Rakúsky kandidát na prezidenta Hofer pre PL o spolupráci so SR proti migrácii a o Brexite

0
Kandidát na spolkového prezidenta Rakúska Norbert Hofer. (Autor: Hans Štembera)

Domnievate sa, že sa Briti v referende priklonia k odchodu z Európskej únie?

Môže to byť prvý krok, lebo potom môžu začať uvažovať o vyhlásení referenda a opustení Európskej únie aj ďalšie krajiny Európskej únie. Takže to nie je pre Európsku úniu jednoduchá záležitosť. Ale pre nás v Rakúsku by možno bolo lepšie, keby Veľká Británia zotrvala v Európskej únii, lebo je to náš partner, ktorý je kritický k súčasnému smeru v Európskej únii. Čiže ani pre nás to nie je také jednoduché.

Myslíte si, že je správna myšlienka vypísať referendum v krajinách naprieč Európskou úniou, aby sa ľudia rozhodli, či chcú zostať v Európskej únii?

To, čo som vo svojej prezidentskej kampani ľuďom hovoril, bolo, že keby do Európskej únie malo vstúpiť Turecko, tak by sme mali z Európskej únie vystúpiť a opýtať sa na to ľudí v referende. To isté platí aj v prípade, že by Európska únia bola ešte viac centralistická a že by národné štáty mali ešte menej suverenity, lebo potom by to bola iná Európska únia ako tá, ktorej sme sa stali súčasťou.

Je tu silná skupina štátov Vyšehradskej štvorky, ktoré spoločne postupujú proti masovej imigrácii a diktátu Európskej únie. Keby ste sa stali rakúskym prezidentom, myslíte si, že by bolo pre Rakúsko dobré, aby s touto skupinou spolupracovalo a pripojilo sa k nej v spolupráci proti diktátu EÚ a kvótam EÚ na imigrantov?

Musíme spolupracovať, lebo to robíme pre budúcnosť našich detí. A keby som mohol byť prezidentom Rakúska, dalo by to veľkú nádej všetkým týmto ďalším krajinám. Naozaj veľkú nádej.

- Reklama -