Počujete šušťanie v telefóne? Môžete byť odpočúvaní? Bezpečnostný analytik odkrýva zákulisie sledovania súkromia aj na Slovensku

0
Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)
Americký Senát rozšíril právomoci súdov, na základe ktorých bude môcť FBI prenikať do počítačových sietí nielen v USA, ale aj v zahraničí. Čo si o tomto kroku myslíte? Američania tak budú mať právo preniknúť prakticky do každej počítačovej siete na svete…
 
Pôjde o ten istý proces, aký je platný na území USA, súhlas sudcu bude nutný. V globalizovaných komunikačných podmienkach nie je tento krok prekvapujúci. FBI bude prenikať tam, kam ho povedie vyšetrovanie, a to sa neobmedzuje výlučne len na územie USA, pričom pôjde o trestné konania, nie politické. FBI nie je NSA, ktorá “napichuje”, ako ukázal Edward Snowden, kdekoho podľa politických a ekonomických záujmov Washingtonu, vrátane monitorovania spojencov, napríklad nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.
 
Ktoré krajiny patria medzi najväčších globálnych „odpočúvateľov“?
 
Každá bohatá krajina, ktorá má silné postavenie na medzinárodnej scéne, potrebuje na presadzovanie a udržiavanie svojich záujmov kvalitné technologické nástroje a odborníkov v tejto oblasti, zodpovedajúce súčasnosti a kvalite protivníkov. Sem si podľa toho môžeme dosadiť mnohých svetových hráčov na medzinárodnej scéne, popri USA Rusko a Čínu nevynímajúc.

Napichnúť“ v súčasnosti telefón nie je žiaden problém. Čo nové komunikačné platformy typu Facebook, Viber alebo Whatsapp? Sú vôbec pre bežného človeka bezpečné alebo sú, naopak, ideálnym zdrojom informácií o tom-ktorom jedincovi pre informačné služby?

Často sa objavuje otázka, čo chudák obyčajný človek? Nuž, chudák obyčajný človek býva najviac vystrašený, a pritom paradoxne sa správa väčšinou nezodpovedne na sociálnych sieťach a v elektronickej komunikácii vôbec. Používa Google a jeho nástroje, a pritom poskytuje im množstvo údajov o sebe, o svojich záujmoch, v mobilných zariadeniach nemá dostatočnú ochranu pred rôznymi útokmi, rovnako na Facebooku dáva k dispozícii detailné údaje o svojom súkromí. Ten, kto nechce, aby sa mu kdekto hrabal v súkromí alebo skutočne potrebuje utajiť svoje počínanie v komunikácii – a nemusí ísť o kriminálnu alebo politicky deštrukčnú činnosť – používa vyspelé nástroje ochrany a tie, samozrejme, nie sú zadarmo, ochrana súkromia a vlastných záujmov mu však za to stoja. Používa alternatívne vyhľadávače, ktoré nezbierajú o užívateľovi údaje, ako sú napríklad DuckDuckGo alebo SimpleSite s možnosťou platenej bezpečnejšej e-mailovej schránky, než je gmail, a ďalšie nástroje, ako sú anonymizéry, šifrovanie a špeciálne programy určené len na komunikáciu v uzavretej komunite a podobne. 

Novozvolený americký prezident D. Trump otvorene deklaroval, že chce mať právo „podnikať hackerské útoky proti svojim protivníkom tak, ako to robia Rusi“. Je Trump rizikom pre svet z hľadiska kybernetickej bezpečnosti?

Každá krajina si rieši po svojom kybernetickú bezpečnosť, prijíma legislatívne opatrenia, nás nevynímajúc. Aj keby Donald Trump tieto slová nevyslovil, od Snowdenových zverejnení treba brať takéto opatrenia každopádne ako hotovú vec, ako by sa už aj stalo. 

A čo Slovensko, respektíve naše tajné služby? Sú aj u nás bežní občania detailne monitorovaní bez toho, aby o tom vôbec tušili?

Prečo by sa mali spravodajské služby zaoberať nejakým človiečikom bez významu? Na jedno odpočúvacie zariadenie pre komunikáciu v sieti GSM je možné pripojiť hoci aj milión telefónnych čísiel užívateľov, môžete nastaviť filtre pomocou kľúčových slov, aby sa odstránil nezaujímavý balast, a stále pôjde o obrovské množstvo dát každú minútu. Služby nemajú také personálne kapacity, aby to všetko dokázali včas a efektívne vyťažiť, preto sa, pochopiteľne, sústreďujú naozaj iba na tie najdôležitejšie objekty záujmu a tiež vtedy, keď sa informácie nedajú získať iným spôsobom. Stačí sa pozrieť do výročných správ, ročne ide len o niekoľko stoviek žiadostí o nasadenie ITP. Netreba mať veľké oči.

Má vôbec človek šancu zistiť, že je odpočúvaný? Laické reči hovoria o akomsi „šušťaní“, respektíve echu v telefóne. Sú to len výmysly alebo sa naozaj akustika telefónu správa inak?

Podozrenia, že echo alebo iné zvláštne ruchy by mali naznačovať odpočúvanie, nie sú namieste. Tzv. napichnutie prebieha elektronicky, nie mechanickým pripojením, ako to bolo v minulosti pri klasických telefónnych linkách s mechanickými ústredňami. Pri mechanickom zaridadení sa po pripojení odposluchu paralelne k linke užívateľa zmenila impedancia, tým pádom sa zmenila aj hodnota prúdu pretekajúca linkou. A tieto zmenené hodnoty bolo možné zmerať a potom bolo treba zmeniť spôsob dôležitej komunikácie, a bežné rozhovory naďalej viesť odpočúvanou linkou, aby druhá strana nepojala podozrenie, že o odposluchu viete.

 

- Reklama -