Niekdajší vojak, rabín a bezpečnostný expert: Občania musia mať prístup k zbraniam. Pomáhačov teroristov by mali ihneď deportovať

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
Vo Francúzsku, neďaleko Paríža, zaznamenali ďalší desivý teroristický útok. Radikálny islamista dobodal policajta v civile a potom aj jeho ženu. V spomínanom Francúzsku aj v Nemecku ide za posledný rok už o desiatky incidentov. Pritom medzi napadnutými bývajú často policajti. Stretávali ste sa s podobnými útokmi na „strážcov zákona“ aj v Izraeli a ako by sa im dalo lepšie čeliť?
 
Útoky na policajtov i vojakov sú celkom populárne. Napríklad na Sinaji v Egypte, v Afganistane a, samozrejme, aj v Izraeli. Sú dva hlavné dôvody, prečo sa útočí na vojakov alebo policajtov. Po prvé prebudiť sympatie, ukázať, že útočia na tých silných, a nie na civilistov, alebo z dôvodu ako na Sinaji, rozšíriť chaos a znížiť význam autority. Riešením je mať proti takýmto útokom lepšie vycvičených policajtov a vojakov. V Izraeli to funguje veľmi dobre.
 
Mali by sa zaviesť v krajinách, kde žije veľmi rozšírená moslimská komunita a kde tiež pôsobia radikálni islamisti, oveľa dôkladnejšie policajné kontroly, než je to doteraz? A čo urobiť ďalej? Organizovať kurzy bojových umení, nacvičovať za pomoci fundovaných inštruktorov krízové situácie pre širokú verejnosť? Ako si s tým dokážu poradiť v Izraeli, kde priamo žijú početné skupiny vyznávajúce aj radikálne odnože islamu?
 
Čo sa týka kontroly, a zdôrazňujem, že prezentujem len svoj vlastný názor, a nie stanovisko štátu Izraela, tak tej je určite najviac tam, kde žijú radikálni islamisti. A, bohužiaľ, s tým idú ruka v ruke aj nepríjemné obmedzenia života pre ostatných slušných ľudí. Je to v ich záujme, v arabských krajinách sa to týka umiernených moslimov. A áno, kurzy na cvičenie krav maga (veľmi účinná izraelská sebaobrana) sú veľmi odporúčané a ja osobne by som s tým začal už na základnom stupni vzdelania. Osobne v židovskej škole vyučujem krav maga už viac ako desať rokov. Trénujem a pripravujem naše deti, pretože si myslím, že takéto veci sa majú začať učiť v ranom veku. Nie je dôvod to neponúkať všetkým, napríklad aj tu v Českej republike. Naše deti sú to najdrahšie a najdôležitejšie, čo máme, a musíme im dať šancu sa brániť.
 
A čo sa týka Izraela – trvalo nám to, ale dospeli sme k pochopeniu, že bezpečnosť našich občanov je dôležitejšia ako voľnosť radikálnych moslimov. Podľa mňa sa toto musí aplikovať aj po celej Európe.
 
Ten spomínaný útočník z Francúzska bol už trestaný za verbovanie džihádistov pre Islamský štát, ako s takými ľuďmi vlastne naložiť, keď sem prakticky prišli bojovať proti „inovercom“, teda kresťanom a židom?
 
Takí ľudia sa musia naozaj ihneď deportovať. Tá hlúposť, keď vieme, že človek má úmysel ublížiť nevinným ľuďom, a my počkáme, kým to urobí, aby sme ho mohli až potom potrestať, už musí konečne prestať. Opakujem, hovorím len svoj názor, neuvažujem o tom, že by som s týmto vyjadrením reprezentoval môj štát, ale vidím to u nás v Izraeli, keď niekto je raz trestaný za takýto útok alebo jeho plánovanie, už ho obmedzujeme a nehanbíme sa za to.
 
Azda najtragickejší teroristický útok sa stal pred niekoľkými dňami na Floride, kde ďalší islamista pozabíjal útočnou automatickou puškou 50 ľudí v gay klube. Práve v Amerike prebieha v posledných rokoch diskusia, či nesprísniť zákony o vlastníctve zbraní. V súčasnosti sa tam dajú v niektorých štátoch kúpiť automatické zbrane, teda aj samopaly, doslova ako „žemle v pekárstve“ na rozdiel napríklad od Českej republiky, kde možno získať maximálne poloautomatické zbrane, a to ešte za veľmi prísnych podmienok. Myslíte si, že by mali v USA predaj zbrani obmedziť ako v iných krajinách?
 
Nie som zástancom obmedzenia, vôbec by to nemali robiť. Mohli by ale určite začať lepšie vysvetľovať všeobecné bezpečnostné podmienky pri užívaní zbraní a tiež sa viac zamerať na výcvik pri ich používaní. Žil som v USA niekoľko rokov a viem, že väčšina Američanov, ktorí kupujú zbrane, ich nechá doma v trezore. Skôr by im mal niekto vysvetliť, že tieto zbrane by mali nosiť so sebou, nech sú pripravení na prípadnú nebezpečnú situáciu. Samozrejme, že za zneužitie zbraní v prípade, keď ju človek nepoužije v sebaobrane, by mali fungovať prísne tresty.
 
Prezident Obama vo svojom vyhlásení nešpecifikoval tento útok ako teroristický čin náboženského fanatika, za čo si vyslúžil od niektorých amerických komentátorov kritiku, hoci to FBI práve tak podľa svojich poznatkov kvalifikovala. Môžu mať kritici amerického prezidenta pravdu, keď hovoria, že jeho medzinárodná politika je príliš mäkká a že mal oveľa razantnejšie vystupovať vo svete proti rôznym nebezpečným tendenciám?
 
Čo sa týka Obamových slov, tak je mi to ľúto. Poznám túto politickú stratégiu a je dnes často používaná. Je to spôsob nepovedať na rovinu islamský terorizmus alebo radikálny islam. A smutný je ten dôvod – neprovokovať a neurobiť zo seba cieľ pre ďalšie útoky. Úplne otvorene hovorím, že táto taktika nefunguje a teroristi ju berú ako znak slabosti. Súhlasím s kritikmi. Obama je mäkký, nepatrí do Bieleho domu a urobil obrovskú škodu pre imidž Spojených štátov a silu ich armády, ale to sa čoskoro zmení. Domnievam sa, že ktorýkoľvek kandidát na prezidentské kreslo uspeje, bude robiť v tejto oblasti mnohonásobne lepšiu prácu. Horšie než teraz to už byť nemôže.
 
V Európe teraz riešime v porovnaní s USA takmer opačnú situáciu. V niektorých krajinách, ako aj u nás, sú veľmi prísne zákony o držaní zbraní a Európska únia ich chce ešte viac sprísniť a mieni dokonca zakázať aj niektoré poloautomatické zbrane. Proti tomu vystupuje u nás odborná verejnosť a tiež vláda proti rozhodnutiu EÚ protestuje. Aký zastávate názor? Mali by mať občania možnosť sa v dnešnej kritickej dobe ozbrojiť za zodpovedného dohľadu štátnych orgánov, aby sa boli schopní brániť, alebo by sa mala väčšina zbraní zakázať, nech k nim majú prístup iba profesionáli?
 
Naozaj veľmi si vážim vysokú úroveň špeciálnych jednotiek v Čechách, ako sú URNA a SWAT, ktoré som mal tú česť osobne bližšie spoznať. Určite nemáte v ČR žiadny dôvod sa za ne hanbiť, pretože sú skutočne na najvyššej úrovni, ale aj tak zastávam svoj názor, že občania by mali mať voľnejší prístup k zbraniam. Nech je to fair play. Keby sa stalo, že sa ocitnú priamo v ohnisku útoku ozbrojených teroristov, nech majú možnosť sa ubrániť. V Izraeli to skvelo funguje. Naši ľudia sa vedia brániť, to vidíme jasne na výsledkoch. My sme pochopili mentalitu teroristov, takže keď na niekoho zaútočia v Izraeli, ostatní tomu napadnutému pomôžu a snažia sa agresorov spacifikovať. Ihneď riešia situáciu. To je jediná možnosť, ako obmedziť počet obetí a vyriešiť čo najlepšie tragickú udalosť. Kiežby bolo pár Izraelčanov v Orlande, keď útočili na tých 50 gayov v klube. Dopadlo by to úplne inak.
 
Veľkým priaznivcom spomínanej normy na zákazy predaja aj poloautomatických zbraní je Francúzsko, kde sa teraz odohráva najviac náboženských teroristických útokov. Myslíte si, že navrhovatelia kontroverznej legislatívy sa domnievajú, že teroristi si pôjdu kúpiť zbraň do „obchodu na rohu“? Alebo čo mohlo vedenie EÚ prinútiť k takýmto úvahám? Naopak, mnoho ľudí skôr argumentuje tým, že slušnému človeku sa tak vezme šanca brániť sa podobným napadnutiam. Aký na to máte názor?
 
Takýto prístup je bežný v prípadoch, keď vláda niektorej z krajín nemá pre tieto situácie adekvátnu odpoveď, je slabá, niekedy zúfalá a potom navrhuje a vymýšľa riešenia, ktoré vlastne nedávajú zmysel. Tak to dnes funguje, aspoň podľa môjho názoru, v Paríži. Francúzi čakali až príliš dlho a teraz panikujú.
 
Možno už v tomto roku sa podarí poraziť Islamský štát. Myslíte si, že potom už zavládne oveľa väčší pokoj na Blízkom a Strednom východe? A upokojí sa tak potom aj situácia v Európe, budeme zaznamenávať oveľa menej teroristických útokov?
 
S týmto tvrdením, bohužiaľ, nemôžem vôbec súhlasiť. Naopak, je čas, aby sme sa začali zhovárať o novej dobe a situácii, ktorá nastane po páde Islamského štátu. Ten bude skutočne onedlho porazený, pretože sa do boja proti nemu už viac zapojili aj významné mocnosti. Lenže Európa si pokoj potom zrejme neužije. Na vytvorení IS sa totiž nepodieľali len odpadlíci z al-Káidy, ale skupiny bohatých a vplyvných ľudí s dobrou organizáciou, ktorí tiež vytvorili novú, nebezpečnú ideológiu. Mali a majú vysoké ciele, a preto sa im rad vecí podaril. Práve z toho dôvodu môžeme dnes hovoriť o „armáde“ s 200-tisíc bojovníkmi a nie s 30-tisíc, ako sa často uvádza. Oni totiž nepôsobia len v tom svojom kalifáte, ale aj inde, a čím viac budú strácať na sile, tým častejšie budú posielať svojich ľudí – teroristov do Európy. Je to totiž súčasť ich plánu. Aj keď by veľmi radi bojovali proti Rusku, Izraelu alebo USA, tak na to nemajú silu, a preto si vybrali Európu, kde sa budú sústreďovať na tom „mäkkom bruchu Západu“. Myslím si, že oni len potrebujú čas na reorganizáciu a potom začnú veľmi brutálne útočiť, aby vyvolali strach. Len veľmi dôkladná spolupráca medzi všetkými tými, ktorí stoja proti radikálnemu islamu, vrátane Ameriky, Ruska, Izraela a moslimských štátov s umiernenejšími náboženskými pomermi, môže zastaviť tých radikalizovaných votrelcov. Musíme si uvedomiť, že vznik Islamského štátu a aj jeho prípadná porážka bol len začiatok, rozhodne nie koniec.
 
 
autor: Jan Štěpán
- Reklama -