Rozdeľujú ľudí na dve kategórie. Myslia si, že sú elity a my ostatní hlúpi… Okamura vraví, že ľudia majú strach o budúcnosť. A uvádza aj vážny dôvod

0
Tomio Okamura (Autor: Hans Štembera)

Už dlho presadzujete referendum o dôležitých otázkach týkajúcich sa Českej republiky. Domnievate sa, že má v súčasnom zložení Poslaneckej snemovne šancu prejsť?

Obrátili sme sa na strany, ktoré pred voľbami deklarovali ochotu podporiť referendum. Čoskoro sa ukázalo, že keď reálne rokujeme o parametroch referenda, tak sa strany snažia, aby nebolo realizovateľné. Tie dôvody sú otázkou pre nich, prečo chceli pred voľbami referendum a teraz nechcú.

Ako príklad uvediem Pirátov, ktorí na jednej strane tvrdili, že by referendum podporili, na druhej strane na rokovaní pred pár dňami v Poslaneckej snemovni vyhlásili, že nepodporia návrh SPD zákona o referende, aby prešiel do druhého čítania v parlamente. Uvádzali rôzne dôvody, prečo návrh nespĺňa nimi navrhované parametre. Pravda je však taká, že v prípade ústavných návrhov neplatia v Poslaneckej snemovni lehoty na prerokovanie, takže nie je vôbec žiadny problém náš návrh pustiť do druhého čítania a tam niekoľko mesiacov diskutovať o jeho podobe a ladiť vzájomné kompromisy, aby zákon v nejakej podobe prešiel.

Čo hovoríte na tvrdenie, že ľudia nemôžu o takých zásadných témach, akou je napríklad vystúpenie z EÚ, rozhodovať, pretože na to nie sú dosť vzdelaní a nedokážu problém adekvátne posúdiť? Novinárka Petra Procházková vyhlásila, že nechce, aby o nej „rozhodovali nevzdelanci a tupci, ignoranti s fašistickými sklonmi a manipulovateľné mozgové trosky“.

Toto hovoria takzvané elity, ktoré sú probruselské, proimigračné a proislamské. Všetky elity ako Halík, Herman, Bělobrádek, Schwarzenberg, Kalousek, všetky Lidové noviny, Seznam a Český rozhlas. Urážajú tým našich občanov. Títo ľudia vedome klamú a pritom všetci vedia, že v roku 2003 sa konalo referendum o vstupe Českej republiky do Európskej únie, v ktorom nebolo žiadne kvórum účasti. To znamená, že čistá a jednoduchá väčšina rozhodla za vstup a referendum bolo platné. My predsa nechceme, aby sa ľudia rozdeľovali na dve kategórie občanov. Je odporné, že tieto elity sa videli – nehovorím, že výlučne – v zastúpení voličov Jiřího Drahoša. Myslia si, že sú elity a my ostatní sme hlupáci. Okamura, Babiš, Duka, Zeman, Klaus sú podľa nich hlupáci, extrémisti, populisti. Odmietajú uznať demokratické výsledky volieb a videli sme to aj po voľbe prezidenta, keď vyzývali ľudí, aby neuznali voľby.

Úradujúci český prezident Miloš Zeman (vpravo) a protikandidát na českého prezidenta Jiří Drahoš počas televíznej debaty pred druhým kolom prezidentských volieb

Úradujúci český prezident Miloš Zeman (vpravo) a protikandidát na českého prezidenta Jiří Drahoš počas televíznej debaty pred druhým kolom prezidentských volieb Zdroj: TASR

Referendum v Českej republike sa teda uskutočnilo a bolo uzákonené za vlády ČSSD, KDU-ČSL a vtedajšej Únie slobody. V podstate tie isté strany dnes hovoria, že občania už nemôžu rozhodovať, a delia ich na dve kategórie. Tvrdia, že sú hlúpi a nesvojprávni. Žiadajú osemstotisíc podpisov na vyvolanie referenda, minimálnu účasť a tak ďalej. To odmietame a oni považujú za extrémistické, keď požadujeme právo občanov rozhodovať. Majiteľom krajiny je volič, nie vybrané pole elitárov a za takýto názor ma označujú ako populistu a extrémistu. Je to desivé, pripomína mi to nástup fašizmu v Nemecku a goebbelsovskú propagandu. Česká televízia, Český rozhlas, Lidové noviny, Mladá fronta Dnes sa snažia likvidovať a dehonestovať ľudí s iným názorom. Chcú zabrániť presadzovaniu skutočnej demokracie.

Objavujú sa obavy v súvislosti s vystúpením z Európskej únie zo zníženia životnej úrovne. Sú namieste?

Ja by som bol rád, aby sa neprekrucovalo, čo presadzuje SPD. Presadzujeme transformáciu Európskej únie, ako ju deklarovala Marine Le Penová, a s týmto programom pôjdeme spoločne do volieb do Európskeho parlamentu s celou frakciou Európa národov a slobody – teda transformácia Európskej únie na Úniu slobodných európskych národov.

Takže vrátiť Európsku úniu do jej predchádzajúcej podoby?

Áno, aj vtedy platili štyri slobody – voľný pohyb osôb, služieb, kapitálu a tovaru. A tiež stať sa signatárom EFTA (Európske združenie voľného obchodu, ktoré zaručuje medzinárodný obchod pre Nórsko, Švajčiarsko, Island a Lichtenštajnsko – pozn. PL.sk). Strašenie tým, že SPD alebo Okamura presadzuje deštrukciu a desocializáciu Českej republiky, je lož. My presadzujeme transformáciu Európskej únie a pokúsime sa ju urobiť zvnútra ako celá frakcia, aby sme získali čo najviac mandátov a získali podporu na reštrukturalizáciu Európskej únie. Ak by k transformácii nedošlo, tak, samozrejme, presadzujeme referendum o zotrvaní v Európskej únii a rozhodnutie nechať na voličoch. Tak či tak SPD presadzuje, aby sa naďalej uplatňovali štyri spomínané slobody. Odporcovia sa snažia prekrúcať informácie a vyvolať strach v občanoch.

Obávate sa rizík, že z Česka odídu investori?

Absolútne sa neobávam, treba sa koordinovať s ostatnými štátmi. Premiér Viktor Orbán v Budapešti sám prezentoval, že by sa mu páčila transformácia Európskej únie na Úniu suverénnych národov, teda to isté, čo Marine Le Penová prezentovala na našom stretnutí a čo rezonovalo po celej Európe. Tu nie sme osamotení, sme vo Vyšehradskej štvorke, diskutujme a koordinujme sa v rámci nej a sústreďme sa na voľby do Európskeho parlamentu, aby sme na tieto riešenia získali silnejší politický mandát. Postupujme rozumne.

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: TASR

Ako vnímate označovanie vašej osoby za bábku Východu?

A čo to znamená? Ja som sa narodil v Japonsku, to je Východ.

Myslím tým komentár Jaroslava Kmentu o tom, že vaši ľudia majú väzby v Rusku.

Ten článok som videl. Ide o ďalšiu antikampaň a znášku nezmyslov a lží. Doteraz sme boli opozičnou stranou, takže sme na žiadny biznis vplyv nemali a ani nemáme. Takže neviem, odkiaľ to vzali. SPD má transparentné účty, nemáme žiadne dlhy, takže nepotrebujeme žiadne peniaze zo zahraničia. Druhá vec je, že chceme mať ako malá stredoeurópska krajina priateľské vzťahy so všetkými krajinami. Princípom politiky SPD nie je konfrontácia, ale spolupráca a rozhovory. Tvrdíme to od začiatku nielen o Spojených štátoch, ale aj západnej Európe a Rusku. Nechápem, prečo by sme mali byť nepriateľskí. Kmenta, samozrejme, presvedčivo klame. Predtým u nás pracoval ako asistent v oblasti sociálnych sietí. Hľadajú všetko. Ak si dobre spomínam, tak som verejne podporil len dvoch politikov, jedným bol Donald Trump rok pred voľbami v Spojených štátoch a druhou Marine Le Penová. Vôbec nerozumiem lžiam, že Okamura je bábkou Východu, mám japonskú krv, ale nikdy som nepodporil politika z Číny ani Ruska.

Konflikty v Európe s migrantmi sa vyostrujú, hovorí sa o vzrastajúcej xenofóbii a rasizme. Napĺňajú sa slová bezpečnostných analytikov o tom, že k tomu zákonite musí dôjsť pre odlišnosti kultúr?

Práve naopak. Ľudia majú strach o svoju budúcnosť. Spôsobili to európski politici a podieľali sa na tom politici ČSSD, KDU-ČSL, ktorí jasne podporovali migráciu, a, samozrejme, aj TOP 09 a verbálne tiež Piráti, ktorí ešte neboli v Poslaneckej snemovni. V podstate v dôsledku tejto ich, povedal by som, zle nastavenej a zničujúcej politike pre Európu vyvolali strach v ľuďoch a tí sa jednoducho boja o svoju bezpečnosť. Namiesto toho, aby politici uznali chyby, zaistili bezpečnosť a sociálny zmier pre svojich občanov, tak ich ešte v spolupráci s médiami začnú nazývať xenofóbmi a rasistami. To je šialený stav a obávam sa, že v budúcnosti nebude žiadne vhodné riešenie, Európa už toho začína mať dosť.

- Reklama -