Punker Koňýk: Nepriateľom nie je týpek s čírom alebo plešina, ale zapredaní politici, ktorí nám ukradli celý štát

0
Spevák punkovej legendy Zóna A Peter „Koňýk“ Schredl (Autor: Archív PS)

Oslavujeme štyridsať rokov od vzniku punku. Ako ste sa s týmto štýlom prvýkrát stretli? Ako ho dodnes vnímate?

Prvýkrát som počul punk v roku 1978 na rakúskom rádiu. Hneď ma to chytilo a za mesiac už som bol pankáč. Dnes je tých odnoží punku strašne moc, ale mne sa páči stále hlavne ten starý melodický štýl 77. Nejaký rachot ma nezaujíma. Chcem normálne pesničky.

Pred rokom 1989 aj kúsok po ňom sa pankáči a skinhedi normálne bavili, chodili na koncerty, chľastali pivo. Potom sa to zmenilo, pretože stratili spoločného nepriateľa. Pankáči sa  začali ešte viac posúvať doľava a skíni išli radikálne doprava. Alebo prečo sa to podľa vás zmenilo?

Po revolúcii ich začali rozoštvávať rôzne anarchistické fanziny typu A-kontra, ktoré stále agitovali, čo má správny punker počúvať, ako sa má obliekať, čo má jesť, s kým sa kamarátiť, aké má mať politické názory… No a keď si to nedodržiaval, tak si pre nich bol hneď komerčák, pózer alebo fašista.

Naopak, pravicové fanziny písali o tom, že každý pankáč je somrák, ľavičiar a feťák. Mládež sa navzájom začala mlátiť a zabúdala na to, že jej nepriateľom nie je týpek s čírom alebo plešina, ale zapredaný politici a oligarchovia, ktorí nám rozkradli a vlastne aj ukradli celý štát. Zóna A bola vždy proti týmto žabomyším vojnám punkerov a skínov a snažila sa znepriatelené strany dávať opäť dokopy.

Boli ste agentom ŠtB alebo nie? Keď som sa na to spýtal Petra Hoška, frontmana Plexis, tak jasne vyhlásil: Strašne ma zbili a ja som im toho povedal dosť.“ Dokážete byť tiež taký stručný?

Nechcel som, aby mojich spoluhráčov z kapely vyhodili zo školy a z práce, tak sme sa dohodli, že budem ŠtB informovať o termínoch koncertov našej kapely a o fanzine, ktorý som vydával. To je všetko.

V roku 1990 ste vydali pieseň Cigánsky problém, ktorú však na koncertoch hrali aj skupiny Slobodná Európa či Juden Mord. To ste ako pankáči spravicoveli?

Tú pieseň sme začali hrať na koncertoch už v roku 1988 a napodiv s ňou nikto nemal žiaden problém. Hneď sa stala hitom nášho repertoáru, pretože je to pravdivá pesnička. Keby nás politici počúvali, mohlo byť teraz problémov s touto menšinou oveľa menej.

Ste nacista, rasista či šovinista?

Naopak, som veľmi multikultúrny človek. Na dievčatá som moslim, na peniaze žid a na prácu cigán.

Čo si myslíte o Jellovi Biafrovi, frontmanovi Dead Kennedys, ktorý nenávidí USA napríklad pre väznenie ľudí na Guantáname?

Dead Kennedys bola výborná kapela a Jello skvelý showman, veľa jeho textov som prekladal do svojho fanzinu. Myslím si, že problémy v USA opisuje pomerne trefne, ale, bohužiaľ, pletie sa ako mnohí punkeri v dôvodoch, ktoré ich spôsobili.

Poznáte nejakého punkera vyznávajúceho islam?

To si robíš prdel, však? Punk je o skvelej hudbe, krásnych dievčatách, výbornom pive a o boji za slobodu. Islam zakazuje hudbu aj pivo, baby zahaľuje a bije a sloboda v ňom nie je absolútne žiadna. Islam je nepriateľ všetkých ľudí.

Väčšina ľavicovo orientovaných aktivistov, teda anarchistov, pankáčov a ďalších, je proutečenecká. Ako ich vnímate?

Proutečenecký môže byť len človek, ktorý je buď veľmi pomýlený a veľmi blbý, alebo veľmi dobre platený rôznymi neziskovkami a Georgeom Sorosom. No dobre, pripúšťam, že aj človek, ktorý je taký dobrý, že neverí, že by niekto mohol byť iný. Ale to je nakoniec vlastne ten veľmi blbý.

Často chodíte na demonštrácie proti islamskému radikalizmu a utečencom. Čo si myslíte o teroristoch Islamského štátu, ktorí operujú aj v Európe?

Ja som nielen proti radikálnemu islamizmu a proti teroristom. Som proti všetkému islamskému. Islam nie je náboženstvo, ale nenávistná ideológia a všetky jeho prejavy na verejnosti by mali byť v Európe zakázané. Na druhej strane je ale potrebné povedať, že všetky tieto problémy s moslimami by boli oveľa menšie, keby USA a ich európski vazali nenapadli a nezničili ich štáty, teda Irak, Líbyu, Afganistan a Sýriu.

Aké sú vaše scenáre budúcnosti Európy?

Ja pevne verím, že v európskych štátoch budú onedlho vládnuť rozumní politici ako Viktor Orbán, Miloš Zeman, Tomio Okamura, Marine Le Penová, Geert Wilders, Marian Kotleba a im podobní. A tí nielenže zastavia akúkoľvek imigráciu z Blízkeho východu a Afriky, ale repatriujú aj všetkých tých, ktorí tu už sú, do krajiny pôvodu.

Nemyslíte si, že ste predchádzajúcimi slovami pochovali punk?

Punk pochovávajú tí, ktorí v ňom pod pláštikom politickej korektnosti zabíjajú slobodu, ale veď všetci vieme, že Punk's Not Dead!

- Reklama -