Podporil ma aj Gašparovič. Upozornil som ho, že to vytrúbim, tvrdí komunistický kandidát na župana Suleiman. Myslí si, že nám tu vládnu kolonizátori

0
Jalal Suleiman (Autor: archív J. Suleimana)

Pochádzate zo Sýrie, kde žijú aj kresťania. Zrejme aj vy ste z kresťanského prostredia…

Pochádzam z Homsu, ale na území Slovenskej republiky som už 33 rokov, dokonca aj povinnú vojenskú službu som slúžil na Ministerstve obrany Slovenskej republiky. Mimochodom, môj otec je bývalý kňaz, osem rokov bol kňazom. Do kňazstva ho uviedol jeho biskup, ktorý v Rusku študoval teológiu so Stalinom. Takže v rodine máme blízko ku kresťanstvu aj komunizmu, má to trocha aj historický podtext.

S čím vstupujete do volieb, prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu BSK?

Som občan, ktorý sa už nedokáže nečinne sa prizerať na protispoločenské správanie, nebojím sa použiť slovo žoldnierov – oligarchov z radov politikov tohto systému. Verejnosť precitá z ilúzií a je už unavená z korupcie a oportunizmu politikov. Prirodzene hľadá riešenia a my v strane KSS ponúkame alternatívu.

Už len naša samotná angažovanosť v neparlamentnej strane, ktorá nemá sponzorov, je dôkazom, že v politike nehľadáme osobný prospech, ale snažíme sa docieliť prospech verejný. Okrem osobnej statočnosti a sociálnej empatie ponúkam i profesionalitu, zodpovednosť, precíznosť a organizačné schopnosti. Mám to, čo je potreba pre výkon verejnej funkcie – čisté ruky, horúce srdce i chladnú hlavu.

Keď pred štyrmi rokmi kandidoval váš stranícky kolega Karol Ondriaš, netajil sa tým, že by maximálnym spôsobom zaviedol socializmus v Bratislavskom kraji. A že by vyhnal “kolonizátorov” z Bratislavského kraja. Teda tých, ktorí vlastnia naše hotely, chodníky a námestia. Mate rovnaké ambície?

Neviem, na akú otázku takto odpovedal Karol Ondriaš, ale má pravdu minimálne v tom, že tu vládnu, takpovediac, kolonizátori. To môžeme vidieť na správaní vazalov – kolonizátorov z radov politikov tohto systému, ktorí idú proti ľuďom. Bratislavský kraj je najbohatší na Slovensku, no obyvatelia sú viac producentmi hodnôt ako ich užívateľmi.

Vážim si poctivú prácu učiteľov, vodičov, lekárov a sestier, aj preto chcem tvrdý verejný dohľad nad tým, aby peniaze VÚC neskončili na kontách spriatelených “podnikateľov” a bielych koní. Som presvedčený, že najmenej štvrtina peňazí končí bez verejného úžitku v súkromných vreckách. Viem si predstaviť, že už v prvom roku dôslednej kontroly by sme získali úspory najmenej vo výške 12 percent. Tým pádom by sme dohliadli na to, aby z toho profitovali zamestnanci vo verejných službách BSK a ich klienti.

Aké sú podľa vás kľúčové problémy kraja, ktorá z oblastí si zasluhuje čo najrýchlejšie, najakútnejšie riešenie?

Je to jednoznačne otázka bývania, dotýkajúca sa v prvom rade mladých rodín s deťmi. Preto je ťažiskom môjho programu budovať 350 krajských bytov ročne s tým, že mladé rodiny s deťmi budú mať prednosť. Sú budúcnosťou Slovenska. Ďalší problém je nedostupnosť drahých stomatologických služieb pre bežného občana, ako aj nedostatok verejného poriadku. Určité konkrétne predstavy v týchto otázkach mám a prinášam riešenia.

Od ostatných kandidátov sa teda odlišujete tým, že za najväčší problém nepokladáte dopravu. Ale aj tú je potrebné nevyhnutne riešiť. Ako podľa vás?

Jedno je isté, dopravu nevyrieši záľuba časti reprezentácie kraja v bicyklovaní. Zdravý životný spôsob je nesporne potrebné podporovať, ale nie na úkor toho, koľko času zbytočne trávia ľudia cestou za povinnosťami v zápchach a v prostriedkoch hromadnej dopravy. Informačné technológie už dnes umožňujú veľmi efektívnu organizáciu dopravy a my máme predstavu, ako realizovať prepravu študentov a zamestnancov na náklady škôl a zamestnávateľov i bezplatnú dopravu pre dôchodcov a mamičky s malými deťmi.

Nepridávate sa teda ako ľavicovo orientovaný politik k ultra ľavicovému riešeniu typu doprava zdarma?

Doprava zdarma nie je nič iné ako obyčajný predvolebný sľub. A jeho navrhovateľ má určite už teraz pripravený dlhý zoznam “objektívnych dôvodov”, prečo ho napokon nebolo možné realizovať v praxi.

Dostupné zdravotníctvo a sociálna oblasť, to boli a sú kľúčové oblasti pre ľavicu. Čo by ste navrhovali urobiť v týchto oblastiach v Bratislavskom kraji?

Som hlboko znepokojený starostlivosťou o dôchodcov, viem si predstaviť lepšiu spoluprácu so starostami pri spájaní síl, aby sa ľudia  mohli starať o vlastných rodičov a obnoviť medzigeneračnú súdržnosť. V zdravotníctve je situácia kritická. Nezaznamenal som, že by sa “kraj” doslova bil so zdravotnými poisťovňami za lepšie podmienky v nemocniciach a ambulanciách. Tam sa ešte dá veľa spraviť pre odvrátenie kolapsu, do ktorého sa komercionalizované zdravotníctvo nezadržateľne rúti.

V zdravotníctve je približne trojnásobok prostriedkov, ako bolo v bezplatnom socialistickom zdravotníctve. No pacienti sú obeťami systému, na ktorom profituje najmä zahraničný farmakologický priemysel. Myslím, že kraj má nielen právo, ale aj povinnosť voči ministerstvu, poisťovniam a farmakologickému biznisu obhajovať záujmy vlastných obyvateľov. Má v rukách predsa licencie pre ambulancie a celý systém nástrojov. No mám obavu, že práve preto by sa báli “podnikatelia” v zdravotníctve vpustiť do svojho rybníka šťuku, ktorá by stojaté mútne vody zvírila. Ja som tá šťuka, priatelia!

Pracujete ako tlmočník i súdny prekladateľ, no ste absolventom strojníckej fakulty. Veľa sa hovorí o rozvoji technického školstva, o pritiahnutí budúcich poslucháčov na školy technického zamerania. Smerovala by aj k tomuto vaša snaha na post predsedu BSK?

Pri pohľade na stav školstva sa mi zdá, že súčasný režim nás chce vrátiť späť na stromy. Domnievam sa, že úpadok má politické ciele – produkovať robotníkov s maturitou do pásovej montáže zahraničných investorov. Poznám mladých ľudí a myslím, že máme šikovnú mladú generáciu, ktorá si zaslúži viac. A kraj tomu môže prispieť lepšími podmienkami pre stredoškolských profesorov. Tí sú vlastne kľúčovým faktorom budúcnosti kraja. Problémom školstva sú prostriedky na kvalitné vzdelávanie. Nevyriešia ich dobré úmysly ani idealizované duálne vzdelávanie. To je mimochodom iba to, čo ešte lepšie fungovalo v socialistickom školstve.

Bratislavský kraj má obmedzenú možnosti čerpať eurofondy. Čo s tým? Kde možno nájsť zdroje na veľké potrebné infraštruktúrne projekty – cesty či revitalizácie verejných priestorov?

Tu sa vytvorila atmosféra, že sme bez eurofondov siroty! Nie, to nie sme. Založíme krajské podniky za účelom zabezpečenia príjmov do rozpočtu BSK. Z rozpočtu kraja bude následne možné financovať rozvoj zdravotníckych zariadení s dostupnými cenami zákrokov, výstavbu bytov, školstvo, kultúru, dopravu i bezpečnosť pre obyvateľov kraja.

Je v súčasnosti podľa vás nastavenie spolupráce medzi krajom i jednotlivými obcami i mestami optimálne? Kde sú rezervy? A ako je to v spojení Bratislava – Bratislavský kraj?

Ide o “konkurenčný boj”. A to je – podľa liberálnej propagandy – “základ slobodného trhu”. Na vzťahu Bratislavy a BSK možno zdokumentovať, akú cenu má a aké problémy vytvára snaha doslova “odtrhnúť si čo najväčší krajec chleba”. Kultúra spolupráce obmedzuje trh a preferuje demokratické uplatnenie záujmov verejnosti. Kým však budú víťaziť v Bratislave developerské záujmy, v BSK špekulanti a všade si poslanecké mandáty a predsedov kupovať “investori”, budú aj naďalej namiesto spolupráce dominovať konflikty.

Expremiér Ján Čarnogurský vám oficiálne prejavil podporu vo vašej kampani. Ako to vnímate, keďže ide o bývalého disidenta?

Pána Čarnogurského poznám, v posledných troch rokoch sme spoločne bojovali proti základniam Severoatlantickej aliancie na území Slovenskej republiky. Jeho postoj, že vyzýva voličov, aby volili podpredsedu komunistickej strany, ukazuje jeho politickú veľkosť. Je to principiálny človek a ako ho poznám, nezmenil názor na komunistov. Ani my sme nezmenili názor na tých, ktorí participovali na rozvrátení krajiny, ale v každom prípade, dnes bojujeme za určité nadčasové hodnoty, na ktorých sme sa v posledných troch rokoch zhodli.

Informovali ste, že vás podporuje aj exprezident Ivan Gašparovič. Nebola to však, myslím, oficiálna podpora z jeho strany. Ako to bolo, stretli ste sa aj s ním osobne?

Čo sa týka pána exprezidenta Gašparoviča, ja som ho navštívil. Dlho sme sedeli, rozoberali sme rôzne politické záležitosti v Európe a okrem iného sa ma pýtal na moje aktivity týkajúce sa kandidatúry za predsedu. Tak som sa ho priamo opýtal, koho bude voliť. Povedal, že mňa. Upozornil som ho, že to vytrúbim, on na to, že v tom nevidí problém. Treba sa ho opýtať, koho bude voliť.

Poslanec Ľuboš Blaha sa o vás vyjadril, že ste sýrsky kresťan, ale v prvom rade komunista. Vy sa tak vnímate alebo je to pol na pol? Alebo to neoddeľujete?

Ja sa čudujem každému, kto sa hlási ku kresťanstvu a nehlási sa ku komunizmu. Som jeden z tých, ktorí považujú Ježiša Krista za prvého komunistu na zemeguli. Osobne rokujem s mnohými politickými stranami a osobnosťami. Nekomunikujeme o tom vopred, pretože antikomunizmus je veľmi silný. Ale neodpustím si to v súvislosti so stranou Smer-SD. Už je najvyšší čas, aby povedali svojim voličom, koho majú voliť. To je požiadavka, ktorá je aktuálna, pretože voľby sú tu.

Ako bude vyzerať vaša predvolebná aktivita v závere kampane?

Mňa nepredajú bilbordy reklamných agentúr, iba osobná skúsenosť. Preto je mojou snahou stretávať sa s ľuďmi všade, kde budú chcieť. Kontakt na mňa možno ľahko nájsť. Pozývam na pivo. A koho svojimi názormi sklamem, tomu to pivo zaplatím!

autor: TASR, rp

 

- Reklama -