Miloš Zeman pre PL: Turci sú ako barbari. Utečencov dať na neobývané ostrovy. Savčenková zavraždila dvoch ľudí

Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hana Brožková)

Pán prezident, už na tlačovej konferencii na záver návštevy Královohradeckého kraja ste pochválili prácu polície počas návštevy čínskeho prezidenta v Prahe. Bolo možné zaznamenať tiež kritiku rozsahu všetkých bezpečnostných opatrení, napríklad v súvislosti s uzávierkami ulíc, námestí, a dokonca niektorí reštauratéri mienia vymáhať náhradu ušlého zisku, pretože sa k nim nedostali ľudia. Boli také opatrenia nutné? A čo by ste tým kritikom odkázali?

Opatrenia boli primerané a v niektorých prípadoch až príliš mierne. Ja si neviem predstaviť, čo by asi tak robili americkí policajti, keby niekto pri návšteve čínskeho prezidenta u prezidenta Obamu vo Washingtone strhával čínskej vlajky.

Po Prahe sa počas návštevy prezidenta Si Ťin-pchinga uskutočnila séria protičínskych demonštrácií. Zrejme najslávnejším demonštrantom s tibetskou vlajkou v ruke bol šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, ktorý sa chcel prebiť cez zátarasy na Hradčanské námestie. Ako to na vás pôsobilo?

Pôsobil na mňa ako šašo, ale ako šašo, ktorý svoju rolu hrá zle.

Počas návštevy, pred ňou a ešte potom znela z mnohých radov masívna kritika. Vraj sa hrbíte pred čínskymi komunistami, podliezate sa im, predali ste Česko Číne, presadzujete investície od firiem, ktoré sú vraj bezpečnostným rizikom, a celý rad ďalších vecí. Čo na to hovoríte?

Ja som vždy tvrdil, že priemerný český novinár, česť výnimkám, je najhlúpejší tvor na zemeguli, a tieto reakcie toto moje pätnásť rokov staré tvrdenie len potvrdzujú. Pozrite sa, čo je zlé napríklad na tom, že náš letecký priemysel dostal rad zákaziek, ktoré umožnia jeho rozvoj po predchádzajúcej stagnácii? Hrbila sa hádam britská kráľovná pred Číňanmi tým, že sa s čínskym prezidentom prešla v zlatom kočiari? Ale aj keď takýchto otázok môžem klásť veľa, u nás platí: úspech sa neodpúšťa. A novinárski táraji nikdy nedokážu skutočný úspech doceniť.

Priznali ste na tlačovej konferencii s čínskym prezidentom, že ste podcenili výšku čínskych investícií a nepôjde o 45, ale o 95 miliárd v tomto roku. Niektorí však tvrdia, že nejde o investície, ale iba zmenu vlastníkov, a pre českú ekonomiku to nemá ani taký prínos, ako keď si v obchode kúpite vlašský šalát s rožkom.

Ja mám dojem, že toto hovoril tzv. kecací ekonóm Tomáš Sedláček, ako ho prezývajú, ktorý po ôsmich rokoch intenzívneho štúdia nedostal doktorát. Ale možno to hovorili aj niektorí ďalší. Pozrite sa, z Číny týmito dohodami pritečie do českej ekonomiky 95 miliárd korún. Namieta sa, že tieto investície nejdú do štátu, ale do súkromných firiem. To je ale predsa v poriadku, sme trhová ekonomika a trhová ekonomika je primárne založená na súkromných firmách. Okrem toho sú tam aj formy štátne alebo pološtátne, napríklad najväčšia energetická firma ČEZ má nesporne majoritu štátu. Takže tie tvrdenia sú dôkazom istej idiocie a ja sa nimi ani nechcem ďalej zaoberať.

Aj niektorí poslanci dosť ostrým spôsobom kritizovali prácu spravodajstva Českej televízie počas čínskej návštevy. ČT vraj len negatívne komentovala všetko čínske alebo tiež tvrdila, že výzdoba vlajkami v uliciach sa nerobí pri žiadnej inej návšteve. Mali ste možnosť sa o priebehu vysielaní ČT informovať?

Viete, profesionálnu prácu Českej televízie charakterizuje to, že počas môjho prejavu na Žofínskom fóre bola pauza, kde Česká televízia prerušila vysielanie a ukázala prázdnu zasadaciu sieň úradu vlády, čo bol určite pre českého diváka neprehliadnuteľný zážitok.

Pokiaľ ide o názorové spektrum Českej televízie, chcel by som tu citovať server, ktorý sa volá Media guru, ktorý konštatoval, že v publicistických reláciách ČT neustále rotujú jedny a tie isté tváre, z ktorých veľká časť je spojená s Hospodárskymi novinami. Iste ako novinár viete, že Hospodárske noviny majú najnižší náklad zo všetkých známych denníkov. My im dokonca hovoríme nízkonákladové noviny, podobne ako sa hovorí nízkonákladovým leteckým spoločnostiam. Sú to noviny vlastnené miliardárom Zdeňkom Bakalom. Je teda úplne pochopiteľné, ak tento človek útočí na všetko, čo urobím či už ja, alebo v danom prípade i česká vláda, ktorá politiku rozvoja vzťahov s Čínou podporuje. Bohužiaľ, vplyv Zdeňka Bakalu a tiež vplyv nízkonákladovej strany TOP 09 na Českú televíziu je podľa výskumu Media guru úplne nepochybný.

Prezident Číny na vašej spoločnej tlačovej konferencii hovoril o tom, že by Česko mohlo spolupracovať aj v oblasti jadrovej energetiky. Viete si predstaviť, že by sa čínska firma mohla uchádzať napríklad o dostavbu Temelína?

Do tendra sa môže prihlásiť ktokoľvek. Čína je dnes v podstate priekopníkom alebo pokračovateľom rozvoja jadrovej energetiky, má vo výstavbe najviac jadrových reaktorov na svojom území a podieľa sa aj na výstavbe jadrových elektrární inde, okrem iného vo Veľkej Británii (elektráreň Hinkley Point), čo, samozrejme, dokazuje servilitu Veľkej Británie voči Číne.

Premiér Bohuslav Sobotka je vo Washingtone na samite o jadrovej bezpečnosti. Rokoval tam tiež s tureckým prezidentom Erdoganom o tom, že je vraj skutočne dôležité naplniť akčný plán medzi EÚ a Tureckom, teda začať presídľovať migrantov do Európy vrátane Česka. Vy s tým, predpokladám, nesúhlasíte. Existujú možnosti, ako tomu zabrániť?

Ja som niekoľkokrát povedal, že nás Turecko vydiera, stupňuje svoje požiadavky. Najskôr to boli tri miliardy eur, potom šesť miliárd eur, a teraz mi jeden z prezidentov, ktorí ma v posledných týždňoch navštívili, dokonca hovoril, že už je požiadavka na 20 miliárd eur. Trošku mi to pripomína tzv. tribút, čiže výpalné, ktorý stará Rímska ríša platila barbarom, aby nelúpili na ich území. Ako viete, rovnako to nepomohlo. Barbari najskôr inkasovali výpalné a potom začali lúpiť.

Teraz k tomu riešeniu. Ja neustále citujem jedného svojho priateľa, ktorý si neželá byť menovaný, ale rovnaký názor, ako teraz budete počuť, bol publikovaný vo Financial Times asi pred mesiacom. Ten návrh spočíva v tom, že Grécko má desiatky a desiatky neobývaných ostrovov, má obrovský zahraničný dlh, ktorý nie je schopné splatiť, a tým, že by na týchto ostrovoch zriadilo zberné tábory pre ilegálnych migrantov vrátane tých, ktorí budú deportovaní z Európskej únie, by krytím nákladov na tieto zberné tábory vymazávalo svoj dlh voči členským krajinám EÚ. Vždy hovorím, že tento plán sa páči takmer každému s výnimkou Grékov.

Novinár Erik Best vyslovil názor, že premiér vedie dvojitú migračnú politiku. Jednu na verejnosti, keď často opakuje, že vláda je proti prijímaniu migrantov, a druhú, keď následne a v tichosti odsúhlasí pravý opak. Ako to vidíte vy?

Myslím, že na premiéra majú určitý vplyv jeho poradcovia, ako dokázali uniknuté e-maily napríklad Ota Novotného, ktorý je povestný tým, že vždy radil zle. A ten práve vyzýval premiéra v týchto e-mailoch, aby sa podriadil Európskej únii a akceptoval migračné kvóty vrátane tzv. relokácie. No a keď som nedávno hovoril o tom, že sa nemáme podriaďovať Európskej únii, mal som okrem iného na mysli práve toto.

Chová sa v tom premiér pokrytecky?

Možno rozpoltene, buďme zdvorilí a používajme miernejšie výrazy. Aj keď by som nemal veľký problém s vaším hodnotením súhlasiť.

V rozhovore pre čínsku štátnu televíziu ste hovorili o tom, že teraz už máme nezávislú zahraničnú politiku a nie sme pod tlakom USA a EÚ, premiér Sobotka v piatok v Amerike s týmito vašimi slovami nesúhlasil s tým, že nezávislí sme od roku 1989 a nie sme pod žiadnym tlakom…

Ja som vám pred chvíľou uviedol jeden konkrétny prípad, keď sme boli pod tlakom Európskej únie a de facto ešte stále sme, a to sú migračné kvóty a relokačný mechanizmus. Dúfam, že si tento tlak pán premiér všimol. Pokiaľ ide o Spojené štáty, chcel by som pripomenúť amerického veľvyslanca, ktorý sa pokúšal českému prezidentovi diktovať, kam má a nemá jazdiť.

A tá oblasť, kde aj teraz sme pod tlakom EÚ, je teda podľa vás vinou Bohuslava Sobotku alebo českej vlády?

Časti českej vlády určite áno. Pozrite sa, veď Európska únia sa nám vyhráža, že keď nevyhovieme jej požiadavkám na migračné kvóty, tak nám zarazí dotácie. To nie je vydieranie? To nie je tlak? Ja si myslím, že premiér Sobotka predniesol tento výrok v situácii istej únavy z dlhej cesty do Spojených štátov.

Nedávno značne rozvírila mediálne vody kauza ukrajinskej pilotky Savčenkovej, ktorú v Rusku odsúdili na 22 rokov za podiel na vražde dvoch ruských novinárov na Ukrajine. Potom médiá priniesli správu, že Rusko je ochotné ju vymeniť za dvoch svojich občanov väznených v USA. Čo si o celej kauze myslíte?

Myslím si, že vražda dvoch ľudí je závažnejší trestný čin ako nelegálny obchod, hoci akokoľvek odporný. Ale znova opakujem, že je potrebné vedieť, či sa tento trestný čin skutočne stal alebo nie. Inak k výmenám dochádzalo aj za čias studenej vojny. Povestný je tým jeden berlínsky checkpoint medzi východným a západným Berlínom a myslím si, že prax výmen prebieha aj teraz. Naším krásnym domácim príkladom je prípad Fajád.

A čo sa týka kauzy Savčenkovej ako takej? Ona sama tvrdí, že bola do Ruska zavlečená násilím, a v našich končinách sa na jej podporu konajú rôzne akcie.

Dúfam, že je to aspoň pekná žena, aby pohľad na poslancov TOP 09 bol aspoň trochu sympatický. Ale na rozdiel od aktivistov, ktorí sa vyjadrujú absolútne ku všetkému, sa ja riadim zásadou, že keď o nejakej kauze nič neviem, to znamená neviem, či je ten človek vinný alebo nevinný, tak sa k tomu jednoducho nevyjadrujem. Všimnite si, že som sa nevyjadroval napríklad ku kauze Věry Jourovej, ktorá bola niekoľko mesiacov vo vyšetrovacej väzbe. Jeden nemenovaný predseda sociálnej demokracie vtedy hovoril o prezumpcii viny a o šibaloch. No a teraz sa ukázalo, že to bolo všetko úplne inak a Věra Jourová je českou eurokomisárkou v Bruseli.

- Reklama -