Mika v centre pozornosti. Stretol sa s Kollárom a zrazu niekto vyskočil z kríkov

0
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika (Autor: TASR)
Pár dní pred verejnou prezentáciou vás i ďalších kandidátov na vašu súčasnú stoličku dostali niektoré redakcie informácie o mzdách a odmenách vrcholového manažmentu RTVS. Podľa vás išlo o zámer?

Nuž objavil sa materiál, ktorý nie je autentický, ale sú tam informácie o mzdovom ohodnotení niektorých pracovníkov, ale aj úplné nezmysly. Ak je cieľom materiálu spochybniť systém odmeňovania v RTVS, tak to, prirodzene, môže ľudí skôr nahnevať, ale samotné odmeňovanie a systém je v poriadku. A či to bol zámer? Ak sa tri dni pred vypočutím v NR SR naraz objavia záhadné informácie o odmeňovaní, tak ako inak to vyhodnotiť.

Podľa vás ide o pokus o kompromitáciu pred voľbou. Prečo, ak boli odmeny vyplatené v súlade so zákonom?

No ale každé spochybnenie, navyše ak je to v takej citlivej oblasti, ako sú mzdy, považujem vždy za problematické. Potom musíte už len veci uvádzať na pravú mieru a to je defenzívna poloha.

Dlho sa vedelo o tlaku niektorých politikov na vedenie RTVS, hovorilo sa o nespokojnosti koaličnej SNS, neskôr vás kritizoval aj premiér Fico. Znervózňuje vás to pred voľbou? Zrejme názory lídrov budú pre koaličných poslancov zväzujúce…

Pred voľbou ma skôr znervózňuje, že prichádzajú síce možno očakávané, ale nepredvídateľné útoky, ktoré sa, žiaľ, nedotýkajú iba mojej osoby, ale aj mojich kolegov. A pritom súvisia s mojou voľbou. Ale, prirodzene, musím a budem čeliť tomu, že stále som v pozícii generálneho riaditeľa a znášam s tým spojené všetky dôsledky, čomu nemusia, prirodzene, čeliť ostatní kandidáti.

Protikandidáti v rozhovoroch hovoria o potrebe zmeny v programe RTVS, dokonca by ju niektorí postavili ešte raz na zelenej lúke. Potrebuje RTVS takéto zásadné zmeny?

Z môjho pohľadu všetci relevantní kandidáti majú vedomosť o stave RTVS a ak aj niečo deklarujú, verím, že majú vôľu nadviazať na to, čo funguje. Nepoznám ich projekty, ale poznám ich ako ľudí a niektorých aj ako profesionálov.

Vás sa asi nemá zmysel pýtať, či by ste niečo menili, keďže ste teraz mali tú možnosť päť rokov. Alebo je niečo také, čo by ste si vedeli predstaviť inak?

Prirodzene, by som mnohé veci zmenil, avšak základné smerovanie verejnoprávneho média a jeho vízia v mojom projekte je kontinuita, ale aj nové výzvy.

Spýtam sa športovou terminológiou: bude obhajoba ťažšia ako víťazstvo v predchádzajúcej voľbe?

Je to úplne odlišná paradigma. Úspech v predošlej voľbe bol dosiahnutý aj vďaka situácii, v akej RTVS bola. Nikto sa, ľudovo povedané, nechcel babrať s inštitúciou, ktorá mala ekonomické, hospodárske, programové problémy a v zásade na mediálnom trhu až tak veľmi nikoho nezaujímala. A dnes? 

Pred piatimi rokmi ste vyhrali suverénne, bude tohtoročná voľba tesná alebo očakávate, že sa niektorému kandidátovi podarí osloviť výraznejšiu časť poslancov?

Dnes je o čo bojovať, aspoň ja v tej viere žijem. Na druhej strane, už pred voľbou sa „dejú veci“. A niečo možno ešte príde. A potom, čo už môže prísť v samotnej voľbe? Ale optimisticky. Verím v budúcnosť verejnoprávneho média a ani mená pre mňa relevantných protikandidátov ma nedesia.

Na čom máte postavenú prezentáciu?

Na vízii, nevyužijem to, do akej miery sa dá pripraviť absolútne fundovaný projekt, s využitím všetkého, čo tu mám po ruke a k dispozícii.

Pred vaším zvolením v roku 2012 ste povedali toto: Šport kanibalizuje Jednotku aj Dvojku, skončil by na Trojke.“ Realita je niekedy ale taká, že na Jednotke je hokej, na Dvojke futbal, Trojka nie je. Čo s tým?

Aj toto je súčasťou projektu, nazvime to nová multikanálová stratégia.

Lobujete medzi poslancami?

Tak aktuálne, práve som sa vrátil z pracovného stretnutia, z nábrežia Dunaja, kde som absolvoval rozhovor s iným médiom. Bol som tam s kolegyňou hovorkyňou. Po skončení sme sedeli vonku a zastavil sa pri nás Boris Kollár, ktorý tam bol zhodou okolností na obede. Čuduj sa svete, sa z kríkov úúúplnou náhodou vynoril fotograf. Viem si predstaviť komentár: „Lobuje pred voľbou s Borisom Kollárom.“ Keby som citoval Borisa Kollára, tak ten by to asi svojím slovníkom komentoval: „Vašo Mika nie je asi taký sprostý, aby si so mnou dohodol konfidenčnú schôdzku na mieste, kde je polovica Bratislavy.“  

A vaši protikandidáti? Máte takúto informáciu?

Nemám, nesledujem, nevyhodnocujem.

Čo hovoríte na tých 11 mien? Je tam niekto, koho kandidovanie vás prekvapilo?

Už viem len o 9, ktorí budú vypočutí. Mňa skôr teší to, že väčšina kandidátov sú de facto ostrieľaní mediálni borci. A navyše som si dal prirodzený záväzok, že kandidátov hodnotiť nebudem, ani mi to neprináleží. Je to predsa o súboji projektov.

Kto má najväčšie šance?

Mám hneď niekoľko tipov. (smiech)

Ak by to koncom júna náhodou nevyšlo, čo by ste chceli stihnúť do augusta, keď sa vám končí mandát?

Pracovne to je jasné, prvého augusta 2017 odovzdať RTVS v historicky čo najlepšej mediálnej a finančnej kondícii. A to verím, že sa tomuto manažmentu podarí.

- Reklama -