Nikto sa nás nič nepýtal, priznávajú starostovia obcí, do ktorých mieria utečenci z Iraku. Môžeme očakávať vzburu?

0
Utečenecký tábor v Iraku (Autor: SITA)

Výčapy-Opatovce (starosta Jozef Holúbek)

Aká je atmosféra v obci po zverejnení informácie, že k vám má prísť 12 ľudí z tejto skupiny?

U nás je situácia špecifická tým, že v obci funguje toto združenie (Pokoj a dobro – pozn. redakcie), ktoré prezentovalo svoje zámery ubytovať utečencov už dávnejšie. Mali sme aj verejné zhromaždenie s občanmi. Samozrejme, sú ľudia, ktorí chcú pomôcť a sú ľudia, ktorí odmietajú, aby títo asýrski kresťania prišli do obce.

Väčšina je akého názoru?

To vám neviem povedať.

Kde budú u vás ubytovaní?

Obec ich nebude ubytovávať, obec s tým nemá nič spoločné. Podľa mojich informácií budú ubytovaní v rodinách osôb, ktoré sú ochotné ich prijať.

Plánujete zvolať mimoriadne zastupiteľstvo? Budete nejako oficiálne reagovať?

Minulý týždeň sme boli viacerí starostovia z týchto obcí na migračnom úrade, kde nám predstavili tento zámer. Povedali nám, že začiatkom decembra by mali títo ľudia prísť do Humenného a začiatkom februára  by mali byť integrovaní do rodín. Dali nám čísla, koľko ľudí k nám príde a ich vekovú štruktúru. Zajtra (dnes – pozn red.) malo byť stretnutie s predstaviteľmi ministerstva vnútra, ale toto stretnutie vraj zrušili.

A reakcia ako obce?

Nevidím dôvod na vyhlásenie referenda, ešte na stretnutí na migračnom úrade som sa pýtal, či je to rozhodnutie vlády, ktoré bolo zákonom schválené. Pokiaľ to nebolo tak, tak obec nie je toto nariadenie povinná rešpektovať. Dal som tam do pozornosti, že obec je samostatný a samosprávny územný celok. Ide o rozhodnutie občanov obce ich ubytovať a ja nemôžem niekomu na jednej strane niečo zakazovať, aby poskytol takémuto občanovi ubytovanie, tak isto ako nemôžem niekomu určiť, komu má alebo nemá predať nehnuteľnosť. Na druhej strane ani tým, ktorí im to vytýkajú, nemôžem ich konanie zakazovať v rámci slobody prejavu.

Máte vedomosť o tom, že by sa v obci chystali nejaké protesty, prípadne petícia?

Nie, neviem o ničom. Robiť referendum v tejto veci je bezpredmetné, petíciu ja ako starosta nemôžem iniciovať a ani nemám v úmysle. Ak by sa taká skupina aktivistov našla, nech sa páči, ale aj tak by sa tou petíciou nič nevyriešilo.

 

Šurianky (starosta Viliam Búcora)

Čo si myslia občania o informácii, že u vás budú žiť migranti z Iraku, konkrétne 10 ľudí?

Občania s tým nesúhlasia, aby boli u nás umiestnení, ale nič si nepomôžeme.  Tí ľudia budú na Farskom úrade, takže obec do toho nemôže zasiahnuť.

Viete o nejakej pripravovanej petícii? Zvažuje sa nejaká forma nesúhlasu?

Zatiaľ nie. Mali sme mať stretnutie s občanmi, so zástupcami združenia Pokoj a dobro, s ľuďmi z ministerstva vnútra, ale zrušili ho. Uvidíme, ako sa dohodneme, čo nám páni povedia…

Je desať ľudí, hoci žijúcich na fare, pre vašu obec so 600 obyvateľmi veľa alebo málo?

Ťažko sa mi k tej veci akokoľvek vyjadruje, je to cirkevný majetok, rozhodol o tom Biskupský úrad.

Rozoberali ste napríklad s farárom, ako si predstavuje integráciu týchto ľudí?

Pred tromi týždňami ma navštívil pán dekan z Výčapov-Opatoviec, bol to zhodou okolností ten piatok, keď došlo v Paríži k tragickým udalostiam. Odvtedy sa, samozrejme, aj situácia a nálada ľudí zmenili. V Paríži útoky vykonali síce radikálni islamisti, ale človek nikdy nevie, občania majú strach.

Ale samotný priebeh integrácie vám predstavili?

Zatiaľ nevieme nič. Vieme len o tom, že títo asýrski kresťania pôjdu najskôr do zariadenia do Humenného a podľa informácie, ktorú sme dostali, by v priebehu konca januára, vo februári mali prísť do jednotlivých obcí.

Čiže netušíte, kam tí občania po odchode z fary raz o rok, o dva pôjdu…

Mali by k nám prísť na trvalý pobyt a záleží na nich, či si neskôr niečo nájdu. Ale v tom som dosť skeptický.

Poznáte presné zloženie tej 10-člennej skupiny, respektíve nejaké bližšie informácie o tých ľuďoch, napríklad koľko tam bude mužov, žien či detí?

Nie. Nepovedali nám vôbec nič.

 

Kam pôjdu utečenci:

Čierne Kľačany – 5 ľudí

Hrušovany – 10 ľudí

Koniarovce – 8 ľudí

Nitra – 47 ľudí

Nitr. Hrnčiarovce – 12 ľudí

Nové Sady – 4 ľudia

Šurianky – 10 ľudí

Veľké Zálužie – 6 ľudí

Výčapy-Opatovce – 12 ľudí

Zbehy – 10 ľudí

Zlaté Moravce – 26 ľudí

- Reklama -