobhájiteľné. Nevyčítam ľuďom, že ich volili. Spravili tak z frustrácie. Žasnem však, že sa niektorí tohto zúčastňujú.

Ak vylučujete kotlebovcov, Smer a aj Sme rodina, v prípade prekročenia 5-percentnej hranice to pri zostavovaní koalície budete mať ťažké…

Krajniak pomaly hovorí akoby sa včera narodil. On akože s ničím nemal nič. Veď ale on bol za KDH vo Fonde národného majetku, kde vytvoril predpolie na to, čo teraz kritizuje. Keď je taký epický a nemohol to v tom fonde zmeniť, tak sa mal na protest spektakulárne upáliť na námestí. Nič som nevidel. Ak nič neurobil, nesie vinu. Príde mi to hrozne nekonzistentné.

Zo strategického hľadiska potrebujeme týchto ľudí z nášho priestoru vytesniť. Pobehuje tu všelikto a vykrikuje, že je konzervatívec. A áno, bude to ťažké, ale pôjde to.

- Reklama -