Moslim, podnikateľ a kandidát za SaS Selim Hikmet pre PL.sk: Islamizácia Slovensku nehrozí. A Sulíkov názor… Sú utečenci pre neho iba čísla?

0
Selim Hikmet (Autor: SITA)

Prečo idete do politiky a prečo ste si vybrali kandidátku SaS?

Od svojich osemnástich rokov podnikám a pozorujem, že čím ďalej, tým je to komplikovanejšie. A nedá sa len sťažovať, pre zmenu treba aj niečo spraviť a zapojiť sa do toho, aby aj skutočne nastala. Strana Sloboda a Solidarita tieto riešenia má. Uľahčenie podnikania sa následne odrazí na zamestnanosti a na živote bežného človeka na Slovensku. Program strany dobre poznám a viem, že jeho cieľom je, aby sa tu oplatilo pracovať, podnikať a žiť. Okrem toho pracujem pre SaS v Liberálnom dome už tri roky, predstaviteľov strany poznám a viem, že sa na nich dá spoľahnúť.

Ako ste sa dostali na kandidátku?

Počas spoločných aktivít som zistil, že som “saskárov” prekvapil svojimi názormi a postojmi, a tak sme sa dostali až k tomu, že som dostal šancu vyjadriť sa aj verejne. Výsledkom je moja kandidatúra.

Čo bude mať Slovensko alebo volič z toho, ak vy budete sedieť  v parlamente?

Zástupcu, ktorý sa na veci nebude pozerať ako politik, ale ako bežný občan a malý podnikateľ. Chcem prinášať témy, ktoré v každodennom živote trápia bežných ľudí a nie politikov.

Na akú oblasť sa chcete zameriavať?

Chcel by som sa zamerať na podporu malých a stredných podnikateľov, ako aj na samostatne hospodáriacich roľníkov a malých farmárov, keďže v tejto oblasti je potrebné vyvinúť ešte veľa úsilia, aby títo ľudia mohli v pokoji vykonávať svoju prácu a zarobili si dostatok na slušný život pre seba a svoje deti.

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému?

Ľudia by mali hlavne využiť šancu vyjadriť svoj názor na terajších politikov tým, že pôjdu v prvom rade voliť. Ak dajú voliči svoje hlasy ľuďom, ako som ja, ktorý pochádza spomedzi nich, môžu zmeniť celkovú tvár súčasnej politiky.

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy? 

(Úsmev) Ako som povedal, s predstaviteľmi SaS prichádzam do kontaktu denne pri mojej práci. Myslím, že so všetkými vychádzam dobre až priateľsky, ťažko teda menovať jednu osobu, aby som niekoho neurazil.

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

Každý politik, ktorý to so Slovenskom nemyslí úprimne. Ak k tomu napríklad ešte aj kradne, je to hotová katastrofa. Veľmi ma mrzí, že si Slováci na takýto fenomén zvykli a rozkrádanie ich daní, teda peňazí, ktoré ťažko zarobili, si už ani nevšímajú. Oveľa viac veria sľubom, ktoré sa neplnia.

A ktorý slovenský politik je naopak najužitočnejší?

Za užitočného považujem každého politika, ktorý zostal „človekom“. Vidí bežné problémy bežných ľudí. 

Čím sa živíte? 

Mám viacero podnikateľských činností, rodinnú firmu, ktorá živí moju rodinu.

Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

Som spoluvlastníkom rodinného domu, v ktorom bývam a vlastníkom auta a firmy, ktorá ma živí. Dom splácame z hypotéky a firma má ročný zisk zhruba 24 000 €. Nevlastním žiadne iné nehnuteľnosti ani pozemky.

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech?

To sa odvíja od časovej osi a životný úspech sa stále mení. Na prvom mieste však vždy zostáva moja rodina, úžasná manželka a moji dvaja krásni synovia.

A naopak, čo vnímate ako svoj najväčší neúspech? Čo vás najviac mrzí?

Asi to, že som nepokračoval s umeleckým sochárstvom, ktoré som študoval na strednej škole.

Aký máte pôvod? Narodili ste sa na Slovensku?

Narodil som sa v Bagdade, odkiaľ pochádza môj otec. Keď som mal tri roky, presťahovali sme sa na Slovensko, odtiaľto zasa pochádza moja mama. Vyrastal som v bratislavskom Starom Meste, kde dodnes aj žijem.

Ste jedným z mála moslimských kandidátov do nadchádzajúcich volieb. Čo si myslíte o súčasných náladách na Slovensku a postoji Slovákov voči moslimom?

Môj otec ma celý život učil, že treba ľudí brať podľa toho, akí sú, a nie odkiaľ pochádzajú. Je prirodzené, že veľa Slovákov môže mať obavy z ľudí pochádzajúcich z inej časti sveta, o ktorých nič nevedia. Všade na svete však žijú dobrí aj zlí ľudia a báť sa treba vždy len tých zlých, či už sú odtiaľto, alebo z iných končín. Základom všetkého je slušnosť, rešpekt a dodržiavanie zákonov a pravidiel spoločnosti.

Opísali by ste svoj postoj k imigračnej kríze?

Je to jedna obrovská ľudská tragédia…

Je islam kompatibilný s Európou?

Možno si to ľudia neuvedomujú, ale moslimovia sú súčasťou Európy už stovky rokov a zdieľajú rovnaké obavy z teroristických útokov, ktoré sa páchajú na nevinných ľuďoch. 

Čo by ste odkázali tým Slovákom, ktorí sa obávajú islamizácie?

Slovensku nič také nehrozí.

Richard Sulík povedal, že by nechcel žiť v spoločnosti, kde sa narodí viac moslimských detí ako nemoslimských. Vyjadrili by ste sa k tomuto výroku?

S Richardom na túto tému vedieme rozhovory často. Tí, ktorí ho poznajú, vedia, že je telom a dušou ekonóm. Vie si svet predstaviť v číslach a aj utečeneckú krízu vníma v predpokladaných nákladoch a hrozbách. Je to jeho názor a ako od politika sa od neho vyslovovanie názorov práve vyžaduje.

- Reklama -