Poliačik o svojom väčšom vplyve v SaS. Prezradil aj, o čom bolo stretnutie so Sulíkom pred kongresom

0
Martin Poliačik. (Autor: pk)

Pôvodne sme si dohadovali rozhovor zhruba pred mesiacom, vy ste mi vtedy hovorili, že sa k situácii v SaS vyjadríte až okolo 20. marca. Povedzte úprimne, vtedy ste si mysleli, že dnes budete v akej situácii?

Kongres je najdôležitejší moment straníckeho života. Určite si spomeniete, že mnohé témy v SaS sa vynorili práve po tom poslednom. Preto som chcel všetku svoju energiu venovať komunikácii s členskou základňou a s médiami komunikovať o situácii v strane až po kongrese. Dnešný stav zodpovedá mojej vtedajšej predstave.

Dnes už hej, ale pred kongresom to zvonku vyzeralo na váš postupný odchod zo strany, nakoniec ste členom republikovej rady SaS. Vaša predstava – to znamená, že ste s týmto výsledkom vývoja vašej pozície v strane za posledné obdobie spokojný?

Áno.

A cítite sa, mimo „honoru“ z funkcie, dnes v SaS komfortnejšie ako pred pár mesiacmi?

V SaS sa cítim dobre. Vďaka komunikácii s členmi pred kongresom dnes viem lepšie posúdiť, kde vieme nájsť zhodu ľahko a kde je potrebné diskutovať. Istotu som teda nadobudol hlavne v predstave, ako pre svoje návrhy a videnie sveta nachádzať podporu.

Richard Sulík pred časom hovoril, že váš vplyv na stranu nie je veľký. Ako člen republikovej rady aké máte presne možnosti ovplyvňovať dianie v strane?

Republiková rada je najvyšší rozhodovací orgán medzi kongresmi strany a prijma všetky dôležitejšie rozhodnutia. Zároveň na jej pôde vznikajú dôležité dokumenty strany. Ako jej člen budem mať na tieto procesy vplyv.

Vy ste dlhodobo kritizovali Richarda Sulíka za niektoré postoje, vo februári ste si to vydiskutovali. Sedeli ste spolu aj pred sobotou?

Sedeli sme spolu pre Mečiarove amnestie, kongres a stranícke veci sme neriešili.

Predseda nedávno hovoril, že ste uleteli, že vítanie migrantov, vaše názory na islam – to k “jeho” SaS nepatrí. Znamená sobota aj to, že sa budete týmto témam radšej vyhýbať alebo zaujmete menej vyhranené hodnotenia?

Budem robiť to, čo som sľúbil na kongrese – hľadať spoločný postup tak, aby vyhlásenia strany a jej členov neboli vnímané ako protikladné.

Richard Sulík vás pred vyše polrokom dal republikovou radou odvolať z postu tímlídra pre školstvo. V sobotu vám dal hlas. Prekvapuje vás zmena jeho postoja?

Richard Sulík potvrdil, že svoju deklarovanú podporu pre názorovú rôznorodosť myslí vážne. Dôležité pre mňa je, že moju budúcu účasť vo vedení strany predseda vyhodnotil ako možný prínos. Odtiaľ začneme.

Odvolanie zo spomínanej pozície tímlídra vás mrzelo, hovorili ste o sklamaní a mocenskom zásahu predsedu na základe názorových rozdielov. Dnes by ste váš vzťah ako hodnotili?

Nevidím dôvod už rozmazávať vtedajšie pocity, aj tak mali v médiách viac priestoru, než bolo nutné.

Ešte pred pár týždňami ste ho dosť kritizovali na sociálnych sieťach, povedzme k jeho slovám k dievčine, ktorá spálila a zneuctila Korán. Budete sa už komentárom na jeho osobu na internete vyhýbať?

Nepamätám si, že by som sa konkrétne k tejto veci vyjadroval. Všetky názorové nezhody budem chcieť riešiť na pôde strany.

Zo SaS už odišlo veľa známych bývalých tvárí strany. Kto vám z nich najviac chýba a kto najviac chýba SaS?

Mne najviac chýba Robert Mistrík.

Prečo práve on?

Rozhovory s ním boli veľmi prínosné v republikovej rade aj mimo politiky.

Vy veríte spolupráci SaS s OĽaNO? Nejde len o dohodu o voľbách do VÚC, ale celkovo. Váš vzťah s Igorom Matovičom je známy svojou vlažnosťou…

Je povinnosťou najsilnejšej opozičnej strany hľadať pre postavenie alternatívy voči súčasnej vláde čo najväčšiu podporu demokratických síl. Beriem to ako fakt, bez ohľadu na vlažnosť môjho vzťahu s Igorom Matovičom.

Aj v dnešných časoch, keď sa každý snaží byť konzervatívny, dochádza k vývoju aj na liberálnej časti politického spektra. Čo hovoríte na Progresívne Slovensko? Už ste spomínali, že im ako prípadným partnerom držíte palce, ale čo viac?

Viac budem vedieť povedať, keď predstavia svoje konkrétne návrhy a vízie. Dovtedy platí, čo som povedal.

Po šiestich rokoch sa SaS vracia k okresným a krajským štruktúram. To je reakcia na Progresívne Slovensko?

Nie, to je príprava na vládnutie.

O to viac – nie je tých šesť rokov stratou? Možno ste mohli byť už inde, keby mal každý región stále svoju základňu, predsedu.

Regionálne štruktúry zodpovedali situácii strany. Ich zoštíhlenie stratou nebolo, vyprofilovali sa silní regionálni lídri, ktorí dnes môžu byť pre nových predstaviteľov v regiónoch oporou.

Zahlasujete za koaličný návrh zrušenia Mečiarových amnestií?

SaS rokuje s koalíciou aj s opozičnými partnermi. Hlasovanie bude výsledkom týchto rokovaní. Pevne verím, že sa podarí amnestie zrušiť.

Jesenné voľby do vyšších územných celkov budú prvým testom strany SaS od parlamentných volieb. Aký výsledok v týchto voľbách očakávate? Koľko miest županov by bol dobrý výsledok?

Urobíme všetko pre to, aby sme v týchto voľbách uspeli. Ja zodpovedám za tvorbu programov, to je teraz mojou prioritou. Na konkrétne detaily k postupu a očakávaniam vám určite radi odpovedia naši kandidáti.

- Reklama -