Potrebujeme vyriešiť základné problémy krajiny. Registrované partnerstvá, nižšia DPH na jesetery či vlaky zadarmo nimi nie sú, hovorí predseda NG

0
Tomáš Smutný, predseda Novej Generácie (Autor: Reprofoto, Novageneracia.sk)

Kto je to Nová Generácia? Kedy a ako ste vznikli?

Nová Generácia je združenie mladých ľudí, úspešných manažérov, podnikateľov, ale aj šikovných študentov, ktorí sa zaujímajú o verejné dianie. Každý z nás chce ostať žiť na Slovensku, a preto nám nie je jedno, čo sa v krajine deje. 

Koľko máte členov, aké sú vaše ciele a aktivity?

Rozlišujeme riadne členstvo a status sympatizanta. Hlasovacie právo má len riadny člen. Pri udeľovaní riadneho členstva si dávame pozor na minulosť uchádzača a motiváciu. U nás netolerujeme žiadne v politike dobre známe “výťahy”, čo symbolizuje miesta na kandidátke, politické nominácie na lukratívne fleky alebo akékoľvek iné priživovanie sa na štáte.

Čo sa týka sympatizantov, tých máme niekoľko stovák až tisícok. Ide o interaktívne spojenie, komunikáciu prostredníctvom sociálnych sietí, newslettru, ale aj účasti na akýchkoľvek našich akciách. 

Viaceré naše aktivity nájdete aj na našej webovej stránke. Organizujeme rôzne vzdelávacie konferencie a diskusie na rôzne témy. Ale keď sa nám niečo nepáči, zorganizujeme aj protest či petíciu. Našou najväčšou petičnou akciou bola petícia proti nezodpovedným a populistickým vlakom zadarmo, ktorú doteraz podpísalo viac ako 40 tisíc občanov. Zmenu by mali prinášať práve mladí ľudia, musí ich byť vidieť a počuť.

Ako ste financovaní?

Nová Generácia je financovaná výlučne z členských príspevkov. Partnerské nadácie Konrada Adenauera a Hannsa Seidla nám pomáhajú spolufinancovať len vzdelávacie aktivity. Na chod organizácie nedostávame žiadne peniaze ani od štátu, ani od nadácií. Na väčšinu aktivít sa skladáme a nemáme ani platených funkcionárov. Všetky naše aktivity robíme bez akejkoľvek finančnej odmeny, len na dobrovoľníckej báze. My naozaj chceme, aby sa Slovensko konečne posunulo dopredu. Preto nám nerobí problém organizovať vzdelávacie konferencie, diskusie alebo aj festivaly pre mladých ľudí v rámci svojho voľného času.

Čo sú podľa vás najväčšie problémy Slovenska?

Určite nie registrované partnerstvá, nižšia DPH na jesetery či vlaky zadarmo. Asi nie som jediný, kto si myslí, že na Slovensku sa podstatné problémy neriešia, ale odsúvajú. Nezamestnaného netrápi, či v susednej obci spolu žijú dvaja chlapi alebo dve ženy. Takisto lekárov, sestričky alebo aj učiteľov netrápi, či sa zníži DPH na ryby, ktoré si ani nemôžu dovoliť kúpiť preto, že sa zdravotníctvo rozkradne a neostane na investície či zvýšenie platov. 

Ak chceme, aby sa na Slovensku žilo tak, ako v západných krajinách, potrebujeme vyriešiť základné problémy krajiny: nezamestnanosť, korupciu, vymožiteľnosť práva, úbohé školstvo a zdravotníctvo, katastrofálne podnikateľské prostredie a iné problémy, ktoré by som mohol menovať ďalšiu polhodinu. Slovensko, dokonca viac ako soľ, potrebuje už konečne politika-štátnika, ktorý aj napriek prieskumom verejnej mienky a napriek oligarchom a korupcii, chytí vedenie štátu poriadne do rúk a zavedie reformy, pomocou ktorých sa Slovensko stane opäť tigrom Európy.

V sobotu sa koná vami organizované podujatie MOVE, čo to je a kto sa zúčastní?

Veľký dôraz v Novej Generácii kladieme na vzdelávanie. Podľa môjho názoru len vzdelaná spoločnosť má svetlú budúcnosť. Aj preto sme sa rozhodli, že vo svojom voľnom čase zorganizujeme prvý a počtom hostí aj obrovský festival v študentskom mestečku v Mlynskej doline v Bratislave. Úlohou festivalu je spojiť na jednom mieste úspešné osobnosti Slovenska, úspešných podnikateľov či manažérov, politikov aj novinárov a analytikov s odborníkmi z rôznych oblastí, aby títo všetci mladým ľuďom priniesli inšpiráciu, vzory, ale hlavne odkaz, že zmena je možná, len na nej treba pracovať. Keď sa nebudem zaujímať o svoje okolie alebo krajinu, keď nebudem náročný na politikov, ktorí vedú krajinu, tak sa nič nezmení. Jedným z našich cieľov je, aby ľudia začali kriticky myslieť a hodnotiť či už politikov, ale aj novinárov. Tak sa podľa môjho názoru aspoň čiastočne vyhneme rôznym propagandám a populizmu.

Prídu politici zo Siete, Mostu-Híd, KDH, SaS a bývalí členovia SDKÚ. Sú to strany, ktoré podporujete?  

Festival je a bude vždy apolitický. Okrem odborníkov sme pozvali aj zástupcov každej relevantnej strany a teda aj vládneho Smeru, aby každý dostal rovnakú šancu diskutovať s mladými. Niektorí to prijali, iní odmietli. Na poslednom kongrese v marci tohto roku v Trnave sme jasnou väčšinou odhlasovali, že nepodporíme žiadnu z doteraz vzniknutých strán. Ako som už spomínal, Slovensko potrebuje vzdelaného, slušného a hodnotového politika-štátnika, ktorý zavedie potrebné reformy a udá smer krajiny. Medzi teraz aktívnymi politikmi takého, žiaľ, nevidíme. Možno to znie ako naivné presvedčenie, ale takí ľudia naozaj sú. Osobne poznám jedného až dvoch, ktorí tieto vlastnosti a “drive” majú. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

Dá sa povedať, že prvoradými pre vás sú ekonomické témy?

Ekonómiu som študoval, na vysokoškolskom internáte som pomocou študentskej pôžičky založil svoju prvú firmu, ktorá už získala nejaké ocenenia, tak môžem povedať, že pre mňa osobne sú ekonomické otázky veľmi dôležité. Nová Generácia je ale skvelá v tom, že medzi našimi členmi nájdete skvelých právnikov, ktorí pracujú pre nadnárodné kancelárie, mnoho politológov, učiteľov, ale aj lekárov. Pre nás sú prvoradé dôležité témy, ktoré sme už spomínali vyššie. Ale keď ste sa pýtali na ekonomické témy, môžem povedať, že v aktuálnej ponuke politických strán nevidím kvalitný ekonomický program, na aký sme boli zvyknutí.

Aký ekonomický model Nová Generácia presadzuje?

Štíhly, efektívny štát, ktorý tu bude naozaj pre jeho obyvateľov a nielen pre pár vyvolených. V posledných dňoch riešim kontrolu z jednej štátnej inštitúcie a môžem zodpovedne povedať, že ak by som bol premiérom ja, šikana zo strany niektorých úradov by skončila. Štát má vytvoriť podmienky pre slobodné, ale zodpovedné podnikanie a zamestnanie. Nie je predsa možné, aby úrady v 21. storočí požadovali rôzne výpisy a dokumenty, ktoré buď majú k dispozícii oni sami, alebo ich má iný štátny orgán. Aj menšie krajiny ako Slovensko, napr. Estónsko nám môžu byť vzorom v informatizácii. Mám taký pocit, že ako krajina prešľapujeme na mieste už nejaký ten rok, ak nie aj celú dekádu.

Kam by podľa Novej Generácie malo Slovensko smerovať zahraničnopoliticky?

Táto otázka je pre Slovensko momentálne jedna z kľúčových. U premiéra môžme sledovať akési vajatanie. Na Slovensku strojí formu silného a neohrozeného lídra, ktorý dokáže aj sám uchrániť krajinu pred Európskou úniou, ale v Bruseli na rokovaniach sedí ticho a hrá druhé, možno aj tretie husle. Ako raz nakreslil Shooty, srdce ho ťahá na východ, ale rozum na západ. A to pre krajinu, ako člena EÚ a NATO vôbec nie je dobré. Pre Novú Generáciu je dôležité, že sme členmi práve týchto nadnárodných zoskupení, toho slobodnejšieho západného sveta. Na druhej strane ale vnímame informačnú vojnu medzi Západom a Východom a je nesmierne dôležité, aby si zachovali to spomínané kritické myslenie aj v tomto toku informácii.

Podporili ste výzvu k ľudskosti? Máte dojem, že Slovensko zaujalo v otázke imigrantov nesprávny prístup?

Ak by som mal hodnotiť postoj vlády, zaujali sme asi ten najhorší prístup, aký sme si mohli vybrať. Premiérova taktika je rozosievať strach a hrôzu, v tom je výborný. Chce, aby ho ľudia vnímali ako jediného záchrancu pred utečencami a v tom sa mu, bohužiaľ, darí. Ak je premiérovým cieľom ostať v EÚ sám, resp. mať len jedného spojenca a to Viktora Orbána, môže pokračovať ďalej a zneužívať tému utečencov až do volieb. My s tým ale nesúhlasíme, pretože v konečnom dôsledku utrpí celé Slovensko. Na druhej strane si Európa musí uvedomiť, že nemáme miesto pre všetkých z nestabilných regiónov. Som človek, ktorý nerieši následky, ale príčiny a ako hlavnú príčinu v tejto otázke vidím slabý, ostýchavý a bojazlivý prístup k riešeniu konfliktu s Islamským štátom a inými teroristickými organizáciami. Pokiaľ nevyriešime situáciu v týchto krajinách, nemôžme sa čudovať, že sa nám do Európy budú valiť tisíce migrantov.

Na vašej stránke sa píše, že podporujete mimovládne organizácie a tretí sektor ako prirodzené náhrady zastaraných inštitúcií. Kto sú to v tomto prípade zastarané inštitúcie?

Všetky, ktoré neuľahčujú ľuďom život v krajine. Mohli by sme ich menovať rad-radom, ale stratili by sme kopec času. Každý, kto už absolvoval krížovú cestu na našich úradoch vie, na čo narážam. Z verejnej správy konečne musíme vytlačiť spojenie “nedá sa” a musíme ho nahradiť s “skúsme nájsť spôsob, ako vám pomôžeme.”

- Reklama -