Masaker. Prihodiť sa môže čokoľvek a výsledok bude napínavý. Znalec Francúzska o pozadí súboja Le Penovej s Macronom…

0
Jan Keller (Autor: Hans Štembera)

Najprv všeobecná otázka: Čo hovoríte na výsledok prvého kola francúzskych prezidentských volieb?

Zaujímavé je určite to, že na rozdiel od brexitu a od prezidentských volieb v USA sa agentúry zhodli, ako sa toto prvé kolo vo Francúzsku skončí. Už niekoľko dní veštili, že zvíťazí Macron a druhá bude v tesnom závese Marine Le Penová. Tieto odhady sa však vyvíjali dosť zložito. Napríklad pred Vianocami agentúry hlásili, že Le Penová vyhrá prvé kolo s pomerne veľkým náskokom a Macron bude prinajlepšom tretí. Ale niekedy v priebehu marca sa to vykryštalizovalo inak, čo agentúry včas zachytili.

Prekvapilo vás niečo z volieb?

Účasť určite nie, tá sa predpokladala okolo 80 percent. Neprekvapilo ma ani vyrovnané pole prvých štyroch uchádzačov o funkciu prezidenta, opäť to agentúry včas signalizovali. Trochu ma prekvapilo, že si nikto nevšimol, ako v prvom kole nepochopiteľne zaspal Putin. Veď keby zvíťazila Le Penová, boli by sme okamžite informovaní, že za to môže Kremeľ.

Dá sa odlíšiť, ktoré sociálne, náboženské či etnické skupiny volili jednotlivých kandidátov? Teda Macrona, Le Penovú, Fillona a Mélenchona a z akého dôvodu? Môžeme ich prebrať jedného po druhom?

Najjednoznačnejšie je to u Le Penovej. Volili ju predovšetkým príslušníci takzvaných ľudových vrstiev, teda robotníci a radoví zamestnanci, bývalí typickí voliči socialistov a komunistov. Ďalej to boli ľudia z vidieka a menších miest, drobní roľníci a živnostníci. Prevažovali ľudia starší, z mládeže predovšetkým tí, ktorí sú najviac ohrození nezamestnanosťou. Len minimum ľudí ju volilo v Paríži.

Oproti tomu François Fillon pozbieral hlasy typicky pravicových voličov, teda podnikateľov a zamestnancov vyššej úrovne predovšetkým zo súkromného sektora. Veľa hlasov dostal aj od príslušníkov inteligencie, najmä opäť pôsobiacej v súkromnom sektore.

Mélenchon bodoval medzi chudobnými vrstvami v zámorí, ale musel získať aj hlasy časti takzvaných prekérnych intelektuálov – to sú tí, ktorí vyštudovali, ale veľmi sa im nedarí. Aj on mal hlasy nezamestnaných a ľudí ohrozených delokalizáciou pracovných miest podobne ako Le Penová.

Emmanuel Macron lovil hlasy vo všetkých vrstvách s výnimkou tých najchudobnejších a tých z malých lokalít. Prešla k nemu veľká časť bývalých voličov Socialistickej strany, ale volili ho aj takzvaní bobos, teda „bohémska buržoázia“ – ide o mladších ľudí z odvetví, ktoré sú na vzostupe a sú spojené s ekonomickou globalizáciou (banky, informatika, médiá a podobne).

Ako volili starousadlíci z radov migrantov, taká evidencia sa nevedie. Podľa skorších výskumov bola ich volebná účasť zrejme nižšia, ale mohli voliť prakticky kohokoľvek zo štyroch spomínaných kandidátov vrátane Le Penovej.

A pokiaľ ide o jednotlivé časti Francúzska? Aj tam sú výrazné rozdiely, ktoré majú nejaký dôvod? Keď som sa pozeral na volebnú mapu, prekvapilo ma, že napríklad vo Vendée či v Bretónsku zvíťazil Macron, hoci to boli historicky vždy bašty tradície, konzervativizmu, „reakcie“, čiže človek by tam skôr čakal víťazstvo Le Penovej alebo Fillona.

To by sme museli ísť do triedenia vyššieho stupňa. Je možné, že v týchto oblastiach išli z nejakého dôvodu voliť skôr obyvatelia veľkých miest a mladší ľudia. Aký to bol dôvod, to si musí zistiť Marine Le Penová pred druhým kolom. Ide o strategickú oblasť, v ktorej by mohla dohnať to, čo stráca v Paríži.

Čo hovoríte na to, ako sa mainstreamová „ľavica“ a mainstreamová „pravica“ zomkli okolo bývalého socialistu a bankára Macrona? Takže „národný front“ proti Národnému frontu?

Klasické strany sprava aj zľava boli neúspešné a vybrali si jedného z tých, kto ich porazil. Samozrejme, že budú tvrdiť, že si vybrali demokratického a otvoreného Macrona proti autoritatívnej a izolacionistickej Le Penovej. Keby sme však urobili podrobnejšiu analýzu programov oboch postupujúcich do druhého kola, zistili by sme, že obaja zmiešali vo svojich heslách presne polovicu pravicových receptov s polovicou čisto ľavicových výziev. Teraz majú obaja niekoľko dní, aby presvedčili každý sám za seba voličov ľavice, že sú v skutočnosti ľavicoví, a voličov pravice zase o opaku. Obaja sú profesionáli, obaja to zvládnu, takže výsledok bude napínavý.

Nie je možné, že Mélenchon nejako „nenápadne“ podporí Le Penovú? Napríklad s ohľadom na podobné názory na zahraničnú, ale aj ekonomickú politiku?

Mélenchon úplne nápadne po sčítaní hlasov odmietol podporiť ktoréhokoľvek z oboch víťazov. Bol jediný, kto to urobil, takže odpoveď na vašu otázku je – skôr áno.

Čo môžeme očakávať od druhého kola? Niektorí komentátori tvrdia, že všetci sa spoja proti Le Penovej a Macron drvivo zvíťazí. Ale sú aj komentáre, že to môže byť tesné, pretože časť voličov Fillona a Mélenchona radšej podporí Le Penovú ako nevýrazného Macrona…

Macron nie je tak úplne nevýrazný. Oproti Hollandovi je to rodený charizmatický vodca. Navyše mu potrebnú charizmu dodajú banky, veľký biznis a médiá, ktoré za týmto bývalým socialistom stoja. Dva týždne je dlhý čas a prihodiť sa môže čokoľvek. Len dúfajme, že to nebude ďalší masaker.

Trochu futuristická otázka: Nemohlo by to v budúcich francúzskych prezidentských voľbách skončiť ako v románe Submission Michela Houellebecqa (v českom preklade Podvolení; príbeh sa odohráva v roku 2022, keď politické strany vo voľbách podporia fiktívneho kandidáta strany zvanej Moslimské bratstvo, aby sa prezidentkou nestala šéfka extrémne pravicového Národného frontu Marine Le Penová, a demokratickou cestou je tak nastolená nadvláda islamu – pozn. red.)?

Nerád by som pôsobil ako šíriteľ poplašných správ, preto túto otázku nekomentujem. Tým nehovorím, že nie je na mieste.

- Reklama -