Informácie nielen od Kaliňáka hovoria, že tam prebiehali divoké žúry, hovorí o Kiskovom lietadle Baránek

0
Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)

Ako vnímate ostrý konflikt medzi ministrom vnútra Kaliňákom a prezidentom Kiskom, ktorý sa s príchodom nového roka naplno rozhorel?

Jednoznačne to bude gradovať aj naďalej. Na druhej strane to už, bohužiaľ, prechádza do takej detinskej úrovne. Lebo baviť sa o ovracanom lietadle je v prípade prezidenta veľmi nedôstojné.

Ak je pravda to, čo tvrdí Kaliňák, a aj ja som niečo započul, tak je to ozaj nedôstojné.

Viete, prezident tvrdí, že niekomu došlo z cesty nevoľno, no na druhej strane Kaliňák tvrdí, že ovracané bolo celé lietadlo. A aj tie informácie nielen od Kaliňáka hovoria, že tam prebiehali divoké žúry. Ale ako som už povedal, takáto debata už nie je dôstojná.

V rámci spomínaného rozhovoru bol Andrej Kiska, odkedy sedí v prezidentskom kresle, doteraz asi najkritickejší smerom k ministrovi vnútra, respektíve špičkám Smeru. Čo je podľa vás dôvodom takto ostrej kritiky z úst Andreja Kisku?

Ťažko povedať, prečo bol taký tvrdý v tých vyjadreniach. Neviem, či je to už nejaká predpríprava na politickú činnosť. Zatiaľ to nedokážem ešte zhodnotiť, prečo a čo je vlastne dôvodom. Ešte je priskoro a na základe jednej akcie tohto typu z toho nedokážem vydedukovať konkrétne závery. Čiže neviem, či ho k tomu viedli poradcovia, alebo to on sám tak cítil.

Všetko je to ešte v rovine špekulácií. Možno už ale on sám (Kiska) tuší, že na verejnosť ´vyplávajú´ ďalšie informácie o jeho podnikateľskej minulosti a chce to už dopredu dákym spôsobom eliminovať. Alebo si pripravuje pôdu na to, že to je pomsta zo strany konkurencie… Neviem. Sú to len špekulácie.

Ako to však má vnímať volič? Celá situácia je značne neprehľadná. Jedna strana osočuje druhú a občan sa môže cítiť značne neisto. Aký signál tieto vzájomné ataky a obviňovanie vysielajú?

Treba si uvedomiť, že spoločnosť je zase polarizovaná. Kiskovi voliči budú tvrdiť, že Kaliňák už dávno mal byť zbavený funkcie, voliči Smeru budú zase tvrdiť, že Kiska je daňový podvodník.

Potom vytiahnu ďalší argument kiskovci, protiargument zase smeráci. No a takto sa zacyklíme a bude to debata, ktorá sa nikdy neskončí a nikam nepovedie.

Ako som však už spomenul, konflikt bude gradovať.

Na základe čoho tak usudzujete?

Pretože sa blížia postupne prezidentské voľby a pokiaľ sa Kiska rozhodne, že vstúpi do politiky a nebude kandidovať za prezidenta, tak ten konflikt sa bude určite ťahať aj ďalej.

- Reklama -