Poradca štyroch premiérov: Nepoučia sa. Iracionálna Merkelová aj Juncker musia odísť

0
Angela Merkelová a Jean Claude Juncker (Autor: TASR)

Briti odhlasovali brexit. Čo na to hovoríte?

Pred týždňom som sa chcel v Európskom dome staviť jeden ku desiatim, že Británia vystúpi z EÚ. Nikto sa neodvážil staviť. Niektorí sa na mňa pozerali s úctou, iní ako na blázna. Vlastne bývalý eurokomisár Štefan Füle hovoril, že verí Anglicku, že v Únii zostane. Jeden z najväčších kamarátov Petr Robejšek bol pre brexit a ja som sa k tomu váhavo tiež priklonil. A mal som recht.

Keby Briti rozmýšľali ekonomicky, tak z toho pohľadu urobili hlúposť. Budú na tom totiž horšie. Budú musieť obnovovať administratívu a vzťahy v tých sekciách, kde to za nich kolektívne vybavovala Európska únia. Prevládli emócie, čo je pre mňa, ako pre polomarxistu, dôkazom, že Marxovo tvrdenie o všemocnosti ekonomiky úplne neplatí. Briti sa boja utečencov. Nielen moslimov, ale aj Poliakov a Ukrajincov. Už toho majú plné zuby.

Ako je možné, že v tak chladnom a triezvo uvažujúcom národe odrazu prevládli emócie?

Nezabudnite na strašiaka migrácie. V Afrike je teraz obrovské sucho. Kto si trochu dokáže predstaviť, čo sa môže diať, tak mu od hrôzy vstávajú vlasy dupkom. Tam nepôjde o milióny, ale o desiatky miliónov utečencov. Keď sa Európska únia neodhodlá vracať ich späť, tak bude vybavená. No a Briti si myslia, že za kanálom prežijú. Navyše si Briti vždy mysleli, že do eupokladnice platia priveľa. Pritom si vymohli toľko úľav, že to hraničilo až so sebeckosťou. Nakoniec u nich stále prvé husle hrá povedomie, že boli kedysi najväčšia z veľmocí. Veď Američania, aspoň formálne, nikdy koloniálnu ríšu nemali.

Neboja sa Briti oveľa viac než migrantov zo svojich kolónií prisťahovalcov z postsovietskeho priestoru, teda práve Poliakov či Ukrajincov?

Pozor, došlo k určitému posunu. V minulosti to bola pravda. Ale dnes, keď vidia, ako sa degenerovane správajú napríklad Pakistanci, tak to už neplatí. Pravdivo o tom zmýšľal významný ekonóm Robert Skidelsky. Tvrdil, že k žiadnej integrácii nedošlo. Moslimovia budú vždy držať spolu. Napokon hovoril mi to aj vnuk, ktorý tam študoval. Videl, ako sa na pláži tvoria skupinky podľa národností. Indovia, Pakistanci, obyvatelia Karibiku a tak ďalej. Briti sa podľa mňa boja všetkých migrantov.

Na druhej strane je potrebné povedať, že brexitom pomohli Putinovi. On to nedá najavo, ale jasá. V Kremli sa teraz musí strašne oslavovať, tam tečie šampanské prúdom.

Škóti a Severní Íri hlasovali proti brexitu. Nemohol by výsledok referenda zničiť Veľkú Britániu?

V týchto krajinách, samozrejme, budú uvažovať o návrate, ale vývoj v Európe len potvrdí pozície zástancov brexitu. Bude stačiť pol roka sledovať, čo sa deje na kontinente, a Škóti aj Íri si to rozmyslia. Treba vidieť perspektívu. Taliani nebudú schopní utečencov zastaviť a všetko pôjde „do riti“.

V samotnej Británii sa ale tiež mnohé zmení. Napríklad kariéra mnohých politikov. Bývalý starosta Londýna Johnson chce byť predsedom vlády, čo sa mu asi podarí.

Poučí sa Európska únia z brexitu?

Tá súčasná banda nie. Jean-Claude Juncker nie. Z Luxemburska urobil daňový raj a tým takmer najbohatšiu krajinu v Európe. Angela Merkelová tiež nie. To je iracionálna baba, podľa mňa duševne postihnutá. Obaja musia padnúť. Väčšina ostatných komisárov sú predajné duše. Malo by tam dôjsť k upratovaniu.

Bude tiež veľa zaujímavé, ako sa zachová Vyšehradská štvorka. Poliaci, Maďari a Slováci budú podľa mne hecovať Sobotku, aby vytvorili vlastný malý pakt. To ale budú musieť Česi zase klamať na všetky strany, veď sme sedemnásta spolková krajina Nemecka. Veľmi si teda vyskakovať nemôžeme.
 

Kto je Jaromír Sedlák

Narodil sa roku 1925. Počas druhej svetovej vojny bol predavačom, potom robotníkom. V roku 1945 vstúpil do KSČ. Postupne sa dostával na vyššie posty v štátnom aparáte a pôsobil ako diplomat v Anglicku, Švajčiarsku a na Srí Lanke. Potom sa stal hovorcom ministerstva zahraničia. Tiež bol poradcom troch komunistických premiérov, teda Lubomíra Štrougala, Ladislava Adamca a Mariána Čalfu. Napísal okrem iného knihy Mierové spolužitie a súperenie a Triedy a triedny boj. V júni 1989 bol na pozvanie Henryho Kissingera v USA na konferencii o medzinárodných vzťahoch a východnej Európe. Koncom roka 1989 spoluzakladal Demokratické fórum komunistov. Bol aj poradcom premiéra Jiřího Paroubka. Žije v Prahe a hovorí: „Nikdy som nič nepodpísal CIA, KGB, britským MI6 či MI5, Mossadu, Stasi a ani ma o to nikdy otvorene nežiadali. Aj keď nepriame náznaky boli.“

- Reklama -