Je to čakanie na ďalší útok. Prúdia k nám tisíce migrantov a potenciál radikálnych džihádistov sa zvyšuje. Musíme ich poslať späť, varuje generál Šedivý

0
Generál Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálneho štábu českej armády, pedagóg Vysokej školy CEVRO Institut (Autor: Archív)

Ako vnímate ďalšie útoky? Posledný v Manchestri na koncerte speváčky Ariany Grandovej, ale aj tie predošlé. Prekvapujú vás? Alebo už ide o niečo, na čo si musíme zvykať?

V podstate je to čakanie na ďalší útok. Teraz Manchester, po ňom bude trvať nejaký čas, než sa radikálni džihádisti zoskupia, nájdu podobný cieľ, spôsob riešenia a toho, kto útok zrealizuje, teda samovražedného atentátnika. Manchestrom sa to nekončí, dlhodobo sa nachádzame v zlej situácii, ktorá má nepriaznivú tendenciu, a my ako Európa proti tomu v skutočnosti nič nerobíme. V slovných vyjadreniach áno, ale prakticky veľmi málo.

Dokáže sa vôbec Európa brániť?

Treba sa vrátiť späť o niekoľko rokov. Od roku 2013, 2014 počúvame od predstaviteľov jednotlivých štátov a vedúcich predstaviteľov Európskej únie, že musíme posilniť obranu a urobiť všetko pre to, aby sme zastavili islamský terorizmus. V okamihu, keď dôjde k nejakému útoku, sa vyjadruje sústrasť, účasť s rodinnými príslušníkmi a sľubuje sa prijatie väčších opatrení a posilnenie spravodajských služieb. V skutočnosti máme radikálny islam v Európe. Po druhé nerobíme takmer nič okrem zmluvy, ktorú sme uzavreli s Tureckom, a aj tá je dosť neistá. Prúdia k nám tisíce migrantov cez Stredozemné more a ten potenciál radikálnych džihádistov sa zvyšuje. Radikalizuje sa časť ľudí, ktorí sú pôvodom Európania. To sú veci, ktoré tolerujeme, hovoríme o nich, ale v skutočnosti sme neurobili významné kroky k tomu, aby sme to eliminovali. Dajme tomu, že o ďalšie dva – tri mesiace dôjde k inému útoku zase niekde inde a zase prídeme na to, že sme neprijali opatrenia. V skutočnosti a fakticky to však nejde. Museli by sme žiť v policajných štátoch, kde budeme neustále sledovaní, a taký život by bol veľmi zložitý a nepríjemný.

Zmenilo sa teda aspoň niečo od posledných útokov? Robíme všetko zle alebo sa nám podarilo aspoň niečo?

Formálne sa urobilo veľa vecí, ale prakticky nie. Keď sa vrátime k ochrane hraníc Schengenu, podarili sa nám možno niektoré čiastkové kroky, ale Frontex, ktorý by mal hrať významnú rolu, je stále pomerne slabý. Máme zmluvu s Tureckom, čo sa dá hodnotiť ako čiastkový úspech, ale vieme, aký vzťah medzi Európskou úniou a Erdoganom, respektíve Tureckom, panuje. Prúd migrantov sa síce zmiernil, ale nezmizol úplne a stále hrozí nebezpečenstvo, že Turecko zmluvu vypovie. Trasa je stále polootvorená a k úplnému zastaveniu cesty nedošlo. Bohužiaľ, stredomorská trasa z Líbye do Talianska je otvorená dokorán za nezmyselných a naivných opatrení, ktoré Európska únia prijíma. De facto prijímame všetkých, ktorí k nám prichádzajú, a väčšinou to nie sú ľudia, ktorí by mali právo vstúpiť do Európskej únie. My máme stanovené pravidlá, aby sme prekonali následky krízy, ale v skutočnosti nás poškodzujú.

Zaujímalo by ma, či pribúdajúce útoky skutočne spôsobila migračná vlna. Vieme, že radikálni teroristi pôsobili na území Európy už pred ňou. Môže za vyšší počet útokov priamo migračná kríza alebo ju teroristi využívajú?

Po prvé, migračná vlna vytvorila lepšie podmienky pre radikálov, ktorí tu, samozrejme, roky boli, ale migračná vlna posilní ich sebavedomie. Po druhé, migračná vlna umožnila, aby sa tí, ktorí odišli za Islamským štátom na Východ, vrátili do Európy, začali praktizovať tie isté reálne predstavy o reálnom Islamskom štáte a presadzovať napríklad zákon šaría. Nikdy to nebolo presadzované s takou vehemenciou ako teraz. Spolu s migračnou vlnou a migrantmi, ktorí nekontrolovateľne prúdia do Európskej únie, prichádzajú teroristi, ktorí nie sú pôvodom Európania, sú to Sýrčania, Iračania, Nigérijčania, ktorí končia nepozorovane ktovie kde a nemáme o nich žiadne informácie. Tí by sa mohli realizovať napríklad až o rok. Migračná vlna sama osebe nespôsobuje terorizmus, ale je významným katalyzátorom na území Európy.

Kadiaľ teraz prúdi najviac migrantov do Európy? Ktorú cestu si vyberajú? Je to cesta z Líbye do Talianska, ako ste spomenuli?

Je to cesta z Líbye do Talianska, ale nemám presnú štatistiku. Taliani deportujú stovky ľudí denne, takže stredomorská cesta.

Očakávate, že s blížiacim sa teplým počasím migračná vlna opäť zosilnie?

Po prvé, nejde o to, či je teplo alebo zima, ale o to, aké rozbúrené je more. Keby bolo pokojné more tak ako v lete, bolo by jedno, či je zima alebo peklo, migranti budú prúdiť ďalej. Áno, je pravda, že v lete je more spravidla pokojnejšie, takže sa viac ľudí odváži vydať na cestu po mori a určite sa zvýši tlak aj na trasu, ktorá je dnes normálne zatvorená. Budú sa snažiť postupne dostať do Grécka alebo Bulharska. Migrácia tak, ako momentálne prebieha, musí byť zastavená. Ak chceme urobiť reálne opatrenia, tak by sme sa mali vrátiť k tomu, ako je migrácia definovaná. Keď začnete sústreďovať ľudí z vojnových zón na jedno miesto, zistíte, že väčšina migrantov nemá v Európskej únii čo robiť. Po druhé, všetci ekonomickí migranti z krajín, kde sa bojovalo a kde sa už nebojuje, ako je časť Iraku a Sýrie, sa musia vrátiť z Európy domov. Nemôže to byť tak, že povieme: Odíďte. A tým sa to pre nás skončí a nebudeme sledovať, ako odchádzajú. Musíme ich poslať späť a ten presun musí byť organizovaný, aby sa nestalo, že tu budú putovať po Európe absolútne bez kontroly a akýchkoľvek dokladov. Všetci, ktorí sa nechcú prispôsobiť európskej kultúre, musia takisto odísť. Musí existovať rešpekt našich zákonov a akékoľvek ich porušenie musí znamenať návrat späť do ich štátu.

- Reklama -