Nezmyselné názory elít nedokážem pochopiť. Chcú priviesť lacnú pracovnú silu. Ale veď to je úplne v rozpore s víziou masovej robotizácie a automatizácie. Generál Šedivý má znepokojujúce správy

0
Generál Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálneho štábu českej armády, pedagóg Vysokej školy CEVRO Institut (Autor: Archív)

Organizácia Amnesty International vydala správu, ktorá opisuje nakladanie s utečencami v Líbyi. Podľa nej tam dochádza k javom na hranici zločinov proti ľudskosti. Hovorí sa o zriaďovaní koncentračných táborov, mučení, znásilňovaní. Dalo sa to očakávať? Sú to pre vás prekvapivé informácie?

Organizovať a zriaďovať záchytné zariadenia je určite správne, ale musí nad tým fungovať patričná kontrola. Tú nemôže zaisťovať líbyjská vláda alebo vlády iných afrických krajín, to by sa skončilo asi rovnako, ale musí do tohto procesu vstúpiť medzinárodná organizácia, ako je napríklad OSN. Ten zámer je určite dobrý, ale musí sa v súvislosti s podmienkami vyvíjať. V tých hotspotoch, ako to nazývajú, sa musí, samozrejme, bezpečnosť tamojších ľudí riešiť inak. Aj tak je to určite lepšie východisko, ako len rozprávať a kritizovať, čo je predovšetkým doménou organizácie Amnesty International, ktorá, ako je známe, v takýchto prípadoch len málo koná.

Keď imigranti úplne nekoordinovane smerovali do Európy, za optimálne riešenie sa často vyhlasovalo práve zriaďovanie záchytných táborov na africkej strane mora, teraz sa toto rozhodnutie kritizuje. Môžu však kritici tohto riešenia ponúknuť iné alternatívy?

Ja si naozaj myslím, že zriaďovanie podobných záchytných zariadení je za súčasného stavu tým najsprávnejším riešením. Pretože tam musí fungovať aj preverovanie a kontrola, čo je to vlastne za ľudí, ktorí chcú emigrovať do Európy. Nemôžu do nich predsa napochodovať tisíce Afričanov z rôznych krajín s „pokleskami“ z rôznych teroristických organizácií, a to nemusí ísť len o fanatikov z Islamského štátu. Tie zariadenia musia zároveň plniť návratovú funkciu, kto neprejde previerkou, toho pošlú naspäť.

V Afrike sú v pohybe smerom do Európy možno milióny ľudí. Viete si za týchto okolností vôbec predstaviť nejaké riešenie, v ktorom by sa dodržiavali všetky humanitárne štandardy? Pritom imigrantov v táboroch stále pribúda. Čo by mohlo túto situáciu zmeniť? Vyhlásenie EÚ, že už nikoho ďalšieho neprijme? Alebo by nestačilo ani to?

Znovu opakujem, že za situácie, keď európska migračná politika je taká, aká je, to znamená, že už fungujú aj záchranárske tímy, ktoré nám dovážajú do Európy akýchkoľvek migrantov, ktorí utekajú cez more, je to jedným zo správnych riešení. Ja viem, že životné podmienky v Afrike sú často veľmi ťažké až kruté, ale nemôže byť predsa jediným riešením len migrácia – útek. Tí ľudia sa musia predovšetkým snažiť o zlepšenie podmienok vo svojej vlastnej krajine. Podľa najnovších oficiálnych štúdií má práve čierny kontinent najväčší prírastok obyvateľov za ostatné roky z celej planéty. To sa jednoducho musí riešiť inak, Afrika bude ešte preľudnenejšia, ale nemôže sa predsa celá presťahovať do Európy…

Na jednej strane sa hovorí o strašnej biede, v ktorej obyvatelia Afriky žijú, na druhej strane mnohým ľuďom vŕta v hlave, kde berú tie milióny utečencov peniaze, aby mohli zaplatiť pašerákom a dostať sa na európsky kontinent. Ako si túto skutočnosť vysvetľujete?

Tak niektoré informácie, ktoré o migrácii či životných podmienkach v Afrike dostávame, nie sú vždy úplne presné. Ale je pravda, že utekajú práve tí šikovnejší a bohatší, ktorí sú si schopní obstarať financie na cestu. To je však zase dosť negatívny trend pre africké krajiny, ktorým tak odchádzajú často talentovaní ľudia, a tamojšie vlády by sa mali preto snažiť niečomu podobnému zabrániť.

V nedávnej minulosti sa ukázalo, že niektoré neziskové organizácie nie sú v migračných kauzách úplne nestranné, pretože v nich majú vlastné záujmy (pozri organizácia transferov utečencov do Talianska). Možno za týchto okolností považovať správy, ktoré tieto neziskové organizácie vydávajú (a nejde len o Amnesty International), za dôveryhodný zdroj informácií?

No, to je ďalší problém. Podobné organizácie, a to možno aj z rýdzo humanitárnych dôvodov, nechcem im všetkým nasadzovať psiu hlavu, ktoré sa podieľajú na transfere utečencov, si vôbec neuvedomujú, čo tým vlastne spôsobujú. Oni privezú ľudí napríklad na taliansku pevninu a nechajú ich tam napospas osudu. Takí migranti bez zázemia, bez znalosti jazyka a patričného vzdelania sa potom ocitajú v rovnakej biede a v rovnakej traume, ako boli vo svojej krajine. Zistia, že všetky reči, ktoré o vysnívanej Európe počuli, to, čo im bolo sľubované, vlastne nie je vôbec pravda. A to potom predstavuje podhubie terorizmu, ktoré ich vedie k postupnej radikalizácii.

Európska únia sa chystá na rokovaní premiérov prerokovávať takzvaný Dublin IV, nový systém prerozdeľovania utečencov. Ľudia sa dozvedajú značne rozporuplné správy, čo je obsahom týchto návrhov najmä vo vzťahu ku kvótam. Máte o týchto záležitostiach nejaké bližšie informácie, o čo konkrétne ide? A je súčasná nálada v Európskej únii naklonená pokračovaniu prerozdeľovacích kvót alebo skôr politici zastávajú názor, že by to bolo nezmyselné riešenie?

Neviem, či mám dôveryhodné správy, ale tie hovoria, že nálada vo vedení Európskej únie je stále rovnaká, to znamená, že bruselské špičky chcú podporovať trvalé prerozdeľovanie utečencov. Ja sám tieto nezmyselné názory nedokážem pochopiť. Chcú zvýšiť počet obyvateľov Európy týmto spôsobom a priviesť si tak lacnú pracovnú silu, ktorá bude vykonávať tie najjednoduchšie práce za najhoršie honorovanú odmenu? Veď to je úplne v rozpore s najnovšou ekonomickou víziou, tzv. priemyselnou revolúciou 4.0, ktorá počíta s masovou automatizáciou a robotizáciou. A v nej sa úplne otvorene počíta s väčšou nezamestnanosťou práve u ľudí s nižším vzdelaním, ktorí pracujú v pomocných profesiách. Takže, čo budeme robiť s tými miliónmi migrantov už za niekoľko rokov?

- Reklama -