Nekompromisný Galko: Ministri? Buď nerobia nič, nemajú žiadne výsledky alebo robia zlobu. Minimálne dvaja už mali byť dávno preč

0
Ľubomír Galko (Autor: TASR)

Dnes (14. 9., pozn. red.) sa v parlamente po dopoludňajšom hlasovaní hádali poslanci opozície vrátane vás, s predsedom Dankom a koalíciou v súvislosti so statusom podpredsedu parlamentu Glváča, ktorý na Facebook okrem iného na adresu poslankyne Cigánikovej napísal: „A potom nemôžete nesúhlasiť s kolegom Jarjabkom, že musela vypadnúť z nejakého nákladného auta pri pumpe.“ Kam dospelo hašterenie v parlamente?  

Podľa mňa je to už neúnosné, pretože to dospelo do stavu, keď sa napádajú rodinní príslušníci a urážajú sa napríklad aj ženy. Za toto nesú zodpovednosť predstavitelia koalície.

Opozícia je v tom nevinne?

Zatiaľ čo v prípade predstaviteľov opozície evidujem, že sú dostatočne a niekedy možno aj prehnane tvrdí vo svojich vyjadreniach, ale nikdy som ich nevidel prekročiť túto pomyselnú hranicu. Nevidel som, aby útočili na rodinných príslušníkov koaličného poslanca alebo žeby prirovnali nejakú koaličnú poslankyňu k prostitútke. Poslanci koalície už pristúpili aj k takýmto invektívam. Katastrofa.

Aj vás osobne poriadne rozohnila táto konkrétna situácia.

Dokážem veľa rozdať, ale aj veľa prijať. Dokážem niekomu povedať, že kryje zločiny, zločincov, že sa správa nedemokraticky. Ale nenájde sa nikto taký, aby som napádal jeho rodinného príslušníka alebo sa vyjadroval takýmto dehonestujúcim spôsobom o kolegyniach z radov koaličných strán. Toto už považujem za problém, sem sa to nemalo dostať.

Zaujímavé je, že počas procedurálnych návrhov predseda parlamentu Danko vyhlásil, že ich bude komentovať aj za cenu porušenia rokovacieho poriadku. Koleduje si o odvolanie?

Hlavne tým poukázal na to, aký je farizej. A to nielen on, ale aj viacerí predstavitelia koalície včítane jeho, ktorí ma kritizovali, keď som povedal, že mňa nikto zo sály vyvádzať nebude a poviem si vždy, čo si chcem povedať, pretože mňa zvolili do parlamentu voliči a oni sú mojím šéfom, nie predsedajúci. Kritizovali ma, ako si môžem dovoliť povedať, že v budúcnosti nedodržím rokovací poriadok. Dnes konal Danko ešte horšie. Ja som tým len hrozil, že to niekedy uplatním, on to priamo aj urobil. Z jeho strany ako predsedu parlamentu je to neprípustné. Toto samotné je však len čerešnička na torte alebo posledná kvapka. Sú tam ďalšie veci, do ktorých je namočený.

Predseda poslaneckého klubu OľaNO Vašečka už avizoval, že sa pokúsi presvedčiť opozičných kolegov, aby súhlasili s návrhom na odvolanie predsedu parlamentu. Podporíte tento krok?

Predseda parlamentu nezvláda svoju pozíciu. Zachytil som vyjadrenie Richarda Vašečku. Osobne som zatiaľ nič neinicioval ani nad tým nepremýšľal, mňa teraz zamestnáva to, aby boli deti z resocializačného centra v poriadku, pretože to je škandál ako hrom. Nevylučujem však, že sa k tejto iniciatíve pridáme.

V súvislosti s udalosťami posledných dní, kto z ministrov súčasnej vlády už podľa vás nemal sedieť na svojej stoličke?

Minimálne Richter a Kaliňák sú dvaja ministri, ktorí mali byť už dávno preč. Kaliňák pre kauzu Bašternák a aj teraz s tým, či polícia koná alebo nekoná. Richter mal prijať politickú zodpovednosť. Ale je ich tam viacero. Kažimír má problém, že drží šéfa daňového úradu Imreczeho. To môžeme ísť pomaly meno po mene, buď nerobia nič, nemajú žiadne výsledky, alebo robia zlobu. Jediný, kto sa snaží, je minister obrany. Ale celkovo je to vláda, ktorú treba preorať. Najlepšie by bolo, keby to celé zabalili a išli predčasné voľby, ale to od nich očakávať nemôžeme. Budú sa stále držať pri koryte.

- Reklama -