Prieskumy? Tie treba brať s rezervou, smeje sa kandidát župana Krajcer. Z čísel sa ľudia nenajedia, aj keď žijú v jednom z najbohatších regiónov Európy

0
Daniel Krajcer a Juraj Miškov (Autor: TASR)

Za župana ste kandidovali aj pred štyrmi rokmi. Dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky…

Pred štyrmi rokmi som mal dobre hodnotený program a mal som silný volebný výsledok. Po štyroch rokoch vidíme, že sa kraj nikam neposunul. Na čele župy a mesta sú dlhodobo údržbári, nie ľudia s víziou.

Mám na mysli najmä župana Freša a exprimátora Ftáčnika. Výsledkom je kolabujúca doprava, žiadny rozvoj, znižujúca sa kapacita sociálnych zariadení, chátrajúce pamiatky a niektoré školy.

Aj preto som sa rozhodol ľuďom ponúknuť svoju víziu rozvoja kraja.

Ešte pred tou víziou, čím sa teraz tie situácie predsa len líšia možno politicky? Vtedy ste boli vnímaný ako bývalý minister nedávno odvolanej premiérky Radičovej, dnes do boja idete z pozície politika neparlamentnej strany. Cítite tú zmenu napríklad v tom, koľko ľudí vám prispieva na kampaň?

Idem do toho najmä ako človek, ktorý vždy stál na strane ľudí. Či už ako redaktor a moderátor, ale snažil som sa o to aj ako minister vlády Ivety Radičovej.

Čo sa týka financií, na začiatku kampane som otvorene povedal mená ľudí, ktorí mi na kampaň prispejú. Neskrývam sa za politické strany.

Naopak, tému transparentnosti som otvoril aj v televíznej debate v RTVS, lebo si myslím, že sa vytvorila deliaca čiara medzi politikmi, ktorí majú čisté financovanie, a tými, ktorí už teraz klamú a podvádzajú.

V roku 2013 ste pred voľbami hovorili o tom, že ľudí najviac trápia ich každodenné starosti a životná úroveň v kraji: vysoké ceny, nízke dôchodky, nízke platy v porovnaní s výškou životných nákladov. Zároveň však chápu, že to sú problémy, na ktoré župan nemá priamy vplyv. Sme v roku 2017 a keď sledujem debatu kandidátov, veľká časť sa točí okolo financovania kampane, okolo transparentnosti účtov. Nevzdialili ste sa, myslím väčšina kandidátov, voličom?

Za najväčší problém vnímam kolabujúcu dopravu. Na jej riešenie som sa sústredil vo svojej vízii. Na rozdiel od protikandidátov ponúkam nielen to, čo a ako to chcem riešiť, ale aj za čo, čiže finančné krytie.

Bez toho sú všetky plány len prázdne predvolebné sľuby.

Prečo tá debata ale nie je viac o doprave, o reálnych problémoch?

Debatu neurčujú vždy len kandidáti, ale aj médiá. Na druhej strane, aj téma transparentnosti je mimoriadne dôležitá. Kandidát, ktorý nemá transparentne financovanú kampaň, nemôže transparentne riadiť financie župy, to je predsa logické.

Ako ste sa vyjadrili, s údivom sledujete, že v terajšom zápase o funkciu bojujú aj tí, ktorí podľa vás majú podiel na tom, že kraj v posledných rokoch nenapreduje – spomínali ste pred chvíľou pánov Ftáčnika a Freša. Ktorý z nich má väčšie maslo na hlave a za ktoré podľa vás nezvládnuté projekty?

Obaja sú zodpovední najmä za kolaps dopravy. V tejto oblasti neurobili prakticky nič. A tak symbolicky ich mandát vystihuje dva roky rozkopaná Štúrova ulica a teraz aj Špitálska ulica.

Kritizujete skutočnosť, že hoci je podľa rebríčkov Bratislavský samosprávny kraj tretí najbohatší v Európskej únii, ľudia to necítia. Ako by ste to chceli zmeniť?

Z čísel sa ľudia nenajedia. A fakt je, že ľudia nemajú kvalitu života, dopravy a služieb na úrovni tretieho najbohatšieho európskeho regiónu.

Pred štyrmi rokmi, po prvom Frešovom volebnom období, ste upozorňovali na časté havárie a také narýchlo financovanie. Bolo to v posledných rokoch podľa vás už lepšie?

Tých havárií je stále dosť. Mnohí nevedia, že župa ročne minie 600-tisíc eur na svoju sebaprezentáciu, a najmä prezentáciu súčasného župana.

To je násobne viac ako má mesto Bratislava na opravu výtlkov. Riešenie som ponúkol aj vo svojej reportáži

Vašou víziou je spolupráca všetkých miest a obcí kraja a spoločne ísť do veľkého infraštruktúrneho projektu formou PPP projektu, ktorý zokruhuje koľajovú dopravu v kraji a vyrieši tak kolabujúci dopravný systém. Prečo PPP projekt? Čo by bolo jeho výsledkom v praxi?

To je moja vízia riešenia dopravného kolapsu v kraji. Spojiť sily a financie. Inak sa nepohneme. Cesty sa vždy upchajú. Jediným riešením sú mestské vlaky, ktoré nebudú stáť v zápchach. 

Prečo by mali podľa vás mestá a obce v kraji ísť dobrovoľne do projektu, v ktorom sa zadlžia a ktorý rieši problém v Bratislave, nie u nich? 

Lebo sa to týka ich obyvateľov.

Čo si myslíte o výsledkoch dostupných predvolebných prieskumov? Tie hovoria hlavne v prospech Ftáčnika.

V prípade prieskumov v župných voľbách je jeden veľký problém. Vyše polovica respondentov uvádza, že vie, koho bude voliť. A pritom voliť pôjde len okolo 20 % ľudí. Takže prieskumy treba brať s veľkou rezervou.

V jednom rozhovore ste odmietli hodnotiť protikandidáta Juraja Drobu, pretože ste kamaráti. Nemyslíte si, že by ste mu viac pomohli, keby ste nekandidovali? Lebo práve jemu môžu chýbať vaše percentá. Alebo aj naopak…

Ja nekandidujem, aby som niekomu pomáhal alebo škodil. To je azda každému, kto pozná môj životný príbeh, jasné. 

Hovoríte, že sa s vaším menom nespája žiadna kauza. Ja si na takú polokauzu predsa len spomínam, kaštieľ v Budmericiach. Po vašom zásahu oň literáti prišli. Personál, myslím, že to bolo 14 pracovníkov, dostal výpovede, areál strážila drahá SBS-ka. Dnes je ten stav už iný, ale nemáte z toho po rokoch predsa len zlý spánok?

Moja kauza? Prepáčte, ale to nie je pravda.

Fakty sú takéto. Za môjho pôsobenia sa skončila nájomná zmluva. Literárny fond predložil ponuku, ktorá nespĺňala zákonnú požiadavku, aby jej výška bola minimálne na úrovni znaleckého posudku. Tak znie zákon a minister predsa nemôže porušovať zákon.

Ja som mal záujem, aby kaštieľ využívala umelecká obec. Preto som rozhodol, že sa nebude prenajímať a bude slúžiť ako účelové zariadenie ministerstva kultúry pre všetkých umelcov.

Môj nástupca na tom nič nezmenil.

A ešte som na jeho rekonštrukciu vyčlenil 1,5 milióna eur. Takže čo zlé som urobil? Som presvedčený, že nič. 

- Reklama -