Povinná vojenská služba. Izraelský expert na boj s islamským nebezpečenstvom poradil Slovákom

0
Slovenskí branci (Autor: archív)
Až takmer hysterická reakcia tureckého prezidenta Erdogana na vydanie Fetullaha Gülena zo Spojených štátov ukazuje na zhoršenie vzťahov medzi týmito krajinami. Stojí podľa vás Gülen naozaj za pokusom o prevrat alebo je to “obetný baránok” pre posilňovanie a islamizáciu Turecka?
 
Už deň po potlačení prevratu v Turecku mi položili rovnakú otázku a ja na ňu dnes rovnako odpoviem, lebo nemám iné informácie: Gülen za pokusom o prevrat nestojí, v posledných rokoch bola jeho aktivita zameraná na budovanie škôl, podporu humanitárnych organizácií. Pravdepodobne mal svojich priaznivcov vo vplyvných štruktúrach, predovšetkým sudcov, lektorov a niekoľko policajtov. Hlavnou opozičnou silou proti Erdoganovi boli a sú priaznivci Kamala, ktorí mali pod kontrolou vojenské akadémie, a tak mali možnosť formovať vodcovské osobnosti armády, ktoré vykonali pokus o prevrat a teraz sú väznení. Hovoríme o takmer dvoch stovkách generálov a admirálov a minimálne tisícke ďalších vysokých armádnych dôstojníkov. Erdogan používa prevrat na ďalšiu islamizáciu Turecka.
 
Je v súčasnosti – po potlačení prevratu – Turecko podľa vás väčšou bezpečnostnou hrozbou, než bolo predtým? Bude ďalej vydierať Európu a je naozaj reálne, že za jeho asistencie alebo s tichým súhlasom začnú utečenci opäť prenikať do EÚ?
 
Turecko bolo bezpečnostnou hrozbou od okamihu, keď Erdogana zvolili za prezidenta, a situácia sa neustále zhoršuje. Európu, samozrejme, vydierať bude, napokon, to robí už dnes. Oprávnene možno očakávať, že sa tento tlak bude zvyšovať. Vzhľadom na postupujúcu a zrýchľujúcu sa islamizáciu Turecka je len otázkou času, kedy sa z tejto krajiny stane doslova diaľnica do Európy a Erdogan bude tvrdiť, že s tým nemá nič spoločné a že robí, čo je v jeho silách, aby tejto migrácii zabránil. Ale pravda bude rozhodne inde.
 
Do tretice Turecko – má teda zmysel, aby taká krajina, ktorá opúšťa sekulárne myšlienky, bola strategickým členom NATO? A najmä teraz, keď sa Erdogan tak “bratríčkuje” s Putinom?
 
NATO by malo urobiť to isté, čo už robia Američania – zostať s Erdoganom v kontakte, ale k ničomu ho nepustiť a predovšetkým mu neveriť. Erdogan sa nebratríčkuje s Putinom, ale dokazuje tým, že je človekom, ktorý urobí čokoľvek, aby dosiahol svoj cieľ. To, že komunikuje s Putinom, ktorý ho ešte pred rokom posielal do čerta, ukazuje, že ide o chladného, vypočítavého a veľmi nebezpečného človeka bez emócií.
 
Pri besedách hovoríte o potrebe chrániť hranice a vyzbrojiť sa. Oponenti na to vyhlasujú, že tu potom vznikne Divoký západ a právo silnejšieho. Ako by ste im odpovedali?
 
Nerozumiem súvislosti medzi posilňovaním vlastnej obranyschopnosti a kontrolou národných štátnych hraníc a zmenou krajiny na Divoký západ. Naopak – vidím to ako zachovanie kontroly nad akoukoľvek situáciou a uchovanie pokoja a bezpečia.
 
Aby sa zabránilo prípadným útokom, ale tiež aby sa vedelo o pohybe migrantov, je potrebná väčšia kontrola. Nebude to ale až príliš na úkor ľudských práv? Nerezignovalo sa práve v Izraeli na ochranu súkromia v záujme celkovej bezpečnosti?
 
Je pravda, že kontroly trochu obmedzujú súkromie ľudí a ich slobodu, ale rovnako ako v Izraeli, aj ja verím v motto Bezpečnosť nadovšetko.
 
Pri sledovaní olympijských hier sme s prekvapením zisťovali, aké hlboké priekopy sú obrazne povedané vykopané medzi národmi. Ruku nepodá egyptský pretekár izraelskému súperovi, Libanonci nechcú ísť autobusom, kde sú zástupcovia Izraela… Zhoršuje sa podľa vás bezpečnostná situácia celkovo vo svete a politikárči sa aj v športe?
 
Áno, bezpečnostná situácia sa bezpochyby zhoršuje a sme svedkami čoraz väčšieho počtu teroristických útokov v Európe a tiež inde vo svete. Ale súčasne vidíme, že uvedomenie ľudí stúpa, a ja verím, že dôležité kroky, ktoré sa teraz konajú, smerujú k vyriešeniu súčasnej neradostnej situácie, a som presvedčený, že v budúcnosti sa riešenie nájde a bezpečnosť sa opäť zvýši. Zmena myslenia ľudí bude nejaký čas trvať, ale rozhodne k tomu dôjde. Čo sa týka politikárčenia v športe, zvlášť proti Izraelu, to existovalo vždy, len Izrael nebol dosť dôležitý na to, aby si to niekto všimol. Zmena v náhľade ľudí na moslimov a islamizmus vedie súčasne k zmene vnímania Židov a všeobecne všetkých Izraelčanov. Čím je radikálny islam nebezpečnejší a približuje sa, tým je štát ako Izrael so svojimi dlhoročnými skúsenosťami s bojom proti islamským radikálom významnejší.
 
Niektoré konšpiračné teórie hovoria, že Izrael má s Ukrajinou svoje plány – navzdory USA a EÚ. Ide o ochranu oligarchov typu Achmetova či Kolomejského, alebo je v tom ešte niečo iné?
 
Nezabudnite, prosím, že aj v Rusku žije veľa židovských oligarchov, a verím, že izraelský štát si nechce a ani nemôže vybrať len jednu stranu. Vami spomenutí oligarchovia reprezentujú len sami seba a ich nápad vytvoriť múr medzi Ukrajinou a Ruskom sa síce inšpiroval izraelskou realitou, ale v žiadnom prípade nie izraelskou vládou alebo inými predstaviteľmi.
 
Vyrastá nám generácia, keď sa mnoho mladých chlapcov, mužov nevie správne orientovať bez mobilu v prírode, na zbraň si siahnu len virtuálne pri hrách na internete a pre ktorých je pojem vlasť prázdnym pojmom. Vrátiť späť povinnú vojenskú službu, výučbu brannej výchovy na školy – nie je to úloha skôr pre vládu pevnejšej ruky? V Izraeli sú vo vedení krajiny veľké, silné osobnosti – nám tu v Česku, respektíve na Slovensku podľa vás takéto osobnosti chýbajú?
 
Definitívne áno – povinná vojenská služba, branná výchova na školách, ďalej výučba sebaobrany – napríklad Krav Maga na školách, väčšie zapojenie záujmových združení, ako je skautské hnutie – to sú bezpochyby kroky správnym smerom a rozhodne prinesú pozitívne výsledky. A tým mám na mysli aj zvýšenie hrdosti na svoju vlasť. Potom sa určite aj tu objavia charizmatickí vodcovia.
- Reklama -