Kusý o Ficovi: Je mu to trápne a bolí ho priznať tento debakel. Už nikdy nebude taký silný, ako bol v minulosti. Skončí ako Mečiar

0
Miroslav Kusý (Autor: TASR)
Novou ministerkou vnútra bude doterajšia štátna tajomníčka Denisa Saková, ktorú označujú za pravú ruku Roberta Kaliňáka. Bola to pre Smer podľa vás dobrá voľba vzhľadom na to, akej kritike čelil exminister vnútra pred odstúpením? 
 
Myslím si, že je to napínanie trpezlivosti ulice. Fico síce hovorí, že mu ulica nemá čo hovoriť do voľby predstaviteľa, keď už sa raz dohodla trojkoalícia, ale nemá pravdu a môže sa presvedčiť o tom, že ulica dokáže veľa. Nakoniec ulica zhodila aj jeho, aj dvoch ministrov vnútra. Jeho hláška, že do toho ľudia nemajú čo hovoriť, je falošná už keď znie z jeho úst. 
 
Protesty Za slušné Slovensko mali za následok radikálnu rekonštrukciu vlády v podobe pádu premiéra Roberta Fica, ministra vnútra Roberta Kaliňáka aj policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý odíde z funkcie ku koncu mája. Organizátori požadovali, aby nového ministra vnútra nevyberal Smer, aj keď to je uvedené v koaličnej zmluve. Je to legitímna požiadavka? 
 
Koaličné zmluvy vznikajú, menia sa a zanikajú. Áno, súčasná koaličná zmluva vznikla v takejto podobe, ale v situácii, ktoré bola úplne iná, než je terajšia. Požiadavka ulice je preto oprávnená, ale závisí to od toho, nakoľko bude mať ulica možnosť a vôľu presadiť svoju žiadosť. 
 
Tomáš Drucker vydržal v kresle ministra vnútra iba tri týždne a potom odišiel bez toho, aby odvolal policajného prezidenta, čo potom formou dohody urobil premiér Peter Pellegrini, ktorý dočasne riadil rezort. Čo hovoríte na Druckerov rýchly koniec?
 
Ukazuje sa, že Drucker nie je typ manažéra, ako sa prezentuje. Je labilný a vidno, že postačila jedna prekážka, aby sa nechal zastrašiť. Je to čudné a svedčí to o Druckerovej kolísavosti. Jeho argument, ktorý uvádza, je smiešny, keď vraví, že si nedá diktovať. Čo by si nedal diktovať, dá si diktovať a koniec koncov o tom je politika. O tlakoch a protitlakoch, taká je politika, takže postaviť sa do pozície, že sa bude riadiť len svojím svedomím, je smiešna požiadavka. S tým môže ísť niekam do kláštora, nie do politiky. 
 
Premiér Peter Pellegrini odkázal organizátorom a zástupcom iniciatívy Za slušné Slovensko, že sa s nimi stretne, ale až 10. mája. Karolíne Farskej, ktorá je v organizačnom tíme iniciatívy, sa to však „vzhľadom na vážnosť situácie“ zdá neskoro. Čo si o tomto doťahovaní medzi organizátormi protestov a predsedom vlády myslíte? 
 
Pozrite sa, politik si dovolí len toľko, koľko mu dovolia jeho voliči. Keď sú voliči tvrdí, naliehaví, tak aj politik ustupuje. Keď vidí, že má priestor a možnosti, tak podľa toho aj postupuje. O tom je politika, že sa politikom neustále šliape na prsty a vyžaduje sa od nich niečo. Je to teda otázka vzájomného vyjednávania a kompromisov, ale tvrdiť, že do toho nemajú ľudia v uliciach čo hovoriť, ako to povedal Fico, tak to je, samozrejme, úplne falošný postoj nejakého absolútneho monarchu, ktorý má všetku moc pevne v rukách. Nemôže to ale byť postoj politika, ktorý závisí od svojich voličov, od más. Pravda je taká, že všetka moc toho, čo politici majú rukách, je iba časť toho, čo im občan odovzdal, a keď občan povie, „toto vám vezmem“, tak má na to plné právo. O tom je práve demokracia. Všetka moc pochádza od občana. 
 
Podcenil teda Robert Fico silu ulice?
 
Samozrejme, to je jednoznačne vidieť. Fico na jednej strane tlaku ustúpil, ale od začiatku skúšal vytvárať dojem, že to má pevne v rukách. Od odstúpenia u prezidenta, keď mu tak nediplomaticky povedal: Pán prezident, neboj sa, ja nikam naodchádzam, sa Fico stále snaží budiť dojem, že to má pevne v rukách a že to bolo jeho rozhodnutie. 
 
Odmieta si teda podľa vás Fico priznať, že ho z premiérskeho kresla vytlačili ľudia v uliciach? 
 
Áno. Isteže bude „napínať svaly“, lebo je mu to trápne a bolí ho to priznať tento debakel. Fico už nikdy nebude taký silný, ako bol v minulosti. 
 
Ako vnímate dianie vo vnútri strany Smer-SD po odchode Roberta Fica z premiérskej stoličky. Nie je to zvláštna situácia, že predseda najsilnejšej politickej strany už nie je zároveň aj premiérom? 
 
To je situácia, ktorá nie je na trvalo udržateľná. Je to krízová situácia, ktorá sa dá hrať len určitý čas a Fico sa stále snaží aj z pozadia dávať najavo, že to drží pevne vo svojich rukách, ale už sa ukazuje, že to nedrží, že už na to jednoducho nemá. Toto je nezadržateľný pád Fica do zabudnutia. Tým istým spôsobom, ako skončil Mečiar, odchádza aj Fico: s hanbou a s ponížením. Fica to obzvlášť trápi, pretože on bol človek s vysokým sebavedomím. 
 
Poslanec Smeru-SD a exminister kultúry Marek Maďarič pred pár dňami povedal, že situácia v strane prirodzene speje do okamihu, keď sa môže stať aktuálna otázka, či bude Fico obhajovať predsednícky post, alebo nie. Viete si predstaviť fungovanie Smeru bez Roberta Fica? 
 
Celkom dobre si to neviem predstaviť, pretože Smer bol a doteraz je stranou jedného muža. Už to, že sa Pellegrini stal premiér, vytvorilo veľké problémy a pnutia, a bude ich vytvárať, pretože Fico sa neche nechať len tak odstaviť. On stále bude strkať nos do vecí, do ktorých už mu nič nie je. Na druhej strane je to vidieť aj od koaličných partnerov. Bugár je zatiaľ v úzadí, ale Danko dáva najavo, že chce túto situáciu využiť vo svoj prospech. Veď on si toho od Fica dosť „vytrpel“ a teraz by mu to rád vrátil. 
 
Peter Pellegrini na premiérskom poste pôsobí len chvíľu. Ako hodnotíte jeho doterajšie vládnutie? 
 
To sa dá zatiaľ ťažko ohodnotiť. Samozrejme, že sa Pellegrini snaží vystupovať ako suverénny premiér, ale Fico mu to kazí a bude mu to kaziť, kým bude môcť, aj keď je to proti záujmom strany. Fico by mal Pellegriniho podporovať, ale to on nie je schopný. Za tú porážku, ktorú utrpel, to chce vracať všetkým zúčastneným a stále im dávať najavo, že on je tu ten hlavný. No, bohužiaľ, v tejto dvojici bude musieť jeden veľmi skoro vypadnúť a vyzerá to tak, že to bude skôr Fico než Pellegrini.
 
Keď ste hovorili o Andrejovi Dankovi, čo si myslíte o tom, že si SNS pozvala Pellegriniho s odôvodnením, že nového premiéra možno poznajú v Smere, ale u národniarov nie? 
 
Danko sa snaží využiť situáciu. Jednak bol urazený, že sa rozhodovalo niečo bez koalície, a jednak chce z toho vyťažiť väčší podiel moci, ako mal doteraz. Vždy bol ďaleko za Ficom a on chce byť rovnocenný partner. Obzvlášť teraz, keď má na to príležitosť po príchode nového premiéra a rozdelení moci medzi Pellegrinim a Ficom. Danko jednoducho cíti možnosť, ako vstúpiť do hry.
 
 
- Reklama -