Sme eurorealisti. A vystúpenie z EÚ? Liberál Galko sa pustil do Bruselu pre kvóty. Veľmi tvrdo

0
Ľubomír Galko (Autor: SITA)

Sú slovenské bezpečnostné zložky dostatočne pripravené na situáciu, keby sa Slovensko stalo tranzitnou krajinou pre migrantov? Prípadne, aké opatrenia by sa mali urobiť?

V zásade sú, keby sa tak dialo v únosnej miere. Všetko závisí od intenzity a množstva migrantov. Keby ich prišlo veľa, je pravdepodobné, že by sme museli požiadať o pomoc spojencov. Myslím si, že na Slovensku musíme byť pripravení hermeticky uzavrieť hranice.

Môže sa podľa vás stať, že sa Slovensko, ale aj Česko týmito tranzitnými krajinami stanú, zvlášť v prípade, že si Rakúsko bude strážiť hranice?

Áno, je možné, že v takom prípade by sa migrantské trasy zmenili tak, že by mohli smerovať cez Slovensko aj Česko.

Je adekvátne používať na hraniciach v krajnom prípade streľbu? Narážam na prípad, ktorý sa stal pred pár dňami na slovensko-maďarských hraniciach…

Áno, ale musí to byť krajný prostriedok a všetky ostatné už musia byť vyčerpané. Prípad, ktorý sa stal na maďarsko-slovenských hraniciach, je sporný. Osobne nie som zástancom, aby colníci ihneď strieľali po aute, ktoré nechce zastaviť. Sú aj iné technické prostriedky, pomocou ktorých je možné skúsiť vozidlo zastaviť, a nemusí to byť hneď streľba. Daný prípad treba prešetriť.

Podľa niektorých analytikov sa tento rok v lete môže opakovať vlaňajšok s migračnou vlnou v rovnakom rozsahu. Čo si myslíte vy?

Predpovedať to je ťažké. Myslím si, že toto leto bude migračná vlna nižšia. Predsa len sa niektoré opatrenia, ktoré sme my v SaS dlhodobo navrhovali (lepšie stráženie vonkajších hraníc Schengenu, vracanie migrantov späť do Turecka a podobne), už realizujú a tento fakt spolu s väčším množstvom informácií pre potenciálnych nových migrantov o týchto opatreniach by mohol ich rozhodnutie vydať sa na cestu mierne skorigovať.

Je tu dohoda s Tureckom, ktorá, zdá sa, zatiaľ funguje. Ako ju vidíte vy?

Mala sa uzavrieť už dávno. Teraz len treba dôsledne trvať na jej dodržiavaní.

Európska komisia sa stále snaží pretlačiť povinné kvóty, ktoré krajiny V4 odmietajú. Ako sa to podľa vás skončí?

Povinné kvóty sú neprijateľné a nefungujú. Som presvedčený, že krajiny V4 ich budú odmietať aj naďalej. Uvidíme, ako skončia takzvané pokuty za neprijatých migrantov v tomto prípade, ktoré chce Brusel presadiť a tým „potrestať“ rebelujúce krajiny. Veľmi nešťastný a zlý nápad.

Neprispievajú tieto necitlivé kroky k vytvoreniu nedôvery k EÚ v očiach obyvateľov týchto krajín? A aký je váš postoj, respektíve postoj vašej strany k EÚ?


Nepochybne prispievajú. Čo je najhoršie, nahrávajú radikálnym a extrémnym názorom. My povinné kvóty, samozrejme, odmietame. Na tomto mieste chcem zdôrazniť, že SaS nie je euroskeptická strana a nie je proti EÚ, tiež nie je za odchod Slovenska z EÚ. Sme eurorealistická strana a chceme, aby bola EÚ reformovaná. Takéto a podobné návrhy nás len utvrdzujú, že EÚ treba reformovať a v niektorých oblastiach výrazne. Napríklad v ochrane spoločných hraníc a v zahraničnej politike.

Do slovenského parlamentu sa dostalo aj kontroverzné zoskupenie pána Kotlebu. Prezident Kiska ho označil za fašistu, niektorí politici sa ho snažia ignorovať. Vy ste však zástanca iného prístupu. Pokiaľ to chápem dobre, tak s nimi treba diskutovať a poraziť ich svojimi argumentmi. Je to tak?

Áno, je to tak. Treba s nimi diskutovať v médiách, lebo izolácia ĽS NS očividne zlyhala, keď už sú aj v národnom parlamente. Ale diskutovať znamená viesť naozaj fundovanú diskusiu, lebo len tak demaskujete ich riešenia, ktoré by viedli k medzinárodnej izolácii, ekonomickému úpadku a následne kolapsu Slovenska. Radšej by som však diskutoval s predstaviteľmi vládnej koalície.

- Reklama -