Posledný rozhovor s Michalom Horským

0
Michal Horský (Autor: Facebook, Konferencie FMK)
Po pondelkovej republikovej rade strany Most-Híd a oznámení rokovaní o predčasných voľbách sa o tejto možnosti čoraz viac hovorí aj v koalícii. Bol to zo strany Mosta správny krok požadovať predčasné voľby s tým, že inak položí vládu? 
 
Most iba urobil to, čo pred tým pán prezident. Zrejme sú tam nejaké podmienky. Pravdepodobne slovenská časť strany Most-Híd alebo je tlak z ľudovej frakcie Európskej komisie, a Bugár zrejme potreboval čas na to, aby si ujasnil, či zvoliť jednu, alebo druhú alternatívu. 
 
Okrem predčasných volieb pripúšťajú niektorí predstavitelia koalície dokonca aj možnosť zásadnej rekonštrukcie vlády, čo znamená, že je v hre aj post predsedu vlády. Poslanec Blaha však vyhlásil, že Ficova vláda bez Fica existovať nemôže. Viete si predstaviť takúto rošádu? 
 
To by záviselo od pána prezidenta, lenže keď padne premiér, tak padá celá vláda. Nie je však v moci Mosta-Híd, aby ovplyvnil niečo také. Ešte raz opakujem, ak padne premiér, tak padá celá vláda. Na jej zostavenie má vplyv prezident, takže by to nebolo v rukách Mosta ani budúcej vládnej koalície. 
 
Je výmena premiéra podľa vás možnosť, ako sa vyhnúť predčasným voľbám? 
 
Ťažko povedať, ale prevdepodobne nie. Opozičné strany sú už príliš naladené na vládnutie. Počul som však aj také informácie, že v budúcej vláde by mal byť už aj pán Matovič a jemu podobní. Na to, kto bude vládnuť, budú mať však vplyv len strany, ktoré budú novú vládu zostavovať a prezident.  
 
V atmosfére, keď sa predčasné voľby skloňujú vo všetkých možných súvislostiach, sa očakávalo, že utorková schôdza národnej rady bude plná napätia a sporov aj medzi koaličnými stranami, ale nestalo sa, čo uviedli aj opoziční poslanci. Čím to podľa vás je? 
 
Všetci sa cítia byť ohrození. Jasné, že najmä vládna koalícia, ale z vyhlásenia strany SaS vidno, že ani ona si nie je istá. Ešte ani nezostavuje vládu a už kladie podmienky, ako sa má správať budúca opozícia. Svedčí to skôr o tom, že uplynulé dva roky sa opozícia z rôznych dôvodov nesprávala štandardne. Je tu potom moja známa téza, že oni nezvolia alternatívu, ale iba šteky. A to už tvrdím dva roky.
 
Snaží sa podľa vás Smer-SD vykľučkovať z tejto situácie a urobiť všetko preto, aby predčasné voľby nemuseli byť, alebo už je neskoro? 
 
Myslím si, že Smer sa usiluje už len o to, aby ako-tak dôstojným spôsobom položil vládu. V tejto situácii bez Roberta Fica len ťažko pokračovať. 
 
Myslíte si, že aj po predčasných voľbách bude Smer-SD víťaznou stranou?
 
Nie, ale všetko je zatiaľ otvorené. Je dôležité, ako vláda padne a kto ju položí. Je známa vlastnosť slovenského voliča, že ľutuje. Ak to opozícia teraz urobí nešikovne, tak sa súčasná vládna koalícia naozaj vráti, povedzme, že takmer triumfálne. Nikto si zatiaľ nie je ničím istý ani porážkou. 
 
Ako vnímate vyhlásenie strany SaS, ktorá včera (13. 3.) na rokovaní NR SR oznámila, že sa jej poslanci nebudú zúčastňovať zasadania Národnej rady SR až do pondelka, keď sa uskutoční mimoriadna schôdza, na ktorej bude premiér Robert Fico čeliť odvolávaniu z funkcie? 
 
Rozumiem tomu tak, že vopred ohlásili pád vlády a nechcú ho urýchliť na piatok, ako bol ohlásený. SaS chce, aby to bolo v pondelok, aby mohli zosúladiť svoje kroky s vyhlásením. Sulík si uvedomuje, že sa ako opozícia správali škandalózne. Je to nebývalý krok, že ešte ani nezostavil vládu a už hovorí, za akých podmienok je ochotný ju zostavovať a vyzýva, aby sa budúca opozícia nesnažila škandalizovať, čo on sám robil dva roky.
 
Navyše premiér vie aj to, čo sa deje v New Yorku na 5. Avenue, kde Soros zostavuje vládu. Fico tvrdí, že Soros tam zostavuje vládu, benátsky prokurátor vydal zatykač na mafiána s drogami, ktorého naša polícia zatkla a tým sú zneistené akékoľvek vyhlásenia Európskej komisie.
 
- Reklama -