Neumlčia nás, odkazuje Viskupič vláde. Dankove „represie“ vraj môžu prejsť na celú spoločnosť

0
Jozef Viskupič (Autor: TASR)

Prednedávnom ste na Facebooku zverejnili video, v ktorom ste „narazili“ na podnikateľa Ladislava Bašternáka a patrične ste sa s ním „zvítali“. Ako toto stretnutie prebehlo?

Mali sme v parlamente akurát pauzu a išli sme sa pozrieť na jeden festival Arteterapia. Prechádzali sme po jednom z bratislavských obchodných centier, keď sme ho stretli, ako si tam bez hanby kávičkoval. Dosť ma naštvalo, že takýto človek sa len tak voľne pohybuje po verejnosti. Médiá neskôr dokonca zistili, že si dával kávičku s nejakým prominentným človekom od polície. Povedal som si, že treba zaujať určitý symbolický postoj, tak som mu daroval dve tričká s logom „Fico chráni zlodejov“.

Čo ste mu povedali?

Najskôr som ho pozdravil a opýtal sa, či sa volá Bašternák. Odpovedal mi štýlom: „Jasné, to som ja.“ Najskôr som mu povedal, či sa nehanbí vysedávať na verejnosti, a potom sa na neho v tej kaviarni strhla celkom veľká pozornosť. Dal som mu dve tričká, jedno pre neho a jedno pre jeho kamaráta Kaliho.

Ako reagoval?

Tváril sa dosť zvláštne a zostal viac-menej zaskočený. Nazval by som to takým „splachovacím postojom“. Sklopil oči, prezrel si tie tričká, odhodil ich a po pár minútach z tejto kaviarne doslova utiekol.

Myslíte, že takéto verejné pranierovanie je v poriadku?

Podľa mňa sme ešte stále natoľko slobodná spoločnosť, že ak niekto niekomu vo verejnom priestore odovzdá leták či tričko, tak je to akceptovateľné. Skrátka som len vyjadril svoj názor na adresu človeka, ktorý by mal chodiť po kanáloch a nevystavovať sám seba a svoj spôsob života na obdiv.

Vaša žena vedie v Trnave rodinnú kaviareň. Tá sa prednedávnom doslova ocitla v strede vojnového frontu. Podali si ju dva tábory vandalov. Ako sa vyvíja tento prípad?

Podľa mňa by sa to malo vyšetriť ako trestný čin ohrozenia zdravia a nie majetku, pretože v čase útoku sa tam nachádzala aj čašníčka, ktorá bola vo vysokom štádiu tehotenstva. Polícii sme dodali dokonca aj fotky páchateľov, no mám taký pocit, že sa to uzatvorí ako poškodzovanie cudzej veci či vandalizmus. To je ale len môj odhad. Vyšetrovateľ ma zatiaľ kontaktoval s tým, aby som predložil vyčíslenie škody.

Predseda parlamentu Andrej Danko chce disciplinárne stíhať lídra Obyčajných ľudí a zároveň aj vášho bratranca Igora Matoviča za jeho parlamentné vystúpenie, v ktorom pomery v národnej rade prirovnal ku koncentračnému táboru. Je podľa vás tento krok zo strany pána Danka oprávnený?

Zažívame v opozícii niečo, čo by som prirovnal k „vareniu žaby v hrnci“. Súčasná koalícia má stále väčšiu a väčšiu ambíciu obmedzovať a určovať tresty za prejavovanie rôznych názorov. Jedným z takých najvypuklejších prípadov je zmena rokovacieho poriadku, vďaka ktorej predsedajúci schôdze môže dávať pokuty za názor. Niečo podobné spoločnosť už dlho nezažila. Ani za najtvrdšieho mečiarizmu sa nestalo, aby poslanci v parlamente nemohli vyjadriť svoj názor. Bohužiaľ, zrejme žijeme v dobe, v ktorej zrušenie imunity, s ktorým sme súhlasili, sa po uchopení moci týmito pánmi vychýlilo na druhú stranu. Toto trestanie poslancov v národnej rade je podľa mňa určitým symbolom, pretože si myslím, že pravidlá, ktoré sa zavedú najskôr v parlamente, sa budú postupne rozširovať aj do spoločnosti.

Nech si ľudia o národnej rade myslia už čokoľvek, niečo podobné sa v celej spoločnosti môže usídliť veľmi ľahko. Vnímam to ako veľmi nebezpečný krok, pretože ak má byť plénum parlamentu akousi slovenskou agorou, respektíve miestom, kde si má 150 ľudí vymeniť svoje politické názory, tak nad poslankyňami a poslancami nemôže visieť Damoklov meč vo forme pokuty za to, že prejavia svoj názor. Tieto kroky môžu podľa mňa prejsť na ďalšie úrovne verejnej či štátnej správy a neskôr aj do spoločnosti. Predseda parlamentu spolu s premiérom sa postupne inštalujú do úlohy arbitrov slušnosti, pretože chcú posudzovať hranice toho, čo je a čo nie je slušné. Keď prekročíme rýchlosť, ktorá je merateľná prístrojom, tak sme zvyknutí, že príde trest, pretože je to ľahko kvantifikovateľné a zmerateľné. Ale ako zmeriate mieru slušnosti názoru? Najmä keď takýmto posudzovateľom je jeden človek, pri ktorom musíte predpokladať či akceptovať to, čo on považuje za slušné či neslušné. Okrem poslancov sa podobné kroky dejú aj s vami novinármi. Viem si predstaviť, že keď sa na tlačovke niekto usmeje, pretože sa bude novinárovi zdať komická odpoveď nejakého vládneho politika alebo predsedu parlamentu, tak jeho konanie vyhlásia za neslušné. Obávam sa, že imunitu zrušili na tých miestach, kde mala pôsobiť, a to pri výrokoch v parlamente alebo výrokoch v spoločnosti. Týchto 150 poslancov si zvolili ľudia. Preto by mali prezentovať svoje názory a práve tomuto chce aj Andrej Danko zamedziť.

Ste známy aj tým, že z rokovaní v parlamentnom pléne pomocou mobilu zhotovujete živý vstup. Budete v tom pokračovať aj napriek tomu, že novelizovaný rokovací poriadok to zakazuje?

Musím odpovedať všeobecne, pretože nechcem viac prezradiť z našej kuchyne. Tieto videá som robil najmä preto, lebo v národnej rade je malá šírka pásma a hlavne pri mimoriadnych schôdzach, ktoré boli pre verejnosť najviac zaujímavé, streamy skrátka nefungovali. Prišli nám od ľudí stovky mailov a správ, hovorili, že chcú sledovať, čo sa deje v národnej rade. Online prenos z parlamentu nerobí žiadna z televízií a ľudia sa spoliehali na prenos z národnej rady, ktorý ale vypadával. Preto som sa rozhodol, že rokovanie sprostredkujem cez mobil.

Niečo ste naznačili, no neprezradili ste, či vo videách budete aj pokračovať. Je to tajomstvo?

Riešim jednu technickú možnosť, ktorá bude v súlade so zákonom a rokovanie sprostredkuje, a dokonca bude možno aj v lepšej kvalite, ako to bolo v minulosti. My v parlamente reálne vedieme boj o slobodu slova. Pre mňa je úplne nepochopiteľné a za čiarou, ako môže niekto povedať, že v parlamente, na najverejnejšom z verejných priestorov, niekto zakáže robiť fotky či internetový záznam rokovaní cez internet. Jediné, čo sa pomocou týchto videí prenáša, je pravda, to, čo sa v pléne v skutočnosti robí. Verejnosť sa nechce nechať klamať a zrejme aj preto sa na podobné prenosy pozerá veľa ľudí. Budem v tom určitou formou pokračovať, len je zatiaľ otázkou ako presne. Ak moje chovanie vyhlásia za neslušné, tak sa zase dostávame k tomu, že zrejme dôjde aj k potenciálnemu sankčnému postihu mojej osoby.

Ak dôjde k postihu, zaplatíte pokutu?

Pokutu bude udeľovať predsedajúci a rozhodovať o nej bude výbor, v ktorom má vláda väčšinu. Takéto pokuty podľa mňa dostane viacero poslancov opozície. Je to ale veľmi špeciálna pokuta, pretože tak, ako sme v totalitných režimoch boli zvyknutí na „väzňov svedomia“, tak my dostaneme, ako som hovoril, pokutu za názor.

No neodpovedali ste, či by ste túto „pokutu za názor“ aj zaplatili…

Buď mi ju strhnú z platu, alebo ju zaplatím dobrovoľne. Ak dostanem dvoj- alebo štvortisícovú pokutu, tak skrátka nemám veľa možností. Poviem vám ale, ak si myslia, že nás umlčia, tak vám odpoviem jedno: nie, neumlčia nás.

- Reklama -