Päť mesiacov vlády Fico III. Baránek, Chmelár a Kusý nešetrili kritikou a takto ju pre PL oznámkovali. Opozícia? Ešte väčšia katastrofa

0
Podpis koaličnej dohody. Radoslav Procházka (#Sieť), Andrej Danko (SNS), Robert Fico (Smer-SD), Béla Bugár (Most-Híd) (Autor: TASR)

Ján Baránek: Je to koalícia robotníkov

V akom stave je vládna koalícia po piatich mesiacoch od schválenia programového vyhlásenia?

No… Zatiaľ sa drží. Dokonca tým, že vypadol jeden koaličný partner, navonok sa zastabilizovala, lebo traja koaliční partneri sú lepšie ako štyria, že. Tie problémy okolo Kaliňáka a iné dielčie problémy koalícia neriešila, aby nevyhovela opozícii a jej protestom. Pokiaľ budeme predsedajúca krajina, ani sa to riešiť nebude. Momentálne sú určité nezhody medzi partnermi, u ktorých sme to možno menej čakali, medzi SNS a Smerom, inak je koalícia stabilná. Nezhody sa týkajú RTVS, Danko dokonca veľmi prekvapujúco povedal, že budú ďalej konať, až keď budú mať pod kontrolou RTVS, čo je bezprecedentný výrok. Samozrejme, nemyslím si, že by sa koalícia na RTVS rozbila. Zatiaľ to vyzerá tak, že nemá také problémy, ktoré by sa nedali normálne riešiť.

Ktorý minister sa zatiaľ javí ako najaktívnejší?

Podľa mňa určite Kaliňák a to nehodnotím pozitívne či negatívne. Je to spôsobené aj summitom a tým, že sme predsedajúca krajina Rady EÚ a on je minister vnútra. Určite aj Lajčák a, samozrejme, Maďarič.

Naopak, kto je podľa vás najmenej aktívny člen vlády?

Ťažko sa za tých päť mesiacov hodnotí, nie je to ešte dostatočne dlhý čas. Čakal by som viac možno od ministra práce, ministra životného prostredia, povedal by som aj dopravy, ale tam sa to menilo.

Akou známkou by ste hodnotili súčasnú koalíciu? Jednotka je najlepšia, päťka najhoršia.

Zatiaľ nedoniesli žiadnu víziu, novú myšlienku. Je to koalícia, ktorá nemá víziu, nemá kam pohnúť Slovensko, ale sú to takí robotníci. Niektoré problémy nezvládli komunikačne. Známka určite nebude dobrá, 3 mínus až 4 by som dal.

A v akom stave je po prvých piatich mesiacoch slovenská opozícia?

To je taká istá katastrofa, ešte väčšia. Slovenská opozícia dnes, bohužiaľ, nedokáže ponúknuť alternatívu.


Eduard Chmelár: Už na budúci rok sa ukáže, či koalícia vydrží

V akom stave je vládna koalícia po piatich mesiacoch od schválenia programového vyhlásenia?

Túto koalíciu drží pohromade len to, že každý iný variant by bol v tejto situácii horší v zmysle nestability, v zmysle schopnosti neštandardných strán vládnuť a pod. Koalícia je veľmi krehká a dá sa povedať, že Robert Fico má najväčšieho nepriateľa, paradoxne, nie v opozícii, ale v koalícii a je ním práve SNS. Smer opustil tradičné pole stredoľavého voliča a zameriava sa viac na konzervatívne a národne orientovaných ľudí, tým pádom je klientela ľudí veľmi podobná národniarom. SNS má potenciál pri jednotlivých kauzách, ak nie doslova vysať, ako ja hovorím, tak rozhodne výrazne ‚ukusnuť‘ z koláča Smeru. Predpokladám, že po predsedníctve môže dôjsť aj k otrasom, až po predsedníctve budeme vidieť, ako sa situácia vyvinie. Myslím si, že už začiatkom budúceho roka budeme poznať odpoveď, či táto koalícia má na to, aby dovládla celé funkčné obdobie, alebo sa už začnú jednotlivé strany pripravovať na predčasné parlamentné voľby.

Ktorý minister sa zatiaľ javí ako najaktívnejší?

To ste ma trocha zaskočili, to sa nedá takto povedať. Nevnímam ministrov, že by medzi nimi niekto obzvlášť vynikal.

Nedá sa teda povedať ani to, ktorý minister vo svojej agende zaostáva a chýba mu väčšia aktivita?

Skôr by som to povedal tak, že ak Smer a SNS na začiatku obhajovali túto vládu s tým, že musia byť zodpovední, aby nespôsobili nárast extrémistov, tak ja som sa už pýtal, ako by to vyzeralo, keby nárast extrémistov chceli spôsobiť, lebo podľa mňa by sa nesprávali inak. Ich pôsobenie zvyšuje nebezpečenstvo, že extrémizmus bude rásť. Stále sa na to vyhovárajú. Pritom Kotleba berie Smeru voličov nie preto, že by boli málo národní alebo rasistickí, ale preto, že kradnú ako straky. To je hlavná príčina. Extrémizmus a nedôvera voči politike narastá nielen tým, v akom stave je opozícia, ale aj vinou, ako sa správa koalícia. Tradične sa síce pokúšajú všetko zvaliť na opozíciu, pričom ich vlastné správanie je zdrojom extrémizmu.

Akou známkou by ste hodnotili súčasnú koalíciu? Jednotka je najlepšia, päťka najhoršia.

Trojka.

A v akom stave je po prvých piatich mesiacoch slovenská opozícia?

Slovenskú opozíciu neviem, či nazvať opozíciou. To je totálne nesystémové, aby sme „hysterizovali“ jednotlivé kauzy, zaoberali sa dojčením, sexom neplnoletých a podobne. Politika nemôže pozostávať len zo škandálov a škandálikov. Opozícia musí predstavovať systémovú alternatívu, čo táto opozícia nepredstavuje. To je zhluk strán, ktorý nechce Fica, ale máločo ich spája. Sami nemajú jasnú a ucelenú predstavu, čo by chceli zmeniť a už vôbec nie o tom, ako narábať s mocou. Toto je čistý amaterizmus a na skutočnú opozíciu čakáme.

Miroslav Kusý: Nesúrodá koalícia, nefunkčná opozícia

V akom stave je vládna koalícia po piatich mesiacoch od schválenia programového vyhlásenia?

Vytvoril sa tu v podstate istý udržiavací mechanizmus, veľa sa nedeje ani sa nedá diať. Koalícia je nesúrodá, je to na nej vidieť. Skôr by som povedal, že je to najmä údržba a spektakulárne veci, ako je séria výjazdových zasadaní vlády, kde sa rozdávajú zvyšné milióny a plány do vzdialenej budúcnosti, ktoré dnes nie sú overiteľné.

Ktorého ministra by ste označili za najaktívnejšieho?

Richter? Rozmýšľam. Možno Richter alebo aj minister školstva, ale to je dané tlakmi, že len reaguje na útočenie, snaží sa obhajovať nejakým spôsobom, čiže ide o vynútenú aktivitu.

Naopak, od ktorého ministra by ste očakávali väčšiu aktivitu?

Asi predovšetkým od Žitňanskej a ľudí z bývalej opozície, ktorí sa stali súčasťou vlády, sa očakávalo, že budú viac tlačiť na pílu. To sa nedeje, je to len taký vyčkávací postoj.

Akou známkou by ste hodnotili súčasnú koalíciu? Jednotka je najlepšia, päťka najhoršia.

Niečo medzi trojkou a štvorkou.  

A v akom stave je po prvých piatich mesiacoch slovenská opozícia?

V dezolátnom. Vybíja sa v spektakulárnych záležitostiach, ako bola cez prázdniny kauza Bašternák. To sú len protestné akcie. U nikoho nevidieť pozitívnu víziu a opozícia je rozbitá a v podstate nefunkčná.

- Reklama -