Merkelovú by mali zavrieť. Je to ´prúser´, prekvapil na tému utečencov dlhoročný spoluhráč Michaela Kocába

0
Vilém Čok (Autor: archív)

Na svojom facebookovom profile ste zverejnili fotku vyzývajúcu imigrantov, aby sa obrátili a cúvali späť na Východ. Fotku s vaším komentárom potom zverejnil jeden z bulvárnych serverov a pridal k tomu aj rečnícku otázku, čo by na to asi povedal váš hudobný spoluhráč z Pražského výběru Michael Kocáb, ktorý burcuje ľudí k solidarite…

Michael Kocáb chce riešiť utečeneckú krízu inou formou, s ktorou však zase nesúhlasím ja. Nezdieľam jednoducho jeho názory voči imigrantom, aj keď jeho postoj plne rešpektujem. Myslím si, že je potrebné ctiť hodnoty krajiny, v ktorej žijeme a tieto hodnoty tiež preventívne chrániť. Utečenecká kríza môže rozložiť a následne zničiť Európu, pretože také obrovské množstvo ľudí nezvládne. Musím ale upozorniť, že sa o tomto probléme na našich stretnutiach s Michaelom nebavíme, občas si pošleme k tomu síce nejaké e-maily, ale v tej úzkej hudobnej rodine sa zaoberáme hudbou, nie politickými debatami. Na to sú iné platformy.

Nehovorte ale, že keď chodíte do spoločnosti alebo idete len s kamarátmi niekam na pivo, že sa tam o tejto téme nebavíte… Tipla by som si, že veľa ľudí má rovnaký názor ako vy.

Áno. Som potešený, že prevažná väčšina ľudí cíti so svojou otčinou a ja patrím k nim. Zaujímavý je na tom fakt, že viac benevolentní k utečencom sú skôr mladší ľudia. A to aj v “mojej” kapele. Nikomu však nevnucujem svoj názor. Tolerancia a rešpekt do určitej miery musia platiť. Fotka, ktorú som vyvesil na Facebook, je len vrcholom ľadovca, keďže sa o túto problematiku zaujímam dlhší čas, takže to nie je o tom, že by som si prihrieval polievočku. Nepotrebujem sa zviditeľňovať týmto spôsobom. Bulvár si jednoducho tú fotku stiahol z mojej facebookovej stránky a mňa požiadal o vyjadrenie. Ľudia majú stáť za svojou krajinou, kde žijú a ctiť kultúru svojho národa. Totiž to, že sem čoskoro príde ohromné množstvo ľudí, ktorí nás postupom času prevalcujú a našu kultúru premenia, je jednoducho nespochybniteľný fakt, ktorý sa naozaj stane, ak im vlády v Európe dajú zelenú. Tu ale nemám na mysli prítomnosť, ale skôr budúcnosť. Prvé vlny sa totiž zvládnu, ale tie ďalšie už nie.

Lenže takmer celá Európa ukazuje imigrantom otvorenú náruč. Robí podľa vás v tomto Európska únia niečo zle?

Otvorená náruč to bola na začiatku. Vtedy nikto nevedel, čo sa stane za “prúser”. Inak si nedokážem vysvetliť dôvod, prečo je v tejto veci europarlament tak benevolentný. Ešte by v tom mohli byť iné postranné záujmy. Nie je predsa možné, aby štátnici horlili za to, že bude ich krajina zničená! To je síce katastrofická vízia, no tá môže byť aktuálna už o niekoľko rokov. Odhadujem päť až desať rokov. Ja sám nerozumiem hlavne tomu, prečo nie sú schopní politici EÚ ochrániť hranice Schengenu. Sami pritom priznávajú, že prevažná väčšina utečencov sú ekonomickí, teda neutekajú pred vojnou. Navyše tvrdia, že vôbec nevedia, kto k nám prichádza – a či medzi nimi nie sú ľudia z Islamského štátu – ani možno nie sú ochotní alebo schopní tých ľudí vôbec preverovať.

Ako sa vám páči, čo o tejto problematike hovorí prezident Miloš Zeman? Len podotýkam, že je za svoje názory na imigrantov médiami dosť často označovaný za islamofóba. Dokonca tak o ňom nedávno hovorila aj správa Rady Európy…

Keď opomenieme Zemana ako prezidenta, ale budeme ho vnímať ako človeka, ak má v tejto veci rovnaký názor, ako mám ja, tak s ním, samozrejme, súhlasím. Tie jeho názory sú naozaj medializované niekedy až brutálne. Pozrite sa napríklad na tie fotky utopeného chlapca! Tie snímky v nás majú vyvolať asi “naše” výčitky, tie však “naše” rozhodne nie sú. Tento problém má byť prenechaný tým, ktorí dovolili, aby sa ľudia do Európy plavili cez more a k tomu si vzali svoje deti. Sú to predovšetkým oni, ktorí zavinili smrť svojich detí, nie Európania, takže by tá ich výčitka nemala byť namierená podprahovo na nás. Tá fotografia je obžalobou krajín a vlád, ako sú Sýria, Afganistan, Líbya, Rwanda… Navyše mi niekoľkokrát napadla iná vec a tou sa nikto podľa mňa doteraz nezaoberal. Nikdy nikto nezverejnil mená alebo identitu organizácií, ktoré k nám utečencov prepravujú. Nepoznám ani jednu výpoveď prevádzačov. Ako je možné, že nikto nedokáže zachytiť mená agentúr, ktoré sem tých ľudí prepravujú? Ako je možné, že ich nikto nechytí? Asi preto, že nechce. A ak nechce, potom je to riadená migrácia! To sú v štátnych správach infiltrovaní ľudia, ktorí chcú, aby bola Európa zmenená, ba dokonca zničená?

Miloš Zeman poukazuje, že imigranti u nás budú chcieť presadzovať svoju kultúru a s tým aj právo šaría. Odporcovia Zemana však tvrdia, že je to nezmysel. Lenže v niektorých európskych krajinách s tým majú už dnes veľký problém, existujú dokonca šaría súdy. Čo si o tom myslíte?

Oni to nebudú chcieť, oni už svoju kultúru uplatňujú. Ale nech si ju uplatňujú len vo svojom byte! Je predsa nezmysel, aby sa u nás stavali mešity, tomu sa musíme brániť. A aby sa mohli riadiť právom šaría? Veď to tiež hrozí, to predsa naozaj chcú. A ak sa im v tomto ustúpi, tak sa to stane. Už boli založené moslimské organizácie ako napr. Sharia4belgium, Sharia4Holland atď., ktoré sa usilujú o formálne uzákonenie prvkov šaríe pre moslimov v krajinách západnej Európy! Len sa pozrite do Wikipédie …

Vás osobne by som tipovala, že ste podobne ako Michael Kocáb veľkým vyznávačom Havlovho ľudskoprávneho odkazu. Čím si ale vysvetľujete, že práve táto skupina často poukazuje na ľudské práva imigrantov?

Ono sa na to veľmi odpovedať nedá, lebo na jednej strane ide, samozrejme, o ľudí a v ľudskej povahe by malo byť, že sa má pomôcť blížnemu svojmu, keď je v ťažkostiach. To je predsa súčasť našej kresťanskej kultúry i mravného kódexu. Ale len preto, že chceme, a nie preto, že nás k tomu niekto núti silou a obviňovaním… Ale položme si otázku, či imigranti pre nás nie sú skôr vzdialení než blízki. Navyše, majú iné záujmy, inú kultúru a hlavne je ich toľko, že nás môžu stiahnuť so sebou pod hladinu. Preto musí byť všetka pomoc smerovaná tak, aby ich “lepší” ľudia neutekali preč zo svojich krajín. Tým tieto krajiny dostávajú do ešte väčšej tragédie.Pomoc musí týchto ľudí presvedčiť zostať u seba doma a pomáhať svojej krajine. A nie ju opustiť.

Nie je to tak dávno, čo v Udalostiach, komentároch ČT psychiater Cyril Höschl zodpovedal na otázku, či si s ľuďmi, ktorí vyznávajú islam, sme rovnocenní. On na to odpovedal, že biologicky si, samozrejme, rovní sme, spoločensky (mentálne) ale už nie. S tým by ste súhlasili?

Samozrejme, že si nie sme rovnocenní. Ale tá otázka je podľa mňa zle položená, lebo nemožno porovnávať svet islamu a kresťanstva, svet moslimov a Európanov. To sú totiž tak odlišné dva svety alebo toľko odlišných svetov a kultúr. Rovnako, ako nie je možné porovnávať auto s domom alebo jahodu s ovcami, nie je možné kultúru Európanov porovnávať s inou. Znovu opakujem: multikultúrna, teda aj náboženská spoločnosť nemôže v mieri existovať.

Čo hovoríte na postoj Angely Merkelovej voči imigrantom? Nie je to tak dávno, čo práve Merkelová povedala, že sýrski utečenci majú dvere do Nemecka otvorené, lenže teraz sa na jej hlavu sype kritika z bavorskej vlády. Bavorsko dokonca vraj chystá ústavnú žalobu na nemeckú vládu za to, že utečeneckou krízou ohrozuje jeho stabilitu a fungovanie.

Ja vám to poviem natvrdo. Podľa mňa by pani Merkelovú mali zavrieť! A to preto, že sa pre ústretový postoj k utečencom dopúšťa vlastizrady. Ak nejaký štátnik presadí, aby sa jeho krajina – teda napríklad Nemecko – migrantom otvorila dokorán, ale tá na základe toho nakoniec môže padnúť na kolená, čím by kľakla aj celá Európa, tak za to tiež niekto konkrétny musí niesť zodpovednosť. A to by v tomto prípade bola pani Merkelová, prípadne jej kabinet.

Myslíte si, že ak by nápor utečencov v Európe presiahol určitú kritickú hranicu, mohlo by to spôsobiť problémy v podobe rozvratu ekonomickej a sociálnej štruktúry, s čím by ale bola previazaná možnosť zvýšenej kriminality? Migranti totiž tvrdia, že chcú žiť ako Nemci, keď sa im to však nesplní, je tu nebezpečenstvo, že sa budú búriť …

Oni ale ako Nemci rovnako žiť nebudú. Teraz to síce hovoria, ale podľa môjho názoru sa nedokážu asimilovať do nemeckých zvykov a do ich pracovných návykov. Oni sa nikdy Nemcami nestanú. Budú taký červ, ktorý Nemecko časom zvnútra vyžerie. To je ale všeobecne platné pre všetky ostatné štáty, pokiaľ sa do nich dostanú obrovské migračné vlny. Nemecko ale nie je pre utečencov zásadná výhra po finančnej stránke. Majú tam pre seba inú výhodu. Už vraj vo chvíli, keď sa tam formujú skupiny utečencov, komunity imigrantov zakladajú islamské obce. No a nemecký štát potom pre tieto obce, pre tieto skupiny, prerozdeľuje peniaze. Šéfovia obcí zámerne neinformujú svojich ľudí v týchto skupinách, že peniaze, ktoré dostávajú, sú nemecké. Pritom tu ide o ročný štátny príspevok vo výške až 150-tisíc eur (Ak obec a počet členov presiahne tisíc osôb, stáva sa obec príspevkovou organizáciou štátu a má právo na 2,5 milióna eur ročne na svoju prevádzku – pozn. red.)! Islamské obce potom tieto peniaze rozdeľujú medzi svojich členov a rodiny ako charitu, čím si ich zaväzujú. Úplne rovnako to robí v Libanone Hizballáh. Je to ale nebezpečná metodika, lebo tieto skupiny ľudí sú potom ochotné si na seba vziať ako výraz vďačnosti výbušninu a vykonať bombové útoky. To je totálny paradox.

Čo si myslíte o kvótach na imigrantov, ktoré schválil Európsky parlament?

To je vcelku jasné. My dostávame od EÚ peniaze a EÚ nám dáva rozkazy, ako máme s tými peniazmi zaobchádzať. To sa dá celkom pochopiť. A EÚ si myslí, že keď už nám dáva prachy, potom nám môže tiež dávať rozkazy na kvóty. Je to jednoducho diktát EÚ, ale podľa mňa je to úplná hovadina. Kvóty by sme nemali prijať, ak sme suverénny štát.

- Reklama -