Predseda AfD opisuje zdesenie eurohujerov po brexite. A žiadne pekné reči

0
Petr Bystroň, predseda bavorskej krajinskej organizácie euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Autor: Kubinska & Hofmann)

Čo hovoríte na rozhodnutie Británie vystúpiť z Európskej únie? Čakali ste taký výsledok?

Úprimne: myslel som si, že odporcovia brexitu tesne zvíťazia. Nie preto, že by mali väčšinu v spoločnosti, ale preto, že mali neporovnateľne väčšie nátlakové možnosti. Treba si uvedomiť, že medzi nimi bol aj prezident Spojených štátov amerických a všetky špičky Európskej únie. O to impozantnejší je tento výsledok.

Čo bol podľa vášho názoru najväčší impulz pre obyvateľov Británie, že takto rozhodli?

Briti dali jasne najavo, že o svojej budúcnosti chcú rozhodovať sami. Rozhodli sa pre svoju suverenitu a zvrchovanosť. Brexit je jasnou fackou eurofilom typu Schulza, Junckera a Merkelovej. V podstate je to dôsledok ich totálneho zlyhania. Týmto eurokratom sa podarilo v priebehu niekoľkých rokov zdiskreditovať takú atraktívnu myšlienku, akú spoločná Európa nesporne predstavuje, do takej miery, že ju väčšina Európanov odmieta. Ich rozhodnutie ovplyvnili vo veľkej miere aj dôsledky migračnej krízy, ktorú zavinila kancelárka Merkelová.

Výsledky však boli dosť tesné, o čom to podľa vás vypovedá?

To sa dalo v prípade takej kontroverznej otázky očakávať. Dôležité je, že sa na hlasovaní zúčastnilo viac ako 70 percent voličov.

Aký následok bude mať brexit podľa vás pre Britániu a aký pre Európsku úniu?

Určite sa nenaplní ani jeden z tých katastrofických scenárov, ktoré sú momentálne tak často maľované na stenu. Na príkladoch Švajčiarska aj Nórska môžeme vidieť, že existujú európske krajiny, ktoré nie sú členmi EÚ a aj napriek tomu majú s EÚ veľmi úzke a dobré vzťahy. Čo sa určite zmení, je fakt, že Briti už nebudú musieť subvencovať krachujúce zahraničné banky a štáty južnej Európy.

Stratila týmto rozhodnutím podľa vás Británia svoj vplyv vo svete, ako niektorí tvrdia?

Naopak. Británia tak bude mať väčšiu autonómiu vo všetkých otázkach zahraničnej politiky. Dá sa predpokladať, že sa pokúsi posilniť svoju úlohu mosta medzi USA a Európou.

A myslíte si, že je ohrozená súdržnosť Británie?

To je dobrá otázka. Je celkom možné, že Írsko a Škótsko sa budú cítiť motivované formulovať svoje osobné záujmy aj pomocou ďalších referend.

Dotkne sa brexit nejakým spôsobom napríklad aj Spojených štátov?

Myslím si, že sa ešte posilní existujúca silná väzba medzi UK a USA. Dôležitý bude aj výsledok volieb amerického prezidenta.

Čo sa na toto rozhodnutie Britov hovorí v Nemecku?

Medzi eurofilmi vládne zdesenie a bezradnosť. V tejto atmosfére padajú neuveriteľné nehoráznosti typu: „Na záchranu demokracie treba zrušiť plebiscity.“ Ukazuje sa, že establishment EÚ nie je schopný ani ochotný akceptovať demokratické rozhodnutia ľudu, keď nie sú v súlade s agendou únijných elít.

Myslíte si, že budú nasledovať ďalšie štáty, ktoré budú chcieť vystúpiť z EÚ?

Brexit je určite silným signálom pre všetky zvyšné krajiny v EÚ. V mnohých krajinách už existujú silné eurokritické hnutia, ktoré vďaka brexitu cítia vietor v plachtách.

Niektorí politici hovoria o tom, že sa týmto krokom v určitom zmysle posilní Rusko… Máme sa podľa vás niečoho takého obávať?

Nechápem, prečo by posilnenie Ruska malo byť dôvodom na obavy. Nezávisle od toho nevidím koreláciu medzi vystúpením UK z EÚ a posilnením Ruska.

Čo hovoríte na rezignáciu Camerona?

To bola jediná možná konzekvencia výsledku referenda na britskej strane. Chýbajú mi rovnaké konzekvencie na strane EÚ. Martin Schulz by mal tiež odstúpiť.

autor: David Hora

- Reklama -