Oligarchovia majú na stranu veľmi veľký vplyv. Dôchodcovia sú v čele. Nikto na nikoho nemá čas a nikto nemá chuť niečo riešiť. Porážajú nás kotlebovci. Martvoň pre PL.sk o problémoch Smeru otvorene

0
Anton Martvoň (Autor: TASR)

Čomu sa v súčasnosti po odchode z politiky venujete?

V súčasnosti pracujem na akademickej pôde ako odborný asistent v odbore správne právo, pričom tejto práci s mladými ľuďmi a vede sa venujem už viac ako 10 rokov. Okrem toho pôsobím ako podpredseda v občianskom združení Inštitút pre právne otázky, ktoré ako občiansky aktivista pomáham rozbiehať a je takým malým think tankom, lebo do tohto nášho združenia bez nároku na honorár vstupujú i vstúpili mladí odborníci, dokonca aj docenti z oblasti právnej teórie a praxe. Pričom  toto združenie má v pláne vyjadrovať sa aj k aktuálnym problémom v živote i v praxi a tým pomôcť hľadať možné (aj legislatívne) riešenia pre problémy bežných ľudí i podnikateľov. Preto ešte neplánujem úplne sa stiahnuť z politiky, stále mám s mojím tímom mladých ľudí a aktivistov čo Slovensku politicky i odborne ponúknuť, no nebudem predbiehať (úsmev).

Ste v kontakte s kolegami zo Smeru? Ak áno, s kým?

Áno, stále som v kontakte s každým, kto má záujem komunikovať. Nebudem konkrétny – je to množstvo členov strany, lebo som už skoro 17 rokov plnoprávnym členom strany Smer a viac než šesť rokov predsedom celoslovenskej Rozhodcovskej komisie strany Smer, ktorá rieši z pohľadu Stanov strany Smer aj problémy vznikajúce medzi jednotlivými štruktúrami strany a členmi strany.

Aký máte názor na momentálne pomery v Smere? Myslíte, že regionálne štruktúry sa podarí omladiť?

Pomery v strane Smer sú pre bežných jeho členov, ale aj pre viacerých funkcionárov absolútne neprehľadné. Nikto na nikoho nemá čas a nikto nemá chuť niečo riešiť alebo niekoho prijať. I keď po výsledku v posledných parlamentných voľbách je toho na riešenie až-až. Hlavne regióny, ktoré treba naozaj omladiť. Vážim si starších ľudí, ktorí vedia byť aj veľmi podnetní a mladí sa majú od nich čo učiť, dokonca si myslím, že mladícka energia, agilita a chuť pracovať sa má kombinovať s rozvážnosťou a so životnou skúsenosťou starších, no nemôže to byť extrém, že mladí členovia strany v regiónoch sa prestali v Smere aktivizovať a pomaly ho opúšťajú alebo zostávajú iba formálne členmi. Nemôže byť Smer v regiónoch iba uzavretým klubom dôchodcov (i keď si mnohých vážim), ktorí sú radi, že sú pri moci vo vedení okresných štruktúr a že ich nikto so žiadnou politickou prácou neotravuje podobne, ako to bolo v SDĽ, ale musíme ako sociálni demokrati riešiť i problémy bežných ľudí, pracovať momentálne viac s mladými ľuďmi, na ktorých výrazný vplyv získali pravicoví extrémisti, čo dokázali aj parlamentné voľby. Nemôžu napríklad na pozícii okresných predsedov alebo krajského predsedu zostávať funkcionári blízki dôchodkovému veku bez kúska akčnosti a záujmu o problémy bežných ľudí, keď ich v kraji vo voľbách predsedu VÚC aj do NR SR v roku 2016 porazili ešte i kotlebovci a nič sa s tým nerobí. Však to je aj vizitka ich práce v regióne.

Nehovoriac o tom, že strata tretiny voličov pre Smer je, žiaľ, zrkadlom našej práce pre ľudí a straty ich dôvery. Práve preto, keď som bol poslancom NR SR, som sa vždy snažil prichádzať s množstvom návrhov zákonov i pozmeňovákov, ktoré pomôžu bežným ľuďom i štátu v bežnom živote a ktoré mi viaceré ešte aj opozícia, vďakabohu, podporila. No, bolo nás, žiaľ, málo zo Smeru, čo sme boli legislatívne aktívni. Preto každá strana potrebuje mať nielen aktívne vedenie strany (ktoré Smer určite má i keď je veľmi zaneprázdnené prácou vo vláde), ale aj aktívnych poslancov v NR SR či v regiónoch, ale predovšetkým aj aktívne regionálne štruktúry, z ktorých podľa mňa tak už tretina aktívna nie je. Ľudia a voliči chcú vidieť a cítiť zmeny aj v prospech nich, aby sa im lepšie žilo a nie iba čítať štatistiky v novinách, ako sa SR ekonomicky darí – z toho sa nenajedia.  

A čo sa týka mladých členov strany Smer, tak o ich zatláčaní do úzadia svedčí aj kandidátka do NR SR, kde napríklad z Mladých sociálnych demokratov nikto nebol na zvoliteľnom mieste, dokonca ani symbolicky v prvej päťdesiatke, čo v mnohých politických stranách býva dobrým zvykom, tak potom ako chceme prilákať mladých voličov a udržať si zdravé jadro voličov stredného veku? Určite nie nečinnými dôchodcami v parlamente alebo v regiónoch.

Sú Monika Beňová a Boris Zala osamelí kritici alebo to v strane vrie viac?

Určite nie sú osamelí kritici, mnohí členovia v strane ich názor na potrebu zásadných zmien v Smere s nimi zdieľajú, no sú zatiaľ ticho alebo sa boja, že prídu o prácu alebo ich dokonca vylúčia zo strany Smer. Osobne si myslím, že konštruktívna kritika každú stranu alebo komunitu môže posunúť iba ďalej, zabráni prejaviť tzv. božskému syndrómu a navráti mnohým politikom kontakt s reálnym životom. O mne nikto nemôže povedať, že žijem v Bruseli a že žijem mimo slovenskej reality zvlášť, keď som v NR SR i v regiónoch vždy riešil reálne problémy ľudí a každý týždeň obehnem viaceré regióny. Preto som sa rozhodol ozvať sa a podporiť našich europoslancov, že naozaj treba v Smere urobiť zásadné zmeny a omladiť ho hlavne v regiónoch. Aj europoslanci totiž zbadali, že každého, kto bol v Smere aktívny v prospech riešenia problémov bežných ľudí, odstavili na vedľajšiu koľaj. A myslím si, že sa ozvú aj iní členovia strany, je to už iba otázkou času, no hlavne musí byť priestor na to, čo doposiaľ nebol. Ešte aj programovú konferenciu  presunuli. Nesúhlasím však s názorom, že predmetné problémy by mali europoslanci, či ostatní členovia riešiť iba vo vnútri strany (i keď ich nemal nikto čas z vedenia ani si len vypočuť, podobne ako mňa), lebo aj verejnosť musí vidieť, že v Smere existuje demokracia a pluralita názorov a že vieme prijať aj sebareflexiu a uznať si chyby. Musím však uznať, že Smer je aj bude stále relevantnou a štandardnou politickou stranou na politickej scéne v SR, a preto strane Smer treba dať určite ešte šancu na reštart.

Aký máte názor na kauzu Bašternák? Mal by minister vnútra Robert Kaliňák odstúpiť?

Nebudem predbiehať vyšetrovanie. Je to kauza okolo Roba Kaliňáka, preto je to otázka skôr na neho a je na jeho rozhodnutí i svedomí, ako sa k tomu postaví. Ja poviem iba toľko, že oligarchovia v strane Smer získali posledné obdobie príliš veľký a škodlivý vplyv, ktorý až veľmi zasahuje do politiky Smeru. Ja som robil zákony a návrhy zmien pre bežných ľudí a nie pre oligarchov a výsledok sa síce dostavil v podobe môjho zostrelenia z kandidátky, čo som plne akceptoval, no na druhej strane sa môžem aspoň každému na ulici pozrieť do očí. A aj Robo Kaliňák raz bude chodiť ako bežný občan po tej ulici a stretávať bežných ľudí… To si určite aj on uvedomuje.

Čo si myslíte o predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi a jeho zmenách v rokovacom poriadku? Opozícia ho tiež obviňuje z hulvátstva k ženám, čo si myslíte o jeho vystupovaní a komunikácii?

Ťažšie sa mi k tomu vyjadruje, keďže už nie som poslancom NR SR a nevidel som naživo jeho vystúpenia voči ženám, no myslím si, že vinné sú obidve strany, lebo podľa toho, čo som čítal v médiách, tak aj ženy-poslankyne sa snažia robiť často tvrdú politiku a potom Dankova reakcia na ich akciu sa ich dotkne. Ženy si vážim, ale aj oni sa musia správať zodpovedne. Nemôže napríklad podpredsedníčka NR SR jeden deň tvrdiť, že Danko jej nanútil večerné vedenie schôdzí NR SR a jej dieťatko ju muselo za ten čas čakať s manželom vonku v aute (tu však neviem, že na čo potom zriaďovala ten detský kútik v NR SR) a potom druhý deň prídu média s komunikáciou preukazujúcou, že si to tak sama vyžiadala od Danka. Preto, keďže je to tam takto neprehľadné, sa ťažko k tomu vyjadruje.

Na druhej strane však nejakú zmenu rokovacieho poriadku bolo treba už urobiť, nemôže sa totiž len tak bežne stávať, že neprispôsobivý poslanec zablokuje na niekoľko hodín rečnícky pult a nikoho k nemu nepustí alebo za iný názor napadne počas faktickej poznámky iného poslanca, ako to urobil Hlina a nebol za to nijako doteraz potrestaný… Nehovoriac o niektorých činnostiach v sále, ktoré narúšajú dôstojnosť rokovania NR SR, preto iniciatívu pána predsedu NR SR na jednej strane vítam, no na druhej strane zasa nemôže zachádzať do extrému, že poslancom v rokovacej sále zakáže piť vodu alebo jesť horalku, či používať mobil zvlášť, keď počas rozpravy môžu cez mobil získavať v reálnom čase podnety a mať spätnú väzbu od bežných ľudí z regiónov. Musím však uznať, že za takejto parlamentnej klímy by som na mieste pána predsedu Andreja Danka nechcel byť. Nemá to tam určite ľahké pri hľadaní konsenzu medzi koalíciou a opozíciou.

 

- Reklama -