Ostré slová Američanky pre PL.sk: Dôvodom nášho pádu je rozpad tradičnej americkej rodiny

0

Aké sú podľa vás momentálne najpálčivejšie problémy, ktorým musia Spojené štáty americké čeliť?

Podľa mňa je to predovšetkým terorizmus, imigranti, rasové napätie a s tým spojená eskalácia násilia.  Ďalej tiež vzdelávanie a prehlbujúca sa priepasť medzi bohatými a chudobnými. Čo je horšie, z krátkodobého hľadiska nevidím na obzore nejakú extra zmenu.

Aké kroky treba teda urobiť, aby došlo k zlepšeniu, prípadne úplnému vyriešeniu týchto problémov?

Musíme sa prioritne starať o našu vlasť a dávať, respektíve využívať odvádzané dane tak, aby slúžili v prvom rade americkým občanom. Nemám nič proti tomu, aby Spojené štáty boli aj naďalej akýsi „melting pot“ (miesto, kde sa mieša množstvo národností, kultúr, rás a náboženstiev – pozn. red.), no pokiaľ sem prídete s cieľom natrvalo sa tu usadiť, tak v tom prípade rešpektujte dedičstvo našich praotcov a získajte občianstvo legálnym spôsobom. Ctite ústavu a rešpektujte zákony. No a v neposlednom rade, hovorte naším jazykom, ktorým je angličtina. Nič viac, len tieto elementárne veci… Ak je toto splnené, potom si užívajte dosýta tunajší život a všetky slobody, respektíve vymoženosti, ktoré tu v USA máme. A že ich tu máme naozaj požehnane!

Kto by mal ovládnuť volebné výsledky vo vašom štáte, t.j. v Louisiane? Vidíte v súboji Clintonová – Trump jasného favorita alebo bude konečný rezultát skôr tesný?

V Louisiane ľudia dlhodobo volia Republikánsku stranu a jej kandidáta. Tak to bude aj v tomto prípade.

Akí voliči podporujú Trumpa a akí, naopak, volia Clintonovú? Dajú sa vôbec nájsť medzi voličskou základňou toho-ktorého kandidáta nejaké všeobecné podobnosti, prípadne charakteristické rysy?

Hmm, ťažká otázka. Nerada zovšeobecňujem, no ak mám podať nejaký ucelený obraz, tak by som asi povedala, že Trumpa volia skôr  ľudia, ktorí sa snažia zlepšiť si život vlastným úsilím – tvrdo pracujú a  neočakávajú, že niečo dostanú automaticky zadarmo.

Mne ako žene je fakt úplne jedno, či bude v kresle prezidenta sedieť muž, alebo žena. A takisto je mi jedno, či bude prezidentom beloch, černoch, Hispánec… Hlavné je, aby si budúca hlavu štátu čo najzodpovednejšie plnila svoje úlohy! 

Pôjdete voliť? Ak áno, máte už vybraného svojho favorita?

Jasné, voliť pôjdem. A môžem prezradiť, že svoj hlas dám Donaldovi Trumpovi.

A volíte na základe konkrétnej osoby kandidáta alebo je vo vašom rozhodovaní nadradená príslušnosť nominanta k politickej strane?

Som konzervatívny typ voliča, preto vždy volím republikánov.

Oficiálne poďakovanie Republikánskej strany mestu Cleveland, kde sa prednedávnom konal snem strany. Zdroj: Facebook/GOP Convention

A voľbu Trumpa nevnímate len ako „z núdze cnosť“? Nenašiel by sa lepší nominant?

Každý jeden kandidát bol úplne, ale úplne iný! Priala by som si, aby bol výber širší, no v primárkach Trump úplne dominoval. Celkovo však chcem, aby nám vládol niekto, kto bude krajinu viesť v mene všetkých jej obyvateľov. Obraz súčasných politikov nie je dobrý a ľudia pociťujú chuť po zmene. Možno preto môže mať Trump navrch v súboji s Clintonovou.

Kto bude budúcim prezidentom USA?

Hoďte si mincou. Podľa mňa sú šance oboch kandidátov 50 – 50. 

Prvého černošského prezidenta si už Američania zvolili. Zvolia si aj prvú ženu na post prezidenta krajiny? Zdroj: Facebook/Hillary Clinton

Ako hodnotíte obdobie odchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu? Vaša krajanka z Alabamy sa v rámci minulotýžňového rozhovoru pre náš portál o Obamovi rozhodne pozitívne nevyjadrovala. Vy ste boli spokojná s jeho politikou na poste prezidenta USA?

Som toho názoru, že práve Obamovo vládnutie spôsobilo rasové rozdelenie krajiny. Nikdy predtým to nebolo také vážne ako teraz. Fakt nikdy. Dôvodom amerického pádu je nedostatok rešpektu k iným ľuďom, rozpad tradičnej americkej rodiny, ako aj úpadok morálky a hodnôt. Aj s manželom si myslíme, že ľudia by sa mali vrátiť späť k základom a pokiaľ možno k viere.

Viac o predchádzajúcej respondentke TU.

Aby som však priveľmi neodbiehala – dúfala som, že Obama pomôže vyviesť našu vlasť z temna rasizmu.  Bohužiaľ, nestalo sa. Naopak, zhoršilo sa to. Mohol a mal spraviť istotne viac.  Pritom však dokázal, že prezidentom USA sa môžete vďaka tvrdej práci stať aj vtedy, keď ste členom rasovej menšiny, prípadne ak nie ste z úplnej rodiny.

Video parodujúce budúcu kariéru Baracka Obamu po skončení jeho prezidentského mandátu. Zdroj: Facebook/RayRaf

Lori je energická dáma v stredných rokoch pochádzajúca z Illinois, no žijúca na juhu Štátov, konkrétne v Louisiane. Dlhodobo preferuje politiku Republikánskej strany a tým pádom prejavuje svoju dôveru vo voľbách aj republikánskym kandidátom.
- Reklama -