Slovenka žijúca 32 rokov vo Francúzsku: Ľudia žijú v neistotách, extrémne strany to využívajú

0
Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
Vo vašej rodine ste volili traja a každý iného kandidáta. Je to bežné, že vo Francúzsku sa takto volí?
 
Je to bežné, určite. Žijeme v demokracii a každý si môže stáť za svojím názorom. Mladá generácia vidí veci inak ako my starší. Trochu humoru: už generál de Gaulle povedal: Nie je ľahké riadiť štát, kde existuje 285 druhov syra…
 
Prekvapilo vás, že váš kandidát Dupont-Aignan sa nedostal ani do prvej štvorky?
 
Neprekvapilo. Vedela som, že šance majú skôr ťažké váhy“, ale chcela som ho podporiť. Založil nezávislú politickú stranu DEBOUT LA FRANCE, je to republikánsky a sociálny gaulista…
 

 
V Paríži, kde žijete,  jasne vyhral Emmanuel Macron, Le Penová prepadla. Je to pre vás prekvapenie?
 
Nie. Macron pre mnohých ľudí predstavuje ozajstnú šancu. Je mladý, nezaťažený minulosťou, aj keď jeho program podľa mňa nie je presne formulovaný. Myslím si, že to je jeho stratégia, aspoň sa mu nebude môcť neskôr vyčítať, že nasľuboval a nesplnil. Onedlho nás čakajú aj legislatívne, čiže parlamentné voľby, tak uvidíme, kým bude Macron obklopený.
 
Je jasné, že Francúzsko po teroristických útokoch v Paríži i Nice už nie je tým Francúzskom spred 10 – 15 rokov. Myslíte si, že môže práve Marine Le Penová v druhom kole využiť vlnu odporu voči imigrantom na to, aby vyhrala?
 
Určite to využije. Využíva to aj dnes, je to jedna z hlavných línií jej politiky. Ľudia žijú v neistotách, extrémne strany to využívajú (pravicové aj ľavicové), terorizmus, nezamestnanosť, budúcnosť mladej generácie…
   
Čo bude podľa vás rozhodovať v druhom kole? Aké hodnoty?
 
Strana Marine Le Penovej je často charakterizovaná ako xenofóbna. Obyčajne v tzv. protestných voľbách volíme extrémnu stranu, v tých prípadoch ide aj o strach zo straty zamestnania, čo je hnacou silou takýchto rozhodnutí. 
Macron vzbudzuje viac dôvery (len taký príklad: dnes burza získala 4 %), istota, že zostaneme v Európskej únii, posilňuje odhodlanie ľudí dať mu svoje hlasy, riešiť problém nezamestnanosti, sociálnych istôt, integrácie, vrátiť Francúzom sebadôveru, zmeniť všetko, čo bolo zastarané, a v neposlednom rade boj s terorizmom. Uvidíme, či sú to len sľuby alebo za tým budú aj skutky.
 
Osobne by ste si želali zachovanie členstva Francúzska v EÚ alebo zmenu, ktorú hlása práve Le Penová, teda vystúpenie z EÚ a návrat k franku?
 
Želám si, aby Francúzsko zostalo v Európskej únii. Francúzsko je jedným zo šiestich zakladateľov EÚ. Nesúhlasím so všetkými rozhodnutiami Bruselu, ale jadro a myšlienka silnej Európy sú dobré a nejako to treba dotiahnuť do konca. 
 
Aká je nálada medzi bežnými Francúzmi po prvom kole? Prevládajú rozpaky? Obavy? Alebo odhodlanie?
 
V okruhu mojich známych skôr odhodlanie. Všetko nové vzbudzuje nádej.
 
Ako dlho žijete vo Francúzsku a nakoľko sa vám táto krajina stala srdcu blízka? Ste Slovenka, ale žijete vo Francúzsku s francúzskym manželom. Cítite sa byť teda aj Francúzkou?
 
Vo Francúzsku žijem 32 rokov. Prvý kontakt som mala cez môjho otca, bol to frankofil, miloval túto krajinu, ovládal perfektne jazyk, párkrát navštívil Paríž. Ako 6-ročnú ma naučil spievať Marseillaisu, zapísal ma do kurzu francúzskeho jazyka, maturovala som z francúzskeho jazyka, študovala na VŠ francúzštinu, neskôr v Dijone… Asi mi osud vopred určil Francúzsko. Mám rada túto krajinu, narodili sa tu moje dcéry (a hovoria výborne po slovensky), našla som si novú rodinu a priateľov. Tu sa cítim ako Francúzka, na Slovensku ako Slovenka. Nedá sa to oddeliť. 
 
Ako odhadujete výsledky druhého kola?
 
Vyhrá to Macron!
 
 

 

- Reklama -